Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 32637 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5342
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #300 на: 03 Март 2026, 15:23:59 pm »
Siguren sum deka i Volvo pravi i koristi sintetika od reciklirana PET ambalaza :D
sigurno, pogotovo novive

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #301 на: 04 Март 2026, 10:09:22 am »
Ako opukuvam 20k+ evra i te kako ne sakam posrana plastika od reciklirani sisinja

Како да ти кажам. Заврши тоа време. Ако не сакаш, ќе мора да земеш А8 од 2012 година.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5342
« Одговори #302 на: 04 Март 2026, 10:14:22 am »
Ako opukuvam 20k+ evra i te kako ne sakam posrana plastika od reciklirani sisinja

Како да ти кажам. Заврши тоа време. Ако не сакаш, ќе мора да земеш А8 од 2012 година.
Jasno mi e, zatoa sum zaglaven u gledanje stari koli so mala kilometraza. I zatoa i se cenite na tie vozila visoki, zatoa sto se e na drugo nivo

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #303 на: 08 Март 2026, 22:10:16 pm »
За жал не бев во можност да посетам вчера уште неколку салони, а ми се во план во една сабота да посетам BMW, KIA, Peugeot, Mercedes, Toyota, Honda.
Табелава е генерирана од четџпт, со официјални податоци од производителите:

И ова е прилично интересно, и за жал не ми е баш во прилог, у смисла дека нема нешто со понормална цена кое би било солидно поголемо внатре од сегашново ауто:

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10569
« Одговори #304 на: 08 Март 2026, 22:20:29 pm »
Потврда за моето искуство во 508, дури би рекол дека и покатастрофални ја доживеав од наведениве мерки.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #305 на: 08 Март 2026, 22:28:23 pm »
Еднаш имам возено 508, SW беше, во 2020та, од Хан аеродромот до сегашнава дома, товарени до макс, со 2 огромни куфери, 2 големи куфери, и 2 мали куфери и количка за дете. Како не собра и јас не знам, ама ми се виде голема. После тоа го земав Спортсванот и не можам да направам споредба, а и АИ може да греши некогаш, затоа методот ми е со метрото у рука и мерам. Ми изгледа дека ќе се правам турчин со туранот :)))

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5719
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #306 на: 09 Март 2026, 07:54:59 am »
Bese li da probas Arteon SB?
Za visoki luge e dosta komoten vnatre, ne go odminuvaj.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #307 на: 09 Март 2026, 08:37:46 am »
Немам отидено повторно до VW дилер, у наредна прилика.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9478
« Одговори #308 на: 09 Март 2026, 10:52:41 am »
Shteta nema veke monovolumenci, VW Sharan, Ford SMax bea vrv za prostor

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #309 на: 09 Март 2026, 13:09:43 pm »
Да, да, така пишува и АИ за просторот. S-Max е преубаво возило, Seat Altea итн итн, ама се свртеа на СУВ пошто луѓе ги бараат, иако мене ми се нелогични за секојдневно возило, затоа и не би сакал да земам СУВ, непотребно арчење гориво.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9478
« Одговори #310 на: 09 Март 2026, 13:26:07 pm »
Ubavo i prakticno karavance mene mi e stalno prv izbor

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #311 на: 14 Март 2026, 23:49:07 pm »
Денеска полн елан и со радост отидов до Франкфурт да ги видам и останатите модели од листата, и релативно брзо завршив работа, зашто сите салони беа во радиус од 2 км. И на крај ми се случи голем пех, сите мерки кои ги земав денеска, не ми се сочуваа во фајлот, пробав и рекавери и све и ништо, па така разочарувањето се зголеми пошто колите кои ги гледав не се драстично поголеми од мојата, те не што не се, туку се помали, али еве со ред и од тоа што запамтив:
1ва станица Honda, модел CR-V
Имаа неколку, влегов рандом онака, одлично изгледаше внатре, материјали супер, со простор нешто како мојата, ама за некој сантим потесна, гепек добар.
Не би бил лош избор, ама е PHEV како што видов.

2ра станица Toyota, модел RAV4
Тотално разочаран, прво што е прилично мал, очекував изгледа големо возило, второ многу лоши материјали имаше, неколку класи подоле од Хондата. Си отидов одма

3та станица BMW, модели 2ка, 3ка, 5ка G30 и G60
2ката мала, тесна.
3ката напред океј, малце тесничко, позади слабо простор, нема нозе кај да се стават ако си над 160 цм
5ката G30 малце подобра од 3ката, сепак не доволно.
5ката G60 малце подобра од G30ката, би влегла во игра.
Само со седаниве имам проблем со влагање и исто со искачање. 199 цм не е баш лесно да влезеш во тој отвор низ вратата. За искачање проблем ми е што е ниско седењето, треба да се држам за волан кога искачам.
Внатрешноста, те чувството внатре, и како е изработено е друго ниво, премиум квалитет и изгледа и стварно добро изгледа

4та станица Citroen, модел C5 Aircross и Peugeot модели 408, 5008
C5ката е добра со простор, комотна е и напред и позади (не прекомотна да се разбереме), но средишната конзола меѓу патниците е доста широка и скратува бааги простор за десната нога, што мислам ќе е проблем на подолг пат. Иначе солидна внатрешност имаше во смисла на материјали и квалитет
408 тесничко, али убаво ауто и убава внатрешност.
5008 слично како C5ката, простран, 7 седишта, али исто стеснет простор за ногата

5та станица Mercedes, модели B и E класа
B класа, нова, помала од мојата, али премиум квалитет
Е класа, комотна, широка, малце повеќе простор напред од мојата, слично како и кај 5ката, проблем е искачањето, мада тука мислам беше за нијанса подобро.

6та станица Mazda, модели CX-80, CX-60 и CX-5
Шлагот за на крај, многу добар впечаток ми оставија сите 3.
Прво влегов во CX-80, поголема е од мојата кола, покомотна, и беше со најјакото ниво на опрема и изгледаше предобро.
Следно на кратко во CX-60, зашто малтене е истото возило, само со 5 седишта, за разлика од CX-80 кој е со 7.
Двеве се стварно добар избор, ама вака им се опциите за мотор (како што ми кажа продавачот): Дизел 3.3 MHEV и Бензин 2.0 мислам PHEV
И за крај ја измерив и CX-5, која има дури и повеќе простор позади. Тука имаат мислам сеуште Бензин MHEV.

Веројатно останува и Renault да видам, и не ми текнува веќе ништо друго.
Малце сум како потресен дека не се така големи коливе како делуваат, и стварно се осеќав добро кога ќе седнев во мојата кола после некои нови коли кои ми беа мали.

Стварно штета што не прават веќе коли како Sportsvan-от и други слично возила, пр S-Max, мене ми се ептен погодени и сега изборот ем ми е тапа, ем се доста скапи колите.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2281
« Одговори #312 на: денес во 00:40:44 »
Тргнав да прашувам како е можно во БМВињата да нема место кога јас брат ми и девојка му ги возев во F30ката до Софија и имаа повеќе од доволно место, а таа е помала и од G20 и од G30, и после видов 199цм. :)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5719
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #313 на: денес во 04:41:41 »
Stom imas 199cm i problem ti e iskacanje togas ne sednuvaj vo Arteon :D
Ke te sobere vo nego, ke se smestish zasto stvarno ima prostor dosta vnatre, ama za iskacanje ke se pomacis i vnimavaj na glavata koga ke iskacas.

CX 60 ti e toa sto baras najverojatno.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #314 на: денес во 08:08:46 »
Има нешто што моите бројки и мерења не го прикажуваат, а тоа е седечката позиција и истегнувањето на нозете до педалите. Кај лимузините се седи нормално пониско од колку кај сув, и како што мерев, со возачкото седиште до крај вратено, спуштено најдоле или скоро најдоле, нозете ми се поистегнати каде каде за разлика на пример од седењето во мојата кола (и кај мене е скоро спуштено до најдоле седиштето). Со спуштање надоле на седиштето се добива повеќе простор за нозете, и колената се поблиску до исправена положба од колку кај повисоко седење. Ова не сум тестирал, ама на патувања подолги од 50 км мислам дека е подобро, те нозете би се уморувале помалце. Со некои си 3-4 цм понапред одење со седиштето, те кревање нагоре, би се добило повеќе простор позади, а сепак возачкото седење би било пак со поисправени нозе од колку кај мојата кола и сув-овиве.
Треба да земам изгледа некоја од лимузините на тест, барем на неколку часа и да извозам барем 50-100 км на автопат да ја проверам теоријава.
Еве кај имам мака при возење подолги релации, на десната нога: