Автор Тема: Совет за нова кола  (Прочитано 27120 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1023
Совет за нова кола
« на: 27 Октомври 2016, 09:57:11 am »
После долго размислување и барање на стари коли одчив да додадам уште некое евро и да земам нова кола, веројатно на лизинг. Во моментов ги разгледувам сите опции што се нудат кај нас и барам нешто на промоција со прифатлива цена и бар нешто опрема повеќе од моменталнава вектра што ја возам. :) :)

Сите коли во овој ценовен ранк се бензинци и ке се става плин. Еве што имам во предвид.
Опел Астра седан е моментално на промоција и со 2 ниво на опрема со мотор со 1.6 i 115ks е околу 13.000. Ја гледав и најновата Астра ама цената е многу јас мислам за тоа што нуди во споредба со оваа Астра седан што е на промоција.

Hyndai i30 го има моментално за 11000е на промоција и со послаба опрема од Астра и со 1.4/5 DOHC 100ks.

Kia Ceed моментално на промоција од 13000 со 2 ниво на опрема и 1.4 CVVT 100ks.

Suzuki Baleno моментално имаат промоција на хибрид верзија за 13500 со 1.2 90кс и најака опрема кај нив.

Буџетот ми е до 13000, би одел и до 15000 ако стварно прави голема разлика.

Ваши совети мислења за овие модели, добри лоши страни ?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
Одг: Совет за нова кола
« Одговори #1 на: 27 Октомври 2016, 10:03:52 am »
Ајде вака..

1. Астра Класик е секогаш примамлива цена. Имај во предвид дека Класик моделите се поштуро склопени од нормалните модели - зборуваме во контекст на звучна изолација итн. Не дека се лоши, но има причина зошто се толку евтини.

2. i30 за 10.990 е меѓу најдобрите понуди на пазарот во моментов. Додај нешто ситно пари за да добиеш кожен волан и уште некои ситници, и добиваш сосема добро опремено возило за сосема прифатлива цена. Нова i30-ка треба да стигне некаде февруари-март.

3. Cee'd е супер, исто како и i30. Се сведува на тоа кој автомобил повеќе ти се свиѓа, односно која цена ќе ја добиеш.

4. Балено не сум возел, па не можам ништо да ти кажам.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2 на: 27 Октомври 2016, 10:04:03 am »
I30 е за една миља подобра од се што се нуди на пазарот. Ceed ти е истата кола, малку поскапа. Опелот ти е добар избор ако сакаш седан. Баленото не е во оваа класа, евтина кола е, но супер е да бидеш прв што има (микро) хибрид во твоето маало. Јас би Балено, затоа што е кул.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #3 на: 27 Октомври 2016, 10:09:10 am »
Vidi SX4 dali vleguva vo toj cenoven rang do 15k.
Dosta e stedliv toj 1.6 motor a pojak od drugite navedeni.
 Isto i ASXot na Mitsubishi za tie pari so 1.6 go imas i solidno nivo na.oprema.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14287
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4 на: 27 Октомври 2016, 10:10:18 am »
А трпат плин овие без мака?Пошо членот планира да го прави на плин тоа шо ке го купи.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #5 на: 27 Октомври 2016, 10:11:31 am »
Moite gore navedeni primeri trpat.
Zet mi planira da zeme pa se rasprasal ko bozem.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6 на: 27 Октомври 2016, 10:13:03 am »
Не знам како би гп конвертирал на плин Баленото и дали е изводливо. Како и да е ако сакаш на плин да возиш тогаш Астрата ти има најпогоден мотор за плин и најиздржлив и не се губи гаранцијата ако ставиш плин. Од тој модел и фабрички возила на плин се нудеа во источна европа.

i30 е исто баш добра понуда, моторите трпат плин ама имам слушнато дека е релативно тешко за местење по сите прописи затоа и им ја укинаа гаранцијата на плин.
Најдобро во Плимонт да си прашаш.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7 на: 27 Октомври 2016, 10:15:41 am »
Ниедна јапонска и корејска косилица не трпи плин долгорочно, а и поновите опели исто.

SX4 со 1.6i троши 1 литро во просек повеќе од I30 1.4i. Проверено. I30 троши во просек 7, SX4 во просек 8.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #8 на: 27 Октомври 2016, 10:33:32 am »
Благодарам за брзите одговори. Астрата највеќе ми прави кеф во изгледот и нивото на опрема што се нуди за таа цена. Знам дека нема премиум квалитет и дека мора некаде да се компензира цената со тоа што нуди. Возам некаде 20000 годишно и ми треба пријатна кола за возење. Следната недела планирам да закажам и неколку тест возења.

За плин прашував само за Астрата во Плимот и кажаа дека може да се стави и дека и фабрички ставале плин. За овие други модели немам информации дали трпат плин, незнаев дека е проблем кај некои мотори. Ке се распрашам само да одлучам кој модел би бил најдобра понуда.

SX4 неможам да најдам информации кај нас. А ASX им пишав да видам што понуда ке дадат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9 на: 27 Октомври 2016, 10:35:31 am »
Ниедна јапонска и корејска косилица не трпи плин долгорочно, а и поновите опели исто.

SX4 со 1.6i троши 1 литро во просек повеќе од I30 1.4i. Проверено. I30 троши во просек 7, SX4 во просек 8.

Тој мотор кај Астрата трпи. Дизајниран е да трпи. Во Полска ги произведуваат со фабрички плин.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #10 на: 27 Октомври 2016, 10:38:30 am »
Ако ти врши работа, Астрата и ич да не ти чуе... Не знам промоцијата каде е, ама у Аутомакедонија можеш да преговараш и за БРЦ плински уред од кај нив, па да ја наредиш и цената соодветно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #11 на: 27 Октомври 2016, 10:39:49 am »
Балено има многу пријатна вожња, тивко и мирно. Пробемот кај стандардниот модел е ПРЕмал багажник, а кај хибридот не знам како иде, можда и дополнително страда багажникот.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #12 на: 27 Октомври 2016, 10:45:55 am »

Тој мотор кај Астрата трпи. Дизајниран е да трпи. Во Полска ги произведуваат со фабрички плин.

Добро е да се знае.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #13 на: 27 Октомври 2016, 10:57:12 am »
Ако ти врши работа, Астрата и ич да не ти чуе... Не знам промоцијата каде е, ама у Аутомакедонија можеш да преговараш и за БРЦ плински уред од кај нив, па да ја наредиш и цената соодветно.

Моментално сите дилери имаат промоција/попуст за Астра седан верзија. И за оваа нова Астра има попуст ама почетната цена е поголема и попустот е помал.

Ако има некој Астра седан да каже искуство дали вреди за парите или да се оди со друг производител. Од тоа јас што успеав да прочитам не се нешто сјајни во квалитет на изработка. Е сега за цената е очекувано, само до кој степен.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #14 на: 27 Октомври 2016, 11:16:24 am »
Колега мој има Астра седан и заедно сме биле два пати до Нови сад.
Единствено од што не е задоволен, а не сум и јас е што 1.4 моторот е мнооогу многу слаб и чудно звучи. Квалитетот на изработка е сосем просечен, внатре е стегнато и нема некои очигледни крцкања. Ствар на вкус е дали ќе му се допадне како изгледа. Слушав дека воланот бил како желе на некое од ривјуата ама тоа не е воопшто точно, кујзнае они што гледале.

1.6 моторот не би требало да е голем скок над 1.4 ама сепак за тие пари друго тешко е да се најде. За крузање на отворено моторот треба да е доволен. 1.4 е многу слаб за претекнување, јас не би го земал во обзир. Иначе гепекот е фино простран а и многу убааво изгледа седанот во бела или темно сива боја.