Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 32696 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #270 на: 02 Март 2026, 11:55:20 am »
Кај тигуанот и тајронот пластиките беа на исто ниво како кај мене, можеби и подобро, не обрнав толку внимание на тој дел, те не ми западна во очи дека се лоши пластиките.
Али чим влегов во шкодите евидентно беше. Октавијата беше за нигде со некоја шарена пластика или штоф некој беше, ама не личеше убаво. Претходните модели, рецимо 2015 многу подобри пластики имаа, поготово Суперб-от. Сега се разочарав. Боље ќе земам некоја Дачија барем нема да ја ценат 60К :)
Ќе ја проверам Е класата секако, децава се сеуште релативно мали, ако е потесно не е проблем доколку имаат простор за нозете повеќе од голфот.
Не би сакал да зимам СУВ, ама од тоа што видов до сега повеќе ќе ми одговара, во смисол цена, простор и лесно влагање излагање од кола.
Слободно предложете модели (не мора да е СУВ, те пожелно е да не е СУВ) кои од искуство знаете дека се габаритни, ама да не се со цена како Volvo XC 90 :)
Моментално во Германија има добри лизинг понуди на VW, нови и половни, затоа и ги гледам, ама побитно ми е да најдам нешто што би ми одговарало па да го чекам да се појави со добра цена.

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 975
« Одговори #271 на: 02 Март 2026, 13:02:19 pm »
Кај тигуанот и тајронот пластиките беа на исто ниво како кај мене, можеби и подобро, не обрнав толку внимание на тој дел, те не ми западна во очи дека се лоши пластиките.
Али чим влегов во шкодите евидентно беше. Октавијата беше за нигде со некоја шарена пластика или штоф некој беше, ама не личеше убаво. Претходните модели, рецимо 2015 многу подобри пластики имаа, поготово Суперб-от. Сега се разочарав. Боље ќе земам некоја Дачија барем нема да ја ценат 60К :)
Ќе ја проверам Е класата секако, децава се сеуште релативно мали, ако е потесно не е проблем доколку имаат простор за нозете повеќе од голфот.
Не би сакал да зимам СУВ, ама од тоа што видов до сега повеќе ќе ми одговара, во смисол цена, простор и лесно влагање излагање од кола.
Слободно предложете модели (не мора да е СУВ, те пожелно е да не е СУВ) кои од искуство знаете дека се габаритни, ама да не се со цена како Volvo XC 90 :)
Моментално во Германија има добри лизинг понуди на VW, нови и половни, затоа и ги гледам, ама побитно ми е да најдам нешто што би ми одговарало па да го чекам да се појави со добра цена.

Toyota Camry или Hyundai Sonata :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #272 на: 02 Март 2026, 14:19:24 pm »

Rav4 hybrid

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6865
« Одговори #273 на: 02 Март 2026, 15:14:13 pm »
Ми се допаѓаат последните предлози. 

Ќе ни се отворат очите, полека, но сигурно.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10569
« Одговори #274 на: 02 Март 2026, 15:21:23 pm »
Не знам како тоа успевате да дадете оценка за квалитет на пластиката?
Земате примерок и под аналајзер, или под јазик :D

Од друга страна никогаш каква пластика не ми претставувала битен критериум во изборот. Битно ми било какво е седењето и вожњата, дури потоа некакви ситни калкулации доколку имало дилема.

Кај меганот "квалитетната пластика на око" почна да се лупи и крцкаше на сите страни, кај i10 се е тврда пластика ништо не крцка, ништо не се лупи, си стои ново како од фабрика.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #275 на: 02 Март 2026, 18:11:50 pm »
Не стана збор за квалитетот на пластиката, туку за изгледот и чувството при допир. Такви пластики не се ни за во рапид/скала, не па за во Суперб. Ако се укаже прилика ќе проверам и во друг Шкода салон ако имаат Суперб, можеби ќе налетам на друга конфигурација со посаглам пластики.
Хибрид немам можност да го полнам, иако сум во куќа, немам паркинг простор пред или околу за да можам да ја оставам подолго време да се полни. Само MHEV би било можно.
Camry ги нема во лизинг понуди што пребарав набрзинка.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5226
  • The Spartan General
« Одговори #276 на: 02 Март 2026, 20:56:40 pm »
Во глава ми се врти дека си околу Франкфурт. Со промената на моделот Рав4 сега е најдобар момент да добиеш зделка за Рав4 со 0км или докај 10к километри за околу 40к евра со многу опрема и испеглани сите детски болести. Тие со 300кс се хибриди на полнење. Тие со 218кс се со преден погон, тие со 222кс се со погон на сите четири тркала и се самополнечки хибриди.

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?cn=DE&dam=false&fr=2024%3A&gn=Frankfurt+am+Main%2C+Hessen&isSearchRequest=true&ll=50.11203%2C8.6834&ml=%3A40000&ms=24100%3B28%3B%3B&od=up&p=%3A45000&rd=100&ref=srpHead&refId=c108a870-aad3-ece0-fd7a-a85ebb4a12ff&s=Car&sb=ml&vc=Car
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #277 на: 02 Март 2026, 21:36:14 pm »
По повод муабетов за пластиките, кај Королава мислев се е од тврда пластика како на вратите, и ете после 3 месеци прееска кога и удрив прво перење приметив дека шалтаблата била гумирана :P
Јбг, не сум по пипкањето ;D

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5342
« Одговори #278 на: 02 Март 2026, 22:14:11 pm »
По повод муабетов за пластиките, кај Королава мислев се е од тврда пластика како на вратите, и ете после 3 месеци прееска кога и удрив прво перење приметив дека шалтаблата била гумирана
Vidi proveri i zadnata klupa kakva udobnost ima i neka te provozi nekoj da vidis kolku tivko s pozadi na avtopat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #279 на: 02 Март 2026, 23:17:10 pm »
И кој и да е изборот, пред да уплатиш, земи ја колата како рент-а-кар бар на еден ден. Ако успееш да ја најдеш со ист мотор.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #280 на: 02 Март 2026, 23:23:46 pm »
По повод муабетов за пластиките, кај Королава мислев се е од тврда пластика како на вратите, и ете после 3 месеци прееска кога и удрив прво перење приметив дека шалтаблата била гумирана
Vidi proveri i zadnata klupa kakva udobnost ima i neka te provozi nekoj da vidis kolku tivko s pozadi na avtopat

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Проверено, не е прв седан кому таванот му е низок, но секако за колена има прилично простор за разлика од хечбекот. Но изгледа не си седнал во Пежо 508 жива клаустрофобија.
Што се однесува за на автопат, фактички така се загреав за хибридот, мека и удобна вожња.
Исто се имам возено позади, тивка си е без разлика дали хибридот или трицилиндрашот.
Галама се ствара ако вози сивоња кој нешто изводи, односно секое додавање гас да биде гас до даска.
Хибрид не се вози така.

Сигурно постојат потивки коли, но тие се од премиумите, па да не мешаме баби и жаби.

ПС, малку потврди седиштата од мојата i30, но еднакво тврди како новата i30, и еден куп други понови коли што сум седнал.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #281 на: 03 Март 2026, 00:17:51 am »

Од друга страна никогаш каква пластика не ми претставувала битен критериум во изборот. Битно ми било какво е седењето и вожњата, дури потоа некакви ситни калкулации доколку имало дилема.

Не си седнал во дачија дастер да видиш што е лоша пластика. Искрено толку ми беше внатре глупо што мислам дека не се задржав ни 2 минути.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
« Одговори #282 на: 03 Март 2026, 00:25:46 am »

Не си седнал во дачија дастер да видиш што е лоша пластика. Искрено толку ми беше внатре глупо што мислам дека не се задржав ни 2 минути.
Полоша е пластикава во Дастер од Витара ?

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #283 на: 03 Март 2026, 00:32:22 am »
Не знам во сузуки не отидов. Стари им се моделиве и не ми се свиѓа ентериерот дури ни на слика па нема потреба ни да гледам пластики.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #284 на: 03 Март 2026, 07:40:19 am »
Пластика ко пластика, немам никаква интеракција со шалтабла, тапацир, единствено со кваки или копчиња, но сигурно нема да ми се мумифицира прстот од нив.
Ако чергата е до Дастер, Дастер ќе биде ако не најдам мана во седењето позади волан и вожњата.