Автор Тема: Винер Осигурување - Прашања и совети во врска со осигурување  (Прочитано 170288 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2188
Ааа друго е тоа, мислев си темпирал да си во МК за дента да регистрираш и си правел компромиси за одморот заради регистрација на кола. Што е за џабе, зошто има опции.

А за пари, тоа е тоа. Некои даваат на 12 рати, па исто ти се фаќа кога е регистрирана - трошокот се дели низ целата година. Ама незнам како оди тоа, не сум правел на рати до сега.

Па да, кнап ми доаѓаше, некоја бош дата 20.08. Ниту ми се даваа пари за регистрација пред одмор, ниту ништо. За рати - земам и јас така. Официјално и по документ се 12 месеци, ама скоро сите плаќаат на 3-4 пати.

Мене лично ме чини вкупно околу 17к. Во АМСМ е некаде околу 4700, во осигурителна ми е околу 4800 полисата (со макс попуст), зелен 5500, автомобилска асистенција 2000.
Од овие трошоци АМСМ секогаш го плаќам целосно и пример една рата во осигурителна 2-3000. Затоа и не ми се регистрираше порано, овие 120-130 евра почетен трошок си ги земам за одмор, па ако останат - бујрум.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Оди на одмор во јули и решен проблем.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6375
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Јас би ја укинал асистенцијата од 2000ден, ама ти си знајш.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1841
Ако регистрацијата трае ДО 05.09 (така пишува на полисата и на печатот у сообраќајна), веќе дента на 05.09 колата не ти е регистрирана и осигурана. Мислам дека @kalimero  може да го потврди ова.

Ако пишува до 05.09.2019 тогаш важи до 05.09.2019 до 23:59, е сега ако иде да регистрира на 06.09.2019 ќе има луфта еден ден, бидејќи ако има штета на 06.09.2019 нема да важи полисата ќе се третира како неосигуран, иако пишува 06 полисата почнува да важи од вечерта после 00.00 како што кажа @Deni

Инаку имавме случај кога еден момак само што зема џип од салон, со пробни табли и со каско за да може да го однесе од Скопје до градот од каде што беше, пола саат после излагање од салон го мавна на автопат, возилото беше третирано како неосигурано.

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
Согласно Законот за возила, пробни таблици служат за привремено користење на нерегистрирано возило или регистрирано возило кое од оправдани причини останало без регистарски таблици.
Издадените пробни таблици и потврда за пробно возење се користат за означување само на возилото за кое е поднесено барање за издавање пробни таблици и потврда за пробно возење.
Издадените пробни таблици и потврда за пробно возење, сопственикот на возилото може да ги користи исклучиво за движење до места определени за технички преглед на возила, до надлежен орган за регистрација на возила, спроведување на царинска постапка, постапка за единечно одобрување на возила, преправка односно поправка, изложба, манифестација, односно продажба на возила, места за складирање или чување, како и за возила со кои се врши пробно возење.
Пробните таблици се поставуваат од внатрешната страна на предното ветробранско и на задното стакло.

• Сениор
Значи момакот со џипот требаше да го извади од салон другиот ден?

Отсутен balanar

• Редовен

Зошто? Ме интересира која е позадинава на муабетот...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Малку е чудно тоа од кога почнува да важи осигурувањето.

Купуваш нова кола, монтираш таблици и ја оставаш во салон да "дозрее" до полноќ, односно до утредента за да можеш да си ја земеш/возиш безгрижно?

Каква конфузија со термините од/до.
Таков проблем имав со шефот, запишувам одмор од 10ти до 25ти, значи 10ти и 25ти сум на одмор, не сум на работа, а тој ме става во смена истите денови.
Според него ако сум се пишал така, на одмор сум 11ти па се до 24ти  ;D

• Сениор

Во македонија, секој пријател(роднина) можи да те истрга до најблискиот механичар во случај на дефект.
Е сега ако го земаш за европа не знам колку се тарифите таму за шлеп служба.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Значи момакот со џипот требаше да го извади од салон другиот ден?
Да, токму така треба. Односно одиш земаш полиса и регистрација и документи се. Утредента одиш си ја штрафиш табличката и си ја зимаш колата од салон.

Така е правилно, бидејќи ново возило не оди на технички.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3726
Ако регистрацијата трае ДО 05.09 (така пишува на полисата и на печатот у сообраќајна), веќе дента на 05.09 колата не ти е регистрирана и осигурана. Мислам дека @kalimero  може да го потврди ова.

Ако пишува до 05.09.2019 тогаш важи до 05.09.2019 до 23:59, е сега ако иде да регистрира на 06.09.2019 ќе има луфта еден ден, бидејќи ако има штета на 06.09.2019 нема да важи полисата ќе се третира како неосигуран, иако пишува 06 полисата почнува да важи од вечерта после 00.00 како што кажа @Deni

Инаку имавме случај кога еден момак само што зема џип од салон, со пробни табли и со каско за да може да го однесе од Скопје до градот од каде што беше, пола саат после излагање од салон го мавна на автопат, возилото беше третирано како неосигурано.

Нешто грешно е тука. Ако важи до 5ти тогаш е до 23:59 на 5ти, ако почнува од 6ти тогаш ќе почни да важи една минута подоцна.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен balanar

• Редовен

Во македонија, секој пријател(роднина) можи да те истрга до најблискиот механичар во случај на дефект.
Е сега ако го земаш за европа не знам колку се тарифите таму за шлеп служба.

Автомобилска асистенција не е само шлеп. Има еден куп ставки за МКД и за странство.

Отсутен kalimero

• Редовен
Ние може да дискутираме дали е ОК или не е ОК, АМА осигурувањето ако пишува дека важи до 5-ти, важи до 5ти вклучително и 5-ти.
Толкувањето е такво и како такво се применува.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 868
  • Am386 DX/DXL-40

Нешто грешно е тука. Ако важи до 5ти тогаш е до 23:59 на 5ти, ако почнува од 6ти тогаш ќе почни да важи една минута подоцна.
;D

Инаку, не ми е јасно ова со осигурувањето при регистрација. Ако истекла регистрацијата и ја однесам дента колата на регистрирање, заедно со новото осигурување, очекувам тоа да почне да важи уште дента, а не од наредниот ден.

Отсутен kalimero

• Редовен
Се согласувам дека тоа е малку чудно, уште почудно е што ако те застане полиција те третираат како регистриран, а ако имаш штета компаниите те третираат како неосигуран. :)