Автор Тема: Совет за ремонт или половен мотор за Citroen c3 1.4 hdi 8hx  (Прочитано 10681 пати)

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
Почитување, моето Цитроенче ц3 1.4 hdi, 2004 умре. При патување на сред пат загуби снага и го исфрли цело масло (улје) низ шипката за мерење на улје.
Најпрвин мислевме дека е турбината но кога ја блокиравме турбината, исклучивме и ја запаливме колата пак фрлаше улје низ шипката што значи го дига улјето и или скршена карика, клип, блокг итн.
Па решението е најпаметно ремонт ама мноогу скапо не фаќа, а и турбината свиреше па и она ќе откаже или е откажана затоа и неа сакам да ја сменам.
За сега имам понуда од некој човек во стенковец, станковец, качански пат од 500 еур, мотор и турбина половни и работна рака? Дали го познавате вие тој сервис и какво искуство имате со него.
Или ако познавате некој да ми препорачате ама да биде сумата во граница на нормалната и да биде сигурен.
Исто од Велес некој што носи мотори од Холандија ни ниуди преку тетин ми за 600 еур цел мотор, со се дизни, турбина, алансер, алтернатор, амортизери чашки, притисочна пумпа улјена пумпа, мењач. Без работна рака.
Што би советувале вие? што да направам? Однапред благодарам.
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
Одг: Совет за ремонт или половен мотор за Citroen c3 1.4 hdi 8hx
« Одговори #1 на: 07 Април 2016, 10:57:21 am »
многу ефтино ми изгледа тоа мотор за 500 евра, незнам може е толку ама многу ми е ефтино за да биде добар.

ова како ти се случи? без никакво претходно појавување на некоја индикација нова ти е колава колку имаш поминато?

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #2 на: 07 Април 2016, 11:28:02 am »
Па не е нова, 2004 е,ние ја зедовме нова. Колата имсше симптоми веќе една година чадеше коа е ладна нооооогуу бел чад и потоа коа се загрее преќинува чадот.
Но секако требаше да се отвара па, решив додека тера нека тера. И еве. Има поминато 190.000 возилото. Види генерално сите мотори се 300-350 еур. Сеа дали ќе се погоди тоа никој не може да ти каже. Па еве се мислам. Што да правам.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #3 на: 07 Април 2016, 11:56:45 am »
јас би одел на генерално, барем ке знам дека се ново ке биди внатре а не да купам мачка во вреќа

турбо може и половно/репарирано

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
јас би одел на генерално, барем ке знам дека се ново ке биди внатре а не да купам мачка во вреќа

турбо може и половно/репарирано
Си мислам дека тоа е најдобра опција, ама ми рекоа 800-1000еур. Епа стварно се многу пари.
А слушнал ли некој за овид во Стенковец?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 07 Април 2016, 13:00:58 pm »
Ако се поправа моторот, поправи си го твојот. И се` што треба успут. Ќе му дадеш нов живот на аутото, ем ќе бидеш посигурен во поузданоста (мк зборче за ова?) на колата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6 на: 07 Април 2016, 13:18:46 pm »
Поузданост-Доверливост,доверба.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #7 на: 07 Април 2016, 13:25:34 pm »
Избуши блокот, израмни глаата, клипови, карики, летеЌи, лежеЌи, гумици на вентили, дихтунзи...смени успат ламела, потисна и друк, смени каиши со затегачи и пичи  ;D

...или опни му 1.6 хди 110  ;D

Поузданост- сигурнос' ...така да симо, ќе биде посигурен во сигурноста  ;D

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2837
« Одговори #8 на: 07 Април 2016, 14:10:23 pm »
Многу малку КМ има поминато моторот за да откаже.Или не е сервисиран на време и како што треба или е многу измачен.

Дефинитивно ако се поправа твојот да си го поправиш.Направи си го ремонт и не се замарај.Успат како што има напишано и погоре комплет главата да се претресе.

Менувањето на мотор после ти носи и други заебанции.После ке треба и во полиција па да однесеш документи од која кола е изваден тој мотор, па да се заведе во твојата сообраќајна па...........многу пи*ке материне.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
Одг:
« Одговори #9 на: 07 Април 2016, 14:16:54 pm »
Оф, бе се слагам и ја со вас, ама целото тоа кошта 1000 еуф плус 200 еур турбина 1200 еур, а за 2100 еур се купува ц3 јче. А вака 500 или 600 еур испаѓа.
Ако ви кажам дека возилото е безобразно добро оддржувано секогаш се на време и квалитет.
А дека дека е мачено е, до колку оди до толку.
А и плус, и не е толку сигурен ремонтот, и зависи од мајстор, итн, многу работи.
Ептен сум у дилема и мислам дека 1200 еур за кола која ќе ја продадам утре 2300 е нелогично.

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2837
« Одговори #10 на: 07 Април 2016, 14:20:52 pm »
Нема шанси 1200 да те фати.Деловите ке отидиш ке си ги купиш од Грција не од тука.Тука сите што продаваат од таму ги зимаат. + тука од форум ке препорачат добар и проверен мајстор за да ти ја среди.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
« Одговори #11 на: 07 Април 2016, 14:21:03 pm »
A koj ти даде цена за ремонтот?
Можда погрешна цена си добил?
Да ти дадам бројче да се јавиш да прашаш во СитиКар, кад другаров мој...
Или еве ти го, слободно кажи му дека Сашко од Влае те пратил па да ти каже што и како:
Игор: 070 267 266
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #12 на: 07 Април 2016, 14:35:43 pm »
Клипови со карики~ 200 €
Работна рака~ 150 €

Ова се најскапите ставки. Другиве се по 2- 3000 денари.

Вкупно не би требало повеќе од 500- 600 евра...

П.с без сет ламела и каиши  ;D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7371
« Одговори #13 на: 07 Април 2016, 14:44:55 pm »

Сале, како бе на цела кирилица успеа една латинична буква да пишеш ? :D

Сега ме исплаши, мислевме да земаме некое пежовче 206/цит. ц3че 1.4хди за сестра ми, ама некако шубе ми е откако прочитав ова...  увезениве и така имаат преку 200.000км сигурно, хм.. да се бара друга опција, бензинче значи. :) Фала што сподели инфо, се надевам лесно ќе го средиш проблемот.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 07 Април 2016, 15:43:42 pm »
Клипови со карики~ 200 €
Работна рака~ 150 €

Ова се најскапите ставки. Другиве се по 2- 3000 денари.

Вкупно не би требало повеќе од 500- 600 евра...

П.с без сет ламела и каиши  ;D

А од каде цениве, од Грција, абе неам време за одење, ама ако е толку ефтино можеби е и подобра одлука.
Можда погрешна цена си добил?
Да ти дадам бројче да се јавиш да прашаш во СитиКар, кад другаров мој...
Или еве ти го, слободно кажи му дека Сашко од Влае те пратил па да ти каже што и како:
Игор: 070 267 266
Кај си бе докторе :D
Ај да звонам да прашам конкретно кај игор да му објаснам па ќе споделам шо ќе ми каже.
Прашав кај фурка во Штип, као треба да е најдобар мајстор кај нас, тој ми рече само клипови 360 еур, тоа е без карики :(
И ми рече дека пред недела две правел ремонт на исто ц3 јче и го фатило 1100 еур. :(

Сале, како бе на цела кирилица успеа една латинична буква да пишеш ? :D

Сега ме исплаши, мислевме да земаме некое пежовче 206/цит. ц3че 1.4хди за сестра ми, ама некако шубе ми е откако прочитав ова...  увезениве и така имаат преку 200.000км сигурно, хм.. да се бара друга опција, бензинче значи. :) Фала што сподели инфо, се надевам лесно ќе го средиш проблемот.

Абе види вака, количката е супер, ја не можам да опишам колку малку троши, конкретно споредба со Голфот.

Вака не знам што да те советувам искрено.
Предница се растропува како добро утро, кој знае колку пати зглобови чашки, амортизери имаме сменето.
Километражата се шекна не покажува ништо само 0.
4 жмигавци се уклучуваат сами при побрза возња.
Сервото се исклучува само по желба и е крут воланот.
А летвата е менета еднаш.
Алансерот се заглави.
За гориво тоа што е показателот трепка 3-4 пати кога сака само.
И уште проблеми сигурно што не ми текнуваат.
А не е увезена купена е од Цитроен, таму кај Филип Втори од спортивна страна, кај Александар Палас.
Као што се сеќавам беше возена година две ама ние ја земавме со 46.000 км, и типот ја заменил за ц4 во салон.
Искрено за економичност па и возња и комотност за мало возило е супер ама проблемиве не знам што да речам.