Автор Тема: Совет за купување кола  (Прочитано 14907 пати)

Отсутен Димo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
Совет за купување кола
« на: 10 Февруари 2017, 16:50:46 pm »
Здраво на сите. Јас сум релативно нов член, се имам зачлето одамна но не сум постирал.

Не се разбирам за коли ич и затоа ми треба совет при избор на кола.

Ќе биде семејна кола па пробуваме да усогласиме вкусови со татко ми.
Јас ќе ја возам низ град претежно и на автопат, а татко ми сака да ја вози и нерамен пат (планински пат или селски пат). Затоа, од тоа што гледав, треба да биде некој вид на crossover.
Јас не сакам да купувам многу скапа кола, битно ми е да врши работа, а татко ми сака да си направи мерак и да земе кола каква што му се свиѓа.
Буџетот е до 30.000 евра.

Нему му се свиѓа
  • Volkswagen Tiguan
  • Honda CR-V (мада за вторава се премисли зашто некој му кажал дека има скапи делови
Јас разгледувам нешто како Hyndai Santa Fe или Tucson.

Башка тој не сака корејски и јапонски коли многу, повеќе сака европски.

Кажете ваше мислење. Што би ги задоволило овие потреби и вкусови што ги набројав. Не мора да биде од овие модели што ги спомнав, комотно може да биде било која кола во тој ценовен ранг.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8872
Одг: Совет за купување кола
« Одговори #2 на: 10 Февруари 2017, 17:23:50 pm »
со овон буџет јас би одел на Tucson. мислам дека ке добиеш најмногу за парите, по ценовникот 2,0CRDI Comfort е 27к евра.

сигурно може да добиеш и некој попуст.

Тигуан е исто добро и изгледа супер, ама Comftline ниво на опрема со 4х4 почнува од 32к евра. исто незнам колку ке намалат.

ако одиме по ценовник тоа е 5к евра помалце што и баш не е за занемаарување.

Ако неможете да го надминете моментот на корејско возило тоа е друго :D

Seat Ateca е 27к евра по ценовник така да може и тоа. Битно оди вози ги и оцени

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3725
« Одговори #3 на: 10 Февруари 2017, 18:15:33 pm »
Octavia scout, ако не сакате СУВ
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13855
« Одговори #4 на: 10 Февруари 2017, 18:17:17 pm »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7056
Одг: Одг: Совет за купување кола
« Одговори #5 на: 10 Февруари 2017, 18:18:38 pm »
Octavia scout, ако не сакате СУВ
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
За 30.000 ќе остане и за една Фабиа за низ град.

Јас би играл на YETI Outdoor,  2.0 TDI, 4x4.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13855
« Одговори #6 на: 10 Февруари 2017, 18:24:30 pm »
Kodiaq...какво Yeti...

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3725
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #9 на: 10 Февруари 2017, 20:57:37 pm »
Не е истата кола, така ако глеаш купи голф не се расипува голф така?
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг:
« Одговори #10 на: 10 Февруари 2017, 21:12:44 pm »
Атека или Тигуан 2.0тди 140кс ѕирни аутоматик.

Тусонче 2.0 мануел види си.

Спортаж ѕирни стварно вреди да се види и тоа.

Јас би ѕирнал вака нешто исто во тој ранг. http://www.weltauto.mk/?go=offer&p=detail&usedcarofferId=2229 што е врвови од кола. Рачунај ова е страва за возење и на пат меко путер ем надвор од пат фантастично. ;) вака би играл јас на твое место. Гепек аххх све е на место. Се легнуваат седишта секаде. Земи разгледај ваква опција.

Исто би ѕирнал Аутлендер 2.2 некое моделче после 2010.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17451
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11 на: 10 Февруари 2017, 21:14:46 pm »
Не е истата кола, така ако глеаш купи голф не се расипува голф така?

1.9TDI со 105hp. Два такви мотори се одговорни за ротацијата на Земјата околу својата оска. Кога беше периодот со земјотреси по светов, една дизна подмочувала и малце трокирал моторот.

Отсутен Димo

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #12 на: 10 Февруари 2017, 23:38:17 pm »
Фала ви на сите за предлозите. Заборавив да спомнам во првиот пост дека не сум заинтересиран за половни коли. И плус 4х4 е задолжително.

Друга работа што сакам да прашам е: што е со делови? Дали има делови и дали се со ок цени за овие модели што се предложени?

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #13 на: 11 Февруари 2017, 00:13:17 am »
За 30 000 еур да гледаш половна кола ти е исто како да си правиш од готово вересија.

Кога би бил во твоја ситуација би инсистирал на две коли, доколку е можно. Едно е да имаш лично твоја кола, а друго е да делиш па макар било и поскапо. Во тој случај би одел на џип и кола од ист производител(дистрибутер) со цел да добијам поголем попуст, на пример ако двете се 35 000 еур да ги земам за 30 000еур.

Доколку одете на една, имате доста голем избор за тие пари, разгледај повеќе опции.

Што се однесува за цената на деловите, таа најмногу зависи од тоа колко е моделот застапен на европскиот пазар, отколку од кај е произвотителот.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3060
« Одговори #14 на: 11 Февруари 2017, 18:46:03 pm »
И Subaru Forester верувам дека влегува во буџетот, но овластениот сервис мене не ми е по ќејф, резервни делови немаат и се чека милион години, и ако сакаш да купиш делови во сопствена режија ќе го видиш Господ, како од цени така и од (не)достапност.

И тоа зборам за купување делови од странство, кај нас заборави, никој нема ништо за Субару.