Автор Тема: корисничко искуство со бренд апарати за домаќинството,бела техника  (Прочитано 40971 пати)

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615

пс.на што да се внимава кога се конструира една кујна?
мислам фурната доле или во средна зона?
чешмата во средина или на крај?
фрижидерот вграден или надворешен?

Na ovie prasanja obicno nema sto da se mudruva na nevideno.
Se zavisi od prostorot, kolku dolzina imas odnosno dali imas dovolno mesto da ne se stiskas ili e nesto dokaj 3 metra pa da mora ubavo da se stedi.
Cesmata i masinata za sadovi obicno nema moznost za biranje kaj ke bidat, odredeni se od dovodi/odvodi. I toa e pocetna tocka za konstruiranje na kujnata i redenje na ostanatite elementi.
Jas nikogas ne bi daval kujna (najskapata soba za opremuvanje vo domot) da mi ja proektira i raboti samostoen majstor, da ne recam samouk, kakvi gi ima mnogu. Mojata kujna ja pravea Arbor, kaj moite i sestrami Lesnina. Devojcinjata-arhitekti vo Arbor mi se cinat mnogu pospremni od tetkite vo Lesnina. Iako Lesnina se megju najskapite, i rabotat eden kup kujni, izvedbata im e odlicna, no mene licno tetkite so koi kontaktiras za dizajniranje me nerviraat i ne mi se po keif.

здраво,
сите сме биле или ќе бидеме пред предизвикот правење кујна и опремување со техничка роба за цел стан.

ми треба корисничко искуство со брендовите што се во нептун,техномаркет,сетек,агротехна и слични

ми треба лцд,фурна,плотна,фрижидер,машина за перење,машина за садови,аспиратор...

лцд најзастапени се лг и самсунг,па сони...дали подобар фул хд или 4к? големина 50-55 инчи.
гледам фурни и плотни beko,whirlpool и elektrolux имаат најботата понуда,помала понуда има bosch.дали обични плотни(од 10-23к) или индукциони(над 23к) плотни?
дали плотна стандардна со 4 рингли или нема потреба 4 па може да се тера со 2 рингли.
фрижидери и машини за перење беко,лг,самсунг.
дали за перална директ драјв,моторот што е директно врзан со бубањот на лг е најдобра опција или да се оди на пренос со каиш?
дали е подобро кондензациона машина за сушење или на онаа другата што и треба отвор за вентилација?
машина за садови дали треба или ? :)

што имате по дома од погорниве брендови и како сте задоволни?

Za televizor, prvo zemav Philips 3D smart-golema greska. Spor softver, slaba slika i slabo 3D. Sreka sto imase fabricka greska, mrznese i nikako nemozese da se iskluci osven vadenje od steker. Go smeniv za LG-top slika, top 3D.
Za plotni, furni, masini za sadovi ne se razbiram mnogu. Zemav golema plotna no so 3 zoni. Poveke od dve ne se koristat, a i ovie so 3 golemata zona e za lonec za 10 lugje. Vo zavisnost od prostorot, ako ti e golema kujnata glupo bi licelo mala plotna. Zemav najeftino od toa sto mi se svigja na izgled. Ne sme profi gotvaci pa da mi treba neznam kakva furna. Masinata za sadovi bukvalno najeftinata sto ja imase vo momentot. Si brka rabota, sadovite se cisti.
Inace furnata mi e Beko, plotnata, masinata za sadovi i masinata za perenje/susenje Indesit (ne se dobri ovie 2vo1 perenje/susenje), frizider Samsung, aspirator Elica so staklo. Do sega rabotat 3 godini i nekoj mesec i nisto nemalo problem, osven televizorot Philips.
Zaboraviv da pisam za indukciskite plotni, valjda znaes/znaete deka mora specijalni sadovi za da funkcionira plotnata. Da ne ispadne problem posle da nemoze kafe da se svari.
« Последно менување: 22 Ноември 2016, 17:53:17 pm ogledalo »

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2240
Ако работи една машина 3 часа не значи дека троши струја двојно од некој што работи 1 час. Конкретно машината за перење троши струја само која работи грејачот за вода. Исто и таа за садови.

Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Спојот во ќошот е она што не е завршено како што треба.

@maci

Убаво испаднале плакарите.

За кој ќош,не можам да сванам?
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Спојката меѓу двете плотни му смета на Семоќниот. :)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2240
На спојот помеѓу двете плотни има да алуминиумска лајсна,не ми беше предложено друго решение а да ми беше предложено ќе сум го прифател.Сум дал 1150 евра па немало да направам проблем за дополнителни 20-30 евра.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319

Zaboraviv da pisam za indukciskite plotni, valjda znaes/znaete deka mora specijalni sadovi za da funkcionira plotnata. Da ne ispadne problem posle da nemoze kafe da se svari.
За ова не сум знаел.
Какви тавчиња треба за индукциона рингла?
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
Да го пренесам и јас 2 годишното искуство со апаративе за домаќинство.

Рерна - Gorenje Ora-Ito, Добра е наизглед, лесни команди за користење но мајка ми гледам се жали од нерамномерноста при печењето, така да не би земал повторно

Плотна - Indesit, с 3 рерни од кој 2 се модуларни за помали-поголеми тафчиња. Сега за сега добро се покажува и нема никакви фрикови при користењето како што знаеше да зафркава предходната(не ми текнува што марка беше).

Машина за перење садови - Beko, вградна, најголемата и најдобрата што ја имаа во моментот. Презадоволни сме од неа, супер пере за кратко време. Никакви заглавувања и ни најмал проблем со неа. Мала забелешка што нема никакво ламбиче дека работи па треба да се наведнеш и да слушнеш. Минатат имаше ламбиче на долниот дел од вратата и при работење истото светеше во подот и доста корисно беше.

Микровална - Samsung, вградна, голема, ја земавме најдобрата(најскапата) што ја имаа во продавницата и сега за сега служи добро. Не сум нешто посебно задоволен зошто не ја користиме за ништо друго освен за притоплување на храната од по 30-60 сек.

Фрижидер - Bloomberg, едновратен, доста голем. Презадоволни досега од него. Има интересни опции, екранче на него за контролирање на фунцкиите и приказ на температурата, врата која што пополека се затвора ако не ја држиш, аларм за незатворена врата, лед светилки внатре, бесшумен е скроз(мислам дека инвертер е но не сум сигурен).

Машина за перење алишта - LG Direct Drive 7kg, средна класа некоја. Добро пере како шо слушам :) Никакви проблеми до сега со неа. Се наоѓа во сутерен така да незнам како е со вибрации и бучава.

Машина за сушење алишта - Beko Кондезацина. Доста добро си ја врши работата. Далеку подобро од минатата која што беше комбинирана пере/суши и сушеше поспоро и полошо од ваа, а и алиштата доста повеќе ги туткаше.

Телевизор Дневна - Panasonic TX-L55ET60E 55", ПРЕЗАДОВОЛЕН. Нема друго што да се додаде. Да зимам телевизор веројатно пак би бил Панасоник заради доброто искуство со истиов.

Телевизори Детски - Philips 40PFL3088H/12 40" Некоја ниска класа се и врска немаат, криво ми е што земавме 2 вакви и избрзавме но тоа е тоа. 1 у неделата ги губат програмите и мора одново да се пребаруваат сите. Сликата исто така ништо посебно.

Телевизор Спална - Grunding 40" незнам што модел е, мораше да биде бел па по боја биравме :) Доста позадоволен него ли Филипсите а беа слична цена 1-2000 разлика. До сега нема проблеми со губерење на програми и слично а и сликата изгледа подобра одколку на Филипсот.
« Последно менување: 29 Ноември 2016, 00:53:26 am Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore

За ова не сум знаел.
Какви тавчиња треба за индукциона рингла?

Треба тавчиња кои работат на индукциска плотна. Бидејќи кога готвиш на индукциска, тогаш самиот сад се претвора во грејно тело. Најдобри се тие кои се означени со знакче (стилизирана намотка) или пишува на нив дека се за индукциска.
Доколку имаш стари тавчиња, може да ги провериш со обичен магнет, ако се залепи магнетот на нив, сигрно ќе работат и на индукциска. Ако не се залепи, веројатно нема да работат. Дисклејмер: Оние садови кои се наменети за индукциска (имаат знакче и се продаваат како садови за индукциска), на нив не мора да се лепи магнет ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
@Sase91

И јас ја имам Ora Ito - презадоволен сум. Одлична е.
Прочитајте го упатството убаво, да видите кои функции се за кои јадење. Башка провери дали и работи се. Горен греач, грил. вентилатор ит....

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Ova mi fati oko od setec

I beko pere susi
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Ја би ти препорачал да побараш плотна со заштитна рамка од инокс. Полесна е за чистење и ги штити рабовите да не ги подбереш со нешто. Јас лично преферирам мануелни контроли наместо на допир, ама којзнае дали има нешто такво на понуда.

Не би ти препорачал комбо перална/сушара. Ако имаш услови и можности, земи си посебни уреди, со висока енергентска класа. Ако не можеш, не ги зимај одма, земи ја сушарата покасно, ама земи посебни уреди.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Машината за перење да е исклучиво со DC мотор со инвертор.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Многу скапа плотната.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
@Sase91

И јас ја имам Ora Ito - презадоволен сум. Одлична е.
Прочитајте го упатството убаво, да видите кои функции се за кои јадење. Башка провери дали и работи се. Горен греач, грил. вентилатор ит....

Инаку ОраИто програмата на Горење е Панасоник.
Нема врска со Горење. :) И останатите се исто така тешко ребрендирање, но тоа многу ме радува. Пошто не е шкљ, него се потрудиле да си купат лиценци и да си лепат нивна фирма на квалитетни производи.
За разлика од плотните и фурните, знам дека фрижидерите им беа тешка кина. Нив не ги препорачувам.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Одг: корисничко искуство со бренд апарати 
« Одговори #58 на: 19 Декември 2016, 15:36:02 pm »
Ora Ito - мојата рерна е скроз иста со Simplicity линијата. Дали е тоа ребренд незнам, ама супер си работат и двете.
Си има лепенки made in Slovenia.

Симлисити-то е порачана директно од Словенија и се чекаше 2-3 месеци. Таа е потврдена прва класа.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Electrolux фурна и плотна
Samsung inverter фрижидер
LG direct drive машина за алишта
LG телевизор
Hotpoint ariston аспиратор

Барам уште машина за садови, се заебав со 45цм простор и сеа барам добра.
За сушара неам простор