Автор Тема: Каско полиса: 5 евра = 200 евра  (Прочитано 5270 пати)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
Каско полиса: 5 евра = 200 евра
« на: 15 Октомври 2011, 07:51:54 am »
Пет евра за годишна каско полиса е новата понуда на македонскиот осигурителен пазар, наречена ЕВРО КАСКО што ја нуди компанија Евроинс осигурување. Според информациите од Евроинс се работи за најдостапен продукт од областа на авто осигурувањето во земјава, при што при регистрација на патничкото возило со доплата од 5 евра се добива годишна каско полиса која покрива штета од 200 евра.
- Очекуваме во промотивниот период од 3 месеци да се продадат 4.000 илјади ЕВРО КАСКО полиси, бидејќи за прв пат во земјава граѓаните имаат продукт што го штити автомобилот на оној кој ја предизвикал незгодата - вели Јанко Николов, извршен директор на Евроинс.

Според него класичното каско кое ја дава таа можност е недостапно за поголемиот дел од граѓаните во Македонија. Производот може да се добие во 50 продажни места во земјава и тој се однесува само на физичките лица. Што се однесува пак, за идејата во иднина да се спои зелениот картон со автоодговорноста, Виолета Поп - Василева, извршен директор на Евроинс, коментира дека осигурителниот пазар се движи кон либерализација. Според неа можно е со една полиса да се обедини и автоодговорноста во земјава и онаа во странство.
- Иницијативата потекнува од транспортерите коишто најмногу се движат надвор од земјава, но проценките треба добро да се направат за да не бидат оштетени оние кои што не патуваат во странство - појаснува Поп-Василева и додава дека ставот се уште не е дефиниран, но треба да се земе предвид дека штетите од незгодите што се случуваат во странство се многу поголеми и поскапи од оние во земјава.
извор: http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=CA92C13090C2B8458C3B6422B6332C8E

имавме еден член кој работи осигурувања па ако може нешто повеќе да не каже,образложи за што точно станува збор.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11744
  • Архитект
Одг: Каско полиса: 5 евра = 200 евра
« Одговори #1 на: 15 Октомври 2011, 12:08:45 pm »
Мене ме интересира, зошто само на физички лица? Како можи ова да се среди за на фирма да е? И ова касно што точно значи, некој ако ми ја мавни на пркинг и замини, дали тоа ми покрива се?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2 на: 15 Октомври 2011, 12:28:31 pm »
Јас како што разбрав ова покрива штета до 200 евра, не повеќе. Нормално каско е за крадење и останати големи штети.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3 на: 15 Октомври 2011, 12:45:05 pm »
Па каско ако имаш, покрива ако некој те има собрано на паркинг до седишта. Јас прашувам дали ова покрива грепки, набивања и такви слични работи до 200€.
Оти ова мене ми се случи сега и штетата беше 150€.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #4 на: 15 Октомври 2011, 13:00:34 pm »
Каско има франшиза. Под одредена сума не покриваат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 15 Октомври 2011, 13:05:24 pm »
И дали ако штетата е поголема, да речеме 500е, ќе бидат покриени 200, па после јас од свој џеб ќе си ги додадам 300?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #6 на: 15 Октомври 2011, 14:01:31 pm »
Да, ја така го разбирам ова - покриваат се до 200 евра, нагоре разликата до крајната сума си ја плаќаш сам. Ама по мене ова е супер, пошто најчесто како што вика Осмица штетите се до 200 евра. Треба да ја покријат целата штета, само треба да имаш обезбедено сведоци за случката, пријавено во Полиција ... Претходно, нормално колата ти ја сликаат комплетно, ама замислите само колку пари е осигирање на стакла, а колку е нова шофершајбна-тоа не се исплаќа воопшто, ако се земе у обзир статистички колку шофершајбни годишно се кршат или можната поправка на истата. Како и да е, мене ми се свиѓа ова и за поздравување е новоста - за 5 евра да ти покријат штета до 200 евра БЕЗ ФРАНШИЗА !

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 15 Октомври 2011, 14:06:39 pm »
ама замислите само колку пари е осигирање на стакла, а колку е нова шофершајбна-тоа не се исплаќа воопшто, ако се земе у обзир статистички колку шофершајбни годишно се кршат или можната поправка на истата. Како и да е, мене ми се свиѓа ова и за поздравување е новоста - за 5 евра да ти покријат штета до 200 евра БЕЗ ФРАНШИЗА !

За стилото не се исплати, ама еднаш пљуснав 170е за нова во Едел, ама за алфава со сензор за дожд пошто иде (постои варијанта одлепување на стариот од старата, ама лесно може да се оштети), ем е со зелен саншејд во горниот дел, ѓавол ипол е :S
А ова не знам дали покрива сткала, веројатно не...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #8 на: 15 Октомври 2011, 15:26:28 pm »
Кој не би дал 5 евра!??! А цело време да си поправаш гребаници? Ај објаснете ја логиката?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9 на: 15 Октомври 2011, 15:34:00 pm »
Кој не би дал 5 евра!??! А цело време да си поправаш гребаници? Ај објаснете ја логиката?

А бе тие 5е да не се лажаљка само, па ако ги искористиш, да ти го скинат попустот на обавезното осигурување (јас имам околу 2200 денари, пошто немам направено штета никому подолг период)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #10 на: 15 Октомври 2011, 18:31:41 pm »
Да, ја така го разбирам ова - покриваат се до 200 евра, нагоре разликата до крајната сума си ја плаќаш сам. Ама по мене ова е супер, пошто најчесто како што вика Осмица штетите се до 200 евра. Треба да ја покријат целата штета, само треба да имаш обезбедено сведоци за случката, пријавено во Полиција ... Претходно, нормално колата ти ја сликаат комплетно, ама замислите само колку пари е осигирање на стакла, а колку е нова шофершајбна-тоа не се исплаќа воопшто, ако се земе у обзир статистички колку шофершајбни годишно се кршат или можната поправка на истата. Како и да е, мене ми се свиѓа ова и за поздравување е новоста - за 5 евра да ти покријат штета до 200 евра БЕЗ ФРАНШИЗА !

Џиџи ај види у сандаче дали имаш флаерче од ЕВРОИНС, ја те частев  ;D  ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 15 Октомври 2011, 18:52:42 pm »
Хмм, ако штетата е мала, и тогаш викнеш полиција за записник, за да си го оствариш осигуреничкото право тогаш:
а. Ќе платиш казна за предизвикување сообраќајна незгода,
б. ќе ја платиш увидната комисија на МВР
в. може и да попиеш прекршок за ненавремено отстранување на возилото ако го попречува движењето на другите учесници во сообраќај.
Сумата ќе биде блику или околу 200е.
Жал ми е, ова осигурување не брка работа.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #12 на: 15 Октомври 2011, 19:34:31 pm »
Другар на мали штети не мора да викаш полиција, европски записник се користи до 750 евра.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 15 Октомври 2011, 19:38:24 pm »
Другар на мали штети не мора да викаш полиција, европски записник се користи до 750 евра.
Ако може да ја оствариш полисата со европски записник, ок, него некој горе спомна дека треба од полиција записник...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #14 на: 15 Октомври 2011, 20:41:32 pm »

За европски записник, треба да има сторител. Уствари тој што ја прави штетата, да е присутен.
А што правиме ако нема таков? Чукнато е од трето лице и тој е заминат, а штетата е 150€ ?
Каско ова го покрива 100%, ама нели сега има ново каско, дали тоа го покрива ова?