Автор Тема: Мислења/совети/помош за нова кола  (Прочитано 38779 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2515
Одг: Мислења/совети/помош за нова кола
« Одговори #75 на: 02 Јануари 2026, 09:56:40 am »
Другар зема Рено Каптур во Техно опрема, со 18ки бандажи, перла боја, многу сигурносна опрема, ги има сите тие лејн асист итн итн, за 22 илјади и нешто евра. Изгледа добро колата. Се провозевме 200 км, мене ми беше удобна напред иако сегментот е тој што е.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3406
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #76 на: 02 Јануари 2026, 10:06:47 am »
Другар зема Рено Каптур во Техно опрема, со 18ки бандажи, перла боја, многу сигурносна опрема, ги има сите тие лејн асист итн итн, за 22 илјади и нешто евра. Изгледа добро колата. Се провозевме 200 км, мене ми беше удобна напред иако сегментот е тој што е.

Лејн асист е второто нешто што го гасам у кола. Првото е старт стоп системот.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
« Одговори #77 на: 02 Јануари 2026, 10:09:39 am »

Затка е.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #78 на: 02 Јануари 2026, 10:52:11 am »

Лејн асист е второто нешто што го гасам у кола. Првото е старт стоп системот.

Независно. Сакам да кажам го има тој цел пакет на сигурносни финти. Веројатно како и повеќето нови аута.

За истата или слична цена со Каптурот имаше Мазда 3 со 2.5 140кс, и Киа Цеед со 1.5 турбо. Ама тоа е.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #79 на: 02 Јануари 2026, 13:45:45 pm »
Не знам како одат со цена, но бев пријатно изненаден од Тојота Корола Хибрид. Се возев како сопатник низ Минхен и на отворено. Другарот ја вози како Убер возило подолго време (службено) и е навистина добро возило. Не знам како одат цените на нова и мразам каравани, но колата е навистина добра. Половните возила со многу мала километража (10к) во Германија одат околу 29,000€.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5379
« Одговори #80 на: 02 Јануари 2026, 14:48:46 pm »
Не знам како одат со цена, но бев пријатно изненаден од Тојота Корола Хибрид. Се возев како сопатник низ Минхен и на отворено. Другарот ја вози како Убер возило подолго време (службено) и е навистина добро возило. Не знам како одат цените на нова и мразам каравани, но колата е навистина добра. Половните возила со многу мала километража (10к) во Германија одат околу 29,000€.
Si se zbrkal nesto, ne e bas naj nak toa vozilo. Zavrsna obrabotka i materijali nikakvi(ok toa e i kaj drugite) ama na zadno sediste mn bucna i strasno neudobna

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #81 на: 02 Јануари 2026, 14:52:06 pm »
Не се возев на задно седиште, така да не знам, материјалите се исти како во останатите возила од тој ценовен ранг. Бучава до 120 км/ч. не осетив.
Едит:
📊 Кабинска бучава при ~120 km/h
Модел
dB(A) внатре
dB(C) внатре
Коментар
Toyota Corolla Hybrid
69 dB(A)
88 dB(C)
Тивка до умерена бучава, типична за компактни комби/estate.
Kia Ceed SW
~68 dB(A)

Еден од потивките во класата.
Škoda Octavia Combi
~69 dB(A)

Слично на Ceed, добар баланс NVH.
VW Golf Variant
~72 dB(A)

Малку повисока бучава на автопат.
Hyundai i30 Wagon
~73 dB(A)

Најзвучно од споредуваните, но сепак во рамки на класата.
« Последно менување: 02 Јануари 2026, 15:03:59 pm nestor04 »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
« Одговори #82 на: 02 Јануари 2026, 15:12:50 pm »
Генерално, Тојотите си страдаат од недостаток на изолација. Ама мене конкретниот хечбек ми е прекрасен. Пред неколку години набрзина повозев хечбек со мануелен менувач и нивниот 1.2-литарски турбо-бензинец што многу кратко го имаа. Не е брза колата, ама секаде на полн гас и е многу забавна по кривини. Штета што никогаш не исфрлија некоја мид-рејнџ верзија со ~180 коња за ентузијасти и ччкање. Во Америка имаа 2.0 со 170 коња.

Многу потенцијал за мераци.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6285
« Одговори #83 на: 02 Јануари 2026, 15:16:17 pm »
Назад гумите се слушаат како да се ти е отворатата и главата до тркало ставена. Ова од лично искуство на возило од  2018та
Во Тико се потрудиле повеќе него овие.
Дека е добра и издржлива за возење нема збор ама изолацијата е греотичка.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #84 на: 02 Јануари 2026, 15:19:05 pm »
2021 сакав да зимам корола хибрид и возев на тест. Коректно возеше низ град. Звук од мотор се слушаше доста но не беше лош. На моменти дури и интересен кога ќе отидеше во високи вртежи. Е да над 8 имав потрошња иако имаа декларирана 4. ;D
Лани возев 2.0 атмосферец корола хеџ увоз од САД со 9к километри. Автоматик цвт. Би го одбрал хибридот пред овој мотор иако овој на хартија имаше повеќе коњи.

Отсутен Bravo

• Редовен
« Одговори #85 на: 02 Јануари 2026, 15:19:22 pm »
Хечбекот 1.2 турбо за 15190 беше топ избор, иако со раткапни. Штета што не го испорачаа, а мене ми се смачи да го чекам 3 месеци со одолговлекувања до недоглед.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30607
    • CARclub.mk
« Одговори #86 на: 02 Јануари 2026, 15:24:00 pm »
2021 сакав да зимам корола хибрид и возев на тест. Коректно возеше низ град. Звук од мотор се слушаше доста но не беше лош. На моменти дури и интересен кога ќе отидеше во високи вртежи. Е да над 8 имав потрошња иако имаа декларирана 4. ;D
Лани возев 2.0 атмосферец корола хеџ увоз од САД со 9к километри. Автоматик цвт. Би го одбрал хибридот пред овој мотор иако овој на хартија имаше повеќе коњи.

Затоа што не знаеш да возиш хибрид, или уште поточно - не знаеш да возиш хибрид на Тојота. Тој хибрид во Корола во град троши меѓу околу (па и помалку од) 6. Дури и околу 5 ако си внимателен.

Или едноставно, си стискал повеќе. :)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4284
« Одговори #87 на: 02 Јануари 2026, 15:53:24 pm »
Корола Кросс возев во лето низ град со клима на 16ц, првпат возев тојота хибрид па потроше 5.5. Не знам што треба да правиш за да троши 8.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #88 на: 02 Јануари 2026, 15:55:06 pm »
Единствена забелешка е тоа што треба да си го "средат" сервисот. Многу лош "глас" ги бие како за овластен сервис.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #89 на: 02 Јануари 2026, 16:05:08 pm »
Si se zbrkal nesto, ne e bas naj nak toa vozilo. Zavrsna obrabotka i materijali nikakvi(ok toa e i kaj drugite) ama na zadno sediste mn bucna i strasno neudobna

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

На тема завршна обработка има разлика од хеџбек произведен во англија и седанот од турција.

Иако на теорија и двете беа со исто ниво на опрема егзекутив внатре се разликуваа во материјали на пластики и седишта.
Нормално хечот беше со поубави материјали. Е сега ова не би знаел дали е бидејќи не се исто ниво на опрема а овие нашиве така го пишуваат или е глобална разлика.