Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 896902 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #405 на: 24 Септември 2012, 21:35:16 pm »
И мене ме интересира истото,дали системот,боцата или нешто друго треба да се провери на одреден период,пошо јас 3 години си возам скоро 50Ккм имам поминато и немам ништо проверено.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #406 на: 24 Септември 2012, 23:14:52 pm »
На секој 10 години се прави реатест на боцата, на нејзе треба да има датум кога е произведена и на тоа додади 10 години. Кога ќе истече тоа би требало да ја однесеш да се направи реатест на боцата (само незнам кај можзе да се направи тој реатест и колку чини), или да си ја замениш со нова доколку таа има некој проблем, ама не верувам дека за 10 години може да попушти.
Ако ти тера убаво нема ни потреба да се проверува, само да му смениш филтерче и немаш гајле, сега незнам кој тип на систем имаш, ако е вакумски треба да смениш само филтер за течна фаза тој е кај електро вентилот за плин, ако е инџекшн тогаш треба филтер за течна и гасна фаза.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #407 на: 25 Септември 2012, 13:40:52 pm »
колкав треба да биде размерот на гориво воздух на плин 15.6:1 или 15.8:1 или некоја друга бројка

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43786
  • Il Moderatore
« Одговори #408 на: 25 Септември 2012, 13:52:29 pm »
15.5 ;) Најдобро ќе ти работи аутото  (така викаат) ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сениор
« Одговори #409 на: 25 Септември 2012, 13:55:07 pm »
правам еден A/F gauge ама сега гледам дека ке ми треба widebаnd сонда за да може да работи добро

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #410 на: 25 Септември 2012, 15:10:24 pm »
Ari to Fuel ratio според книга ти е 14,7:1, ова е добиено од некоја пресметка дека за да согори целосно едно кило гориво потребно е да се доведе 14,7кг воздух.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #411 на: 25 Септември 2012, 15:11:52 pm »
Плимонт, молба ердна да ми кажеш колку би ме чинел плински уред за Спарк 800 кубика. Ме интересира и поевтина и поскапа варијанта. Дали моторот ќе трпи плин без оштетувања и слилчно и колку би се качила потрошувачката со оглед на тоа што моментално на бензин потрошувачката во град ми е 6.5л.

Благодарам.

BUMP!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5055
« Одговори #412 на: 25 Септември 2012, 15:39:05 pm »
Плимонт, молба ердна да ми кажеш колку би ме чинел плински уред за Спарк 800 кубика. Ме интересира и поевтина и поскапа варијанта. Дали моторот ќе трпи плин без оштетувања и слилчно и колку би се качила потрошувачката со оглед на тоа што моментално на бензин потрошувачката во град ми е 6.5л.

Благодарам.

BUMP!

Најдобронамерен совет јави се на телефон да прашаш :), премногу гужва е кај дечките. Ова ако ти се брза за одговор иначе и тука сигурно ќе одговорат кога ќе видат

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #413 на: 25 Септември 2012, 18:54:25 pm »
Ari to Fuel ratio според книга ти е 14,7:1, ова е добиено од некоја пресметка дека за да согори целосно едно кило гориво потребно е да се доведе 14,7кг воздух.

Тоа е за петрол. тука прашањето беше за ЛПГ. Таму односот е малку подруг, поточно 15,5:1 или за една единица лпг да согори, потребно е 15,5 единици возудх

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сениор
« Одговори #414 на: 25 Септември 2012, 20:55:29 pm »
за бензин е  14,7:1,како што кажа симо за LPG е друг соодносот

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #415 на: 25 Септември 2012, 21:09:28 pm »
Lambda       Petrol    LPG      Methanol        Ethanol
0.90-           13.2      14.0           5.8                  8.1
0.95-           14.0      14.7           6.1                  8.6
1.00-           14.7      15.5           6.4                  9.0 
1.05-           15.4      16.3           6.7                  9.5
1.10-           16.2      17.1           7.0                  9.9

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #416 на: 26 Септември 2012, 00:52:01 am »
Ау, одлично табелче, за оние што сакаат да си ја збогатуваат смешата ;)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #417 на: 26 Септември 2012, 12:25:48 pm »

Благодарам.

BUMP!

Вградување на секвенционален плински уред на Матиз чини 570 евра, за уред Ланди Плус Макс, со торусен резервоар од 33 литри.
Има и поевтини уреди, но нашето искуство со поевтините уреди е дека покажуваат поголема веројатност од потреба за корекции по монтажата, што одзема повеќе време. Од таа причина избегнуваме да ги користиме, нарочито кога имаме зголемен обем на работа, како што е во последниов период
Кај Матиз нема забележани негативни последици од работењето на плински погон.
Потрошувачката ќе биде 10% поголема од таа на бензин

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #418 на: 26 Септември 2012, 12:27:51 pm »
Дали е можно на лада нива 1.7 на плин, повеќе да му влечи него ли на бензин ??? Има еден човек ваму, вика одкако ставив плин, повеќе ми влечи вака така...

Оваа појава најчесто се јавува кај возила кои имаат некој проблем со моторот, а кој при вклучување на плински погон  се избегнува или помалку се чувствува. Така, колата подобро се однесува на плин отколку на бензин

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #419 на: 26 Септември 2012, 12:33:45 pm »
plimont, na kolku km se pravi servis na sistemot, 10 ili 20k km? Se menuva samo filterot ili se raboti i uste nesto?

Jas pominav skoro 10k km na plin pa dali da doagam kaj vas...

Како што напиша и Ogi88, редовното одржување на плинскиот уред се состои од замена на филтрите за плин. Интервалот на замена на филтрите е во зависност од типот на плински уред (кај Ланди Плус Макс  филтерот за гасна фаза се менува на секои 20,000 километри). Обично моментот на  замена на филтерот клиентите го користат да се направи и контрола на системот