Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 890043 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #1125 на: 07 Април 2014, 01:25:50 am »
Кај мене приметив до крај наполнета боца, едно сијаличе помалку свети, кај вас како е?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1126 на: 07 Април 2014, 01:43:21 am »
^
Успут, на првото полнење до горе, ми светеа 3 (од 4) зелени сијалички. Нормално е тоа?

Најдобар мерач за плин ти е километражникот. Имам два бројачи, едниот стално го ресетирам кога полнам боца и знам колку имам отприлика да извозам. 320-340 во град или 450-500 на отворен пат. И нема мрдање.

Абе нормално тоа... Само што ја неам искуство со колку би требало да пројдам со една боца, па затоа се осеќам као на потресен малку :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #1127 на: 07 Април 2014, 02:02:39 am »
Не се секирај, не застанува колата кога ќе снема плин ;) после 2-3 боци, само ќе ти се каже :) Ми се дешава и по два три дена да влечкам празна боца, пошто имам бензин и ме мрзи да одам на бензинска (или немам време) :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #1128 на: 07 Април 2014, 08:28:23 am »
Не се секирај, не застанува колата кога ќе снема плин ;) после 2-3 боци, само ќе ти се каже :) Ми се дешава и по два три дена да влечкам празна боца, пошто имам бензин и ме мрзи да одам на бензинска (или немам време) :D

;) ;) ;)

400км се поминува с'с Лансера.

Присутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5548
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1129 на: 07 Април 2014, 08:50:08 am »
Bordot pokazuva vrednosti kako 8 - 9litri, sto e za litar do dva poveke od prethodno, sto i bi trebalo da e tocno kako informacija i zatoa i me cudi kako bi pokazuval tocna informacija.
Tie sijalicinja se odprilika da znaesh kolku imas, najdobro preku kilometraza da se meri, pa i da snema plin ne e kraj na svetot, dosega na benzin furavme :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1130 на: 07 Април 2014, 10:50:27 am »
Плимонт, едно прашање до вас. Како се едитира мапата на палење (аголот на палење) на секвенционалните плински уреди?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1131 на: 07 Април 2014, 22:59:10 pm »
^
Успут, на првото полнење до горе, ми светеа 3 (од 4) зелени сијалички. Нормално е тоа?

Најдобар мерач за плин ти е километражникот. Имам два бројачи, едниот стално го ресетирам кога полнам боца и знам колку имам отприлика да извозам. 320-340 во град или 450-500 на отворен пат. И нема мрдање.

Абе нормално тоа... Само што ја неам искуство со колку би требало да пројдам со една боца, па затоа се осеќам као на потресен малку :)

прво за тоа што ти светеле 3 наместо 4 сијалички... испразни ја оваа боца до крај, ама буквално до крај, па наполни пак до крај и пак испразни до крај.. тогаш ке почне да ти се полни боцата комплетно. сега не ти се полни комплетно, превите 2-3 полнења бидејки боците се полни со воздух или азот (зависи со што се тестирани и од кај доаѓаат) а и за двата гаса е потребно бајаги повеке притисок да се компресираат отколку што на плинот му е работен притисок за да прејде во течна фаза... значи тоа со сијаличето ке се среди само...

откако ке ти светне црвено, ама постојано црвено да свети, уште сега ке увидиш колку км ке имаш да пројдеш до празна боца... остај ти тоа муабетите 100 км или 60 км... една петина од резервоар ама од гасна фаза, тоа мери пловакот... а таа 1/5 од кој резервоар е со која гасна фаза? 30 литри, 50 литри, 60 литри? колку ти троши колата на тебе, колку на симо, на мене и слично... остај ти тоа бабини деветини... никој нема да ти каже колку ек пројдеш од светнување до празна боца... извози, па ке дознаеш... само така... и послушај ме, извози до крај првите 2-3 пати... и кога ке ти свирне дека префрлило на бензин, рачно кликни на кочето два пати во интервал од по 2-3 секунди разлика и почекај да се префрли на плин (ако е загреан моторот ке префрли те уверувам, ако е ладен, може да а мое и не). вози со пониски обртаи следните неколку километри, ама вози накај плинара нели... оваа операција можеш да ја повториш неколку пати, така ке ја исцицаш цела боца, буквално до крај. и пожелно е до крај како што реков првите 2-3 пати...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1132 на: 07 Април 2014, 23:08:36 pm »
Батали тоа сијаличињата, кажи кога ќе ставиш плин на Кавасакито?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1133 на: 08 Април 2014, 00:04:01 am »
се спрема план за акција...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #1134 на: 09 Април 2014, 13:40:29 pm »
Плимонт, едно прашање до вас. Како се едитира мапата на палење (аголот на палење) на секвенционалните плински уреди?

Losko
Toa e potrebno vo slucaj koga kako pogonsko gorivo se koristi metanot (CNG), koj po svoite karakteristiki e dosta razlicen od benzinot. Problemot se resava so postavuvanje na  Advance Procesor. Kaj plinot (LPG), koj kako gorivo sepak e mnogu slicen na benzinot, nema potreba od Advance Procesor, odnosno samiot benziski ECU gi pravi korekciite. Sme testirale vozila na plinski pogon so postaven Advance Procesor, no ne dobivme podobruvanja, nitu vo pomirna rabota na motorot nitu vo pomala potrosuvacka.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1135 на: 09 Април 2014, 13:54:40 pm »
Фала Плимонт!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1136 на: 09 Април 2014, 15:21:28 pm »
Дечки, да ве прашав...

Кога ќе светне црвено сијаличе на индикаторот, тогаш е на резерва, или треба да чекам некаков звучен сигнал да означи дека е на резерва? Имам аверзија кон возење на резерва, па би сакал да знам кога е најдобро да турам гориво.

Се има некоја груба бројка на преостанато количество после првото светнување на црвеното сијаличе на индикаторот?

Koga ke se aktivira crvenata sijalicka znaci deka kolicinata na plin e na rezerva. Koga ke se javi zvucniot signal toa znaci deka plinot e potrosen, a  kompjuterot na plinskiot ured veke go isklucil plinskiot pogon i motorot raboti na benzin. Indikacijata na nivo na plin e od opisen karaker i taa ne moze da bide precizna kako sto e pokazuvanjeto na nivoto na bezin. Prvata kontrola na plinskiot ured megudrugoto ja koristime i za da se napravi korekcija odnosno sijalickite da prikazuvat kolku moze porealno nivo.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #1137 на: 09 Април 2014, 15:22:45 pm »
БлагодарноС момци :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1138 на: 09 Април 2014, 15:32:42 pm »
Дали може да поминам утре до кај вас да штелнеме плин на плочка?

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #1139 на: 09 Април 2014, 18:29:45 pm »
@velestrumf
:)

@achtung
Еден од кључните луѓе ни е надвор од МК, доколку си слободен, подобро би било петок
поздрав