Автор Тема: Препорака за половен автомобил 2500е  (Прочитано 15341 пати)

Отсутен alekohrid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
Одг: Препорака за половен автомобил 2500е
« Одговори #30 на: 18 Октомври 2016, 13:54:58 pm »
Под 4 во град тешко, ама комбинирано може под 4. За одржување нема што да спомнам пошто се подразбира тоа, муабетот е за потрошувачката.
по каталог сите `модерни` дизели трошат под 4 ама цитај тестови нема кола што под 6 градска е. а ако малце возиш поагресивно ти пресметај комбинирано колку ќе е. а дизел вс плин за отворено плинот ке е поевтин( за слични возила) а за низ град дизлот ке поефтин особено ако возиш на кратки релации. секој си има и предност и негативност не постои совршем избор затоа тоа што ти е појке по кеиф тоа купи ;)

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #31 на: 18 Октомври 2016, 14:10:00 pm »
Не знам како вадите 4-4.5 литри градска, секоја чест.Јас под 7-7.5 според борд немам спуштено  на кола од 2009 нова од салон купена со косилица мотор од 90 кс дизел со 60000 илјади досега поминати иако можам малку да спуштам ако не возам офанзивно ама 4-4.5 литри ми е нестварно.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #32 на: 18 Октомври 2016, 14:11:50 pm »
Што мотор е тој толку не економичен?

Ептен забегавме во темава  х)

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #33 на: 18 Октомври 2016, 14:14:56 pm »
Што мотор е тој толку не економичен?

Ептен забегавме во темава  х)
1.4 д4д 90 кс Тојота Корола, многу возам јас офанзивно литар може да се симне, на отворено троши многу помалку ама 4-4.5 литри во град како што кажуваат нема шанси ниедна кола.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #34 на: 18 Октомври 2016, 15:37:23 pm »
^^
Провози неколку пати во 2-3 часот нокно време по празни булевари или пример 2-3 пати од Кисела Вода до Драчево и назад каде што немаш апсолутно никаков застој, ете потрошувачка 4.5 литри кое ке ја достигне и твоето возило.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #35 на: 18 Октомври 2016, 15:39:39 pm »
или качи ја на Водно, прошетај едно 2 саати додека се ресетира бордот, спушти ја надолу, паркирај на Нова Македонија паркингот, ете ти потрошувачка 1,35 литри

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 241
Одг:
« Одговори #36 на: 18 Октомври 2016, 15:42:40 pm »
Дај сметки од бензин пари и километри. Слики од борд компјутер се само слики од борд компјутер.  :D

кога побарав во една друга тема докази за потрошувачката, никој не покажа ништо, ни сметки ни борд. Како и да е, еве ја километражата при претпоследното и последното полнење:

Во двата наврати резервоарот е наполнет до врв. Од едното до другото полнење има 570 километри. За тие километри е потрошено:

што му доаѓа 4.74 литри на 100 км чиста градска вожња. Првата слика од бордот беше од овој резервоар, па сега види колку е разликата од борд до реална потрошувачка.

Повелете и вие ставете некоја сметка па да споредиме.

za dizelot stedis stedis [iako ne e nekoja razlika so plinot ] i se pojavuva defekt i opp  parite sto si stedel poslednite 2-3 god otidoa  :P

со плинот штедиш штедиш и изгореле вентилите...

Под 4 во град тешко, ама комбинирано може под 4. За одржување нема што да спомнам пошто се подразбира тоа, муабетот е за потрошувачката.
по каталог сите `модерни` дизели трошат под 4 ама цитај тестови нема кола што под 6 градска е. а ако малце возиш поагресивно ти пресметај комбинирано колку ќе е. а дизел вс плин за отворено плинот ке е поевтин( за слични возила) а за низ град дизлот ке поефтин особено ако возиш на кратки релации. секој си има и предност и негативност не постои совршем избор затоа тоа што ти е појке по кеиф тоа купи ;)

да барав возило што ми е по кејф ќе возев нешто сосема друго

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #37 на: 18 Октомври 2016, 15:47:03 pm »
....

Кликни кај мене во потпис, имаш историја за послединте ~50к километри.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #38 на: 18 Октомври 2016, 15:47:08 pm »
Не ми се верва некоја кола да троши 4,7 литри низ град... и не ни вервам. Една веспа троши 3.5 л/100

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #39 на: 18 Октомври 2016, 15:48:37 pm »
одлична потрошувачка
која е рутата по која се извозени овие 570км?

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #40 на: 18 Октомври 2016, 16:01:44 pm »
ченто - момин поток (преку железара) и обратно (7 сабајле и 4 попладне)

Не ми се верва некоја кола да троши 4,7 литри низ град... и не ни вервам. Една веспа троши 3.5 л/100

оди и подоле ако има помалку гужва

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #41 на: 18 Октомври 2016, 16:06:50 pm »
сега е појасно ;)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #42 на: 18 Октомври 2016, 16:07:20 pm »
Za taa brojka nervno ke obolis da ja izvadis.Ne deka nemozi barem so Punto i nekoe slicno na nego ama koja e poentata da frlam pari po apoJ namesto po nafta.Ova za mene vazi.

mk2b imam dve vozila tb na plin od koi ednoto ima pominato 22Kkm a drugoto 14Kkm odkako se vo mene i na plin non stop vozeni bez nikakvo stedenje,pa nitu ventil izgorel nitu nisto,a vozeni se bez mislenje da izvadam najniska potrosuvacka.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #43 на: 18 Октомври 2016, 16:33:35 pm »
Кај мене со клиото со 1000 денари од лукоил врвам околу 400км градска и 450 отворено.. Возење економично, според знаци.. 10 пати имам мерено... Додека со од макпетрол нафтата поминувам за 20тина км помалку..
Со стегање, клима едно друго максимум имам постигнато 5.7л...

Рачунај Кичево и не е толку градска вожњата + сега немаме семафори.. Комотно можиш да си возиш 30/40км/ч.. Додека Скопје друга работа е... Забрзај успори, ајде семафор, ајде гужви, протести, делегации, пешаци, гужви, автобуси, камиони..

Отсутен mk2b

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #44 на: 18 Октомври 2016, 16:51:07 pm »
Абе види мече, татко ми на времето помина 80 иљади на плин со свифт 1.6 16в седан без никакви проблеми, не велам дека плинот по правило прави проблеми. Поентата ми беше дека и кај плинот има можност да настанат големи и скапи кварови како кај дизелот, но не мора да значи дека по правило ќе има такви проблеми кај било која од двете страни. Мора ли секогаш да се исмева спротивното мислење? Да чукнам во дрво, еве 7 иљади со сегашната кола поминаа без проблеми, како ќе се покаже понатака ќе видиме.