Процедурално: За што дебатираме?
Од цела тема само читам дали требало или не требало да има Водно, какви личности биле тие што се тркаат по булеварите и други тупења.
Назад на темата.
Нормално дека сум за креирање на тркачка патека со повеќе дисциплини (кружна патека, drag strip, слалом), на локација надвор од било кој голем град (пред се заради бучавата и смрдеата), сепак во непосредна близина, НО треба да се разбереме дека таа патека бара оддржување, а тоа повлекува дебело спонзорство, инфраструктура и сл.
Има одличен бизнис план и за тоа (кафулиња и барови), работилници, продавници и сл. ама има една работа за која сум скептик:
Нашите „тркачи“ не се научени да возат на стази. Како прво, 90% од возилата што би дошле на таква стаза се технички неисправни.
Неисправни кочници, неисправни мотори, гуми пред кинење, чорба суспензија итн.
Тоа само по себе е ризик кога во игра имаш повеќе возила.
Ете да замислеме трка меѓу некое поскапо возило и некоја Opel Astra GSI со горенаведените неправилности.
Јас НИКОГАШ не би излегол на стаза со скапо возило од страв дека дебилот ќе се забие во мене на првата кривина (башка што 90% не ни знаат да возат).
Ене го Serres. До сега освен 2-3 од цела Македонија, немам видено некој да се организира и да се оди на викенд таму и да се пробаат сите возила и возачи.
За јачење пред веро и скокање на „скокчето“ и по некој „дрифт“ први сме.
Кај нас е доволно (според мене) еден dragstrip 1-2 километри и едно кафуле од спротива.