1. Симни и инсталирај на PC
iTunes доколку немаш инсталирано.
2. Симни од
IPSW firmware, одбери таму iphone---6s итн и симни го последниот 10.1.1. 2.3Gb така нешто е.
3. Откако ќе се симне поврзи го телефонот со PC, стисни Trust this computer ако се појави на телефонот. Би требало програмата iTunes да стартува автоматски кога ќе го прочита телефонот, ако не уклучи ја ти. Телефонот ќе се поврзе со iTunes, ќе го видиш тоа ќе ти се појави, ако не горе лево имаш иконче во форма на телефон стисни го тоа.
4. Стави го симнатиот фајл на десктоп, отвори iTunes
држи Shift и стисни Restore. Ќе ти се отвори прозорче да го одбереш фајлот, одбери го и чекај. Он ќе си ја заврши работата. Не трае многу долго, чекај и не стискај ништо. Не се плаши ако на крај пишува Problem with your iphone, нема везе тоа, бидејќи не е подигнат го јавува на Itunes програмата

Кога ќе заврши кога ќе се покрене софтверот можеш да го исклучиш кабелот и вклучи пак за ако сакаш да одбереш set up as new iphone мада тоа можеш и преку телефон при самото сетирање.
5. Сетирај го како нов,
Set up as new iPhone.Со ова ќе ти се избрише се, освен контактите, тие пак ќе си ги покренеш од Gmail.
Пробај го ова па пиши. Ова е правилна инсталација кога се оди на голем софтвер како што е 10-ка.
Да напоменам дека за да го направиш ова претходно мораш преку телефонот да ја исклучиш опцијата Find my iPhone при што ќе ти побара пасворд од appleID- то.

Поради заштита нели, за ако то го украл некој да не може да направи рестор. Речиси е невозможно да пробиеш пасворд од icloud и украден ајфон да ставиш во функција и да превземеш документи и слично, ама за делови ќе се најде