Па баш заради тоа не сум користел мекинтош, а после средно(после 19-20) години, не се занимавам воопшто со варез, фишинг, секакви нелегални работи(освен кракувани програми, фотошоп, корел, исл.). Тогаш не постоеше никакви кракувана програма за мекинтош, воопшто(пред 7-8год), затоа мислев дека и ден денес пружаат отпор, ама ете во грешка сум бил, се извинувам, спомнав дека не сум користел, сум слушнал(многу одмамна) дека се заштитени, ама ете, не биле. Инаку користам ајфон можеби 4-5години(3Г,4,6) и ме нервира што не може да се симне песна директно од некоја страна. Имаше доста програми за да ги зачува и оффлајн да слушаш, ама по кратко време ги блокираа(со апдејти им е*аа мамата). Инаку имав 3Г џејлбрејк и пак не можев да симнам песна преку бровсер, затоа мислам дека и на поновите верзии е исто(можеби може, не сум сигурен за новите модели). Сега користам програма да префрлам песни од лаптопот во ајфонот, добро е што програмата е бесплатна и редовно ја апдејтуваат(неапдејтувана верзија има проблеми). Со програмата може мислам да се префрлат слики, песни, видеа и апликации(не сум сигурен), ама никако не ми текнало дека постојат кракувани ИОС апликации, а и да постојат не би ставил, не би ризикувал да изгубам гаранција(наскоро ке истече до декември) или пак од Епјл да го заклучат на Ајклоуд или штотизнам како поради некоја игра. И да би имал макбук истотака не би ризикувал.