^ Успут, на првото полнење до горе, ми светеа 3 (од 4) зелени сијалички. Нормално е тоа?
Најдобар мерач за плин ти е километражникот. Имам два бројачи, едниот стално го ресетирам кога полнам боца и знам колку имам отприлика да извозам. 320-340 во град или 450-500 на отворен пат. И нема мрдање.
Абе нормално тоа... Само што ја неам искуство со колку би требало да пројдам со една боца, па затоа се осеќам као на потресен малку
прво за тоа што ти светеле 3 наместо 4 сијалички... испразни ја оваа боца до крај, ама буквално до крај, па наполни пак до крај и пак испразни до крај.. тогаш ке почне да ти се полни боцата комплетно. сега не ти се полни комплетно, превите 2-3 полнења бидејки боците се полни со воздух или азот (зависи со што се тестирани и од кај доаѓаат) а и за двата гаса е потребно бајаги повеке притисок да се компресираат отколку што на плинот му е работен притисок за да прејде во течна фаза... значи тоа со сијаличето ке се среди само...
откако ке ти светне црвено, ама постојано црвено да свети, уште сега ке увидиш колку км ке имаш да пројдеш до празна боца... остај ти тоа муабетите 100 км или 60 км... една петина од резервоар ама од гасна фаза, тоа мери пловакот... а таа 1/5 од кој резервоар е со која гасна фаза? 30 литри, 50 литри, 60 литри? колку ти троши колата на тебе, колку на симо, на мене и слично... остај ти тоа бабини деветини... никој нема да ти каже колку ек пројдеш од светнување до празна боца... извози, па ке дознаеш... само така... и послушај ме, извози до крај првите 2-3 пати... и кога ке ти свирне дека префрлило на бензин, рачно кликни на кочето два пати во интервал од по 2-3 секунди разлика и почекај да се префрли на плин (ако е загреан моторот ке префрли те уверувам, ако е ладен, може да а мое и не). вози со пониски обртаи следните неколку километри, ама вози накај плинара нели... оваа операција можеш да ја повториш неколку пати, така ке ја исцицаш цела боца, буквално до крај. и пожелно е до крај како што реков првите 2-3 пати...