Автор Тема: Opel vs Honda  (Прочитано 115918 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Opel vs Honda
« Одговори #15 на: 11 Октомври 2011, 00:03:42 am »
Незнам зашто ама знам луѓе кои од опел преминале на хонда, и никогаш веќе не би помислиле да купат опел. А обратни не познавам, дали не сум сретнал или пак нема- незнам. :)
Зар тоа е репер? Колку луѓе се се на се? Нема баш многу смисла нели?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Opel vs Honda
« Одговори #16 на: 11 Октомври 2011, 00:06:59 am »
1.Што треба да поседува еден атмосферец за да биде најдобар? Можеш ли да дефинираш?

Мене лично ме интересира ова прашање. Би било интересно да се изјаснат сите што имаат мислење околу дефиницијата.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Opel vs Honda
« Одговори #17 на: 11 Октомври 2011, 00:10:24 am »
Незнам зашто ама знам луѓе кои од опел преминале на хонда, и никогаш веќе не би помислиле да купат опел. А обратни не познавам, дали не сум сретнал или пак нема- незнам. :)
Зар тоа е репер? Колку луѓе се се на се? Нема баш многу смисла нели?

Онака како пример го дадов, фала богу не реков дека е репер (ама сепак почувствувале драстична промена) а и не се многу луѓе, така да не е битно :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #18 на: 11 Октомври 2011, 00:19:58 am »
Онака како пример го дадов, фала богу не реков дека е репер (ама сепак почувствувале драстична промена) а и не се многу луѓе, така да не е битно :)
Во принцип Опел и Хонда се две марки кои се стремат кон различни правци во возењето. Хонда е sporty а Опел е фамилијарно/рационално. Тој што преминал од Опел на Хонда сигурно е млад човек кој сака спортски авантури. А за враќањето назад на претходна марка стварно нема некоја особена причина. Во природата на човекот е радозналоста и рационалноста и носталгијата и многу други особини така да нема резон да се размислува на таа тема.

1.Што треба да поседува еден атмосферец за да биде најдобар? Можеш ли да дефинираш?

Мене лично ме интересира ова прашање. Би било интересно да се изјаснат сите што имаат мислење околу дефиницијата.
Мојот починат чичко кој работеше за Опел и Волво имаше интересна идеја во врска со ова прашање. Он велеше дека не е можно да се земат сите добри особини на моторите воопшто и да се инкорпорираат во еден мотор и да се на највисоко ниво. Затоа се класифицирани моторите во спортски, економични, издржливи, наменски. Но секако целта на купувачот е да добие мотор кој покрај сите особини кои ги поседува, треба да ги поседува што е можно подолго време.
Според ова е и мојата филозофија конципирана, ако моторот ти ги задоволува потребите за стил на возење и практичност и си го избрал како избор, тогаш интересот е тој мотор да биде издржлив за да можеш особините да му ги користиш подолго време. Така да според мене најдобар мотор е оној мотор кој трае најдолго, според моите критериуми.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Opel vs Honda
« Одговори #19 на: 11 Октомври 2011, 00:28:23 am »
Така нешто изгледа и дефиницијата за „квалитет“, што ми е тема на изучување моментално по предметот Бизнис и претприемништво. Квалитет за тебе, може да биде неквалитет за мене, односно критериумите што ти ги бараш го оформуваат поимот „квалитет“ за тебе. Нешто слично како и вкусот.
Одлично објаснето, 1 - 0 за Фаланга.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Opel vs Honda
« Одговори #20 на: 11 Октомври 2011, 00:30:50 am »
Во принцип Опел и Хонда се две марки кои се стремат кон различни правци во возењето. Хонда е sporty а Опел е фамилијарно/рационално. Тој што преминал од Опел на Хонда сигурно е млад човек кој сака спортски авантури. А за враќањето назад на претходна марка стварно нема некоја особена причина. Во природата на човекот е радозналоста и рационалноста и носталгијата и многу други особини така да нема резон да се размислува на таа тема.

Точно, само работава беше мислам за квалитетот. А како што знаеме не само хонда туку повеќе јапонски производители на автомобили ги заземаат првите 5 места од било која листа за квалитет. Не викам дека опел=чери, само мислам дека во поглед на квалитет не е пред хонда, но тоа е само мое мислење кое немора да биде точно.   ::)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Opel vs Honda
« Одговори #21 на: 11 Октомври 2011, 00:50:09 am »
Falanga закон си! Ме изнасмеа со бисериве, а посебно оној дека од кога пости Опел има најдобри мотори.

Дали знаеш дека првиот автомобил во сериско производство Хонда го извади во почетокот на 60-тите имаше мотор со само 490 кубици и 45КС(на 8500 вртежи), а во исто време врвот на Опел беше 1490 кубици и исто така 45КС? Бил поиздржлив од Опеловиот иако вртел до 9500 вртежи.

Опел има за јадење една планина со сомуни леб за да може да им се фати на Хонда за технолошкото маде. Ако Хонда до сега не нудела турбаши и дизелаши тоа е затоа што не сакале, не затоа што не можеле.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #22 на: 11 Октомври 2011, 00:54:33 am »
Има ли поголем бисер од твоево последно постче Гојдо? Или ради реда?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14290
  • Пудингот на шоферството
Opel vs Honda
« Одговори #23 на: 11 Октомври 2011, 00:57:43 am »
OT.... :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20664
Opel vs Honda
« Одговори #24 на: 11 Октомври 2011, 01:00:20 am »
Да. Најозбилно. Кој се разбира ќе сфати.

Екскјуз мај Френч, али „седи бе Џејмс“...

Уопште не ни навлегов во „квалитетите“ или „антиквалитетите“ на бензинците или на било што друго на Опел... Дадов изјава како контра-реплика на своевидното тролање на Стратро, дека Опел пред 15 години правел турбо-бензинци бла бла бла... Само реков дека ете тој период (а и веројатно во сите други периоди), атмосферските бензинци на Хонда, биле пар светлосни години пред оние на Опел.

А тоа што во стил на класичен брендиран зилот одма се најде повреден, и почна да држиш лекции дека Опел ги има најдобрите бензинци уште од времето пред диносаурусите да станат фосили, само покажува колку ли само имаме луѓе на форумов со очи широко затворени, без можност за отворање на своите хоризонти и гледање подалеку од знакчето што им се утувило у глава, хиерархиски поставено неколку скалила над Господ.

Мој совет (и до Фаланга, и до сите брендирани зилоти): Open your mind.

П.С: За тие што не знаат: Zealot - Someone who is uncompromising and stuck in their ways. Often used in a religious context, zealots are unable to see any other point of view, they are old fashioned and could be described as conservative and perhaps fundamentalist. A Zealot has a real passion or zeal for their beliefs. The word is now used across religions and has a negative implication.
« Последно менување: 11 Октомври 2011, 01:26:41 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #25 на: 11 Октомври 2011, 01:33:39 am »
Да. Најозбилно. Кој се разбира ќе сфати.

Екскјуз мај Френч, али „седи бе Џејмс“...

Уопште не ни навлегов во „квалитетите“ или „антиквалитетите“ на бензинците или на било што друго на Опел... Дадов изјава како контра-реплика на своевидното тролање на Стратро, дека Опел пред 15 години правел турбо-бензинци бла бла бла... Само реков дека ете тој период (а и веројатно во сите други периоди), атмосферските бензинци на Хонда, биле пар светлосни години пред оние на Опел.

А тоа што во стил на класичен брендиран зилот одма се најде повреден, и почна да држиш лекции дека Опел ги има најдобрите бензинци уште од времето пред диносаурусите да станат фосили, само покажува колку ли само имаме луѓе на форумов со очи широко затворени, без можност за отворање на своите хоризонти и гледање подалеку од знакчето што им се утувило у глава, хиерархиски поставено неколку скалила над Господ.

П.С: За тие што не знаат: Zealot - Someone who is uncompromising and stuck in their ways. Often used in a religious context, zealots are unable to see any other point of view, they are old fashioned and could be described as conservative and perhaps fundamentalist. A Zealot has a real passion or zeal for their beliefs. The word is now used across religions and has a negative implication.
BUSTED!

Така било од 1908 па наваму и така ќе остане.
Да бидам искрен не знам дали така ќе остане ама ќе видиме.

Изгледа Зилотите во случајов се Гојдо и Велештрумф, кои фанатично пробуваат некому да залепат етикета чунки тие се најстручни и најинформирани на светов. Воопшто не се најдов повреден туку изнесов некои размислувања кои држат вода, ги наведов како мои сопствени за да не речеш дека сакам некого да убедам и наведов и зошто мислам така.
Ти очигледно не сакаш дискусија туку сакаш да ја заковаш темата:

Honda пред 15 години ги правеше најдобрите атмосферски бензинци, и еве 15 години после тоа, веројатно сеуште истото е вистина. На Opel сеуште се чека да направи асолен атмосферски бензинец.

Better never, than decades late...
Кога некој ќе се спротистави со истата доза лепиш разни епитети зилоти милоти.

Деца не е убаво така. Кажете дека не се сложувате, немојте да ги напаѓате карактерите на луѓето.

Зошто Веле покрај тоа што ми го окарактеризируваш мозокот како затворен без основ уште и ми сугерираш што да правам во животот уште одозгора и во заповедна форма? Ниту сум малолетен, ниту си ми родител, ниту сум ретардиран ниту па ти си ми старател... Сте го научиле тоа close minded со Зеро од некаде и секаде го делите, особено таму каде не треба...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20664
Opel vs Honda
« Одговори #26 на: 11 Октомври 2011, 01:56:36 am »
Повели само посочи каде напаѓам, или грешам со тоа што сум го кажал, па нека ти биде... Whatever makes you sleep well at night...

1. Што имаше уопште тука да се убацува „коментар“ за тоа Опел какви мотори правел и кога ги правел;
2. „Опел ги има најдобрите бензинци во општо на светот. Така било од 1908 па наваму и така ќе остане.
- Nigga please... Ова не е споделување лично мислење, туку фанатизам;
3. „Изгледа Зилотите во случајов се Гојдо и Велештрумф, кои фанатично пробуваат некому да залепат етикета чунки тие се најстручни и најинформирани на светов. Воопшто не се најдов повреден туку изнесов некои размислувања кои држат вода, ги наведов како мои сопствени за да не речеш дека сакам некого да убедам и наведов и зошто мислам така. Ти очигледно не сакаш дискусија туку сакаш да ја заковаш темата.“
- На Гојдо постот нема да го коментирам, пошто нема зашто, негов си е. Нити сум се правел настручен/најинформиран, нити па сум пробал да се правам, нити планирам да се правам... Не патам од такви комплекси. До сега не се десило ЈАС да заковам или утепам тема. Ако не веруваш, повели побарај докази, форумов ти е на располагање. А тоа што јас реков „Ти тоа озбилно??? Браво... Толку ќе кажам.“, значи дека ЈАС не планирам да дискутирам на таа тема (пошто е излишно да се споредуваат бензинци на Опел и на Хонда - и ова нека го сфати кој како сака), а не дека сакам да ја заковам темата/дискусијата... Арно ама, тебе тоа те примора да ја раскинеш кошулата, и да излезе на виделина логото на Опел, и да се исцепаш со „Да. Најозбилно. Кој се разбира ќе сфати.“. Кој чив карактер напаѓа тука?

Повели, дискутирај на темата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Opel vs Honda
« Одговори #27 на: 11 Октомври 2011, 02:14:10 am »
Еве ти доказ дека не е фанатизам:
Така било од 1908 па наваму и така ќе остане.
Да бидам искрен не знам дали така ќе остане ама ќе видиме.
Мене баш ме заболе за Опел. Немам воопшто намера да пропагирам било што во врска со Опел. А тоа дека бил одсекогаш неприкосновен со најжилави атмосферски ото мотори тоа е факт. Тоа ми го докажувал чичко ми кој беше експерт за мотори многу пати и секогаш сум наоѓал здрава логика во тоа. Тој исто так го знаеше и историите на моторите на многу производители собирајќи искуства од многу од нив. И не лажам коа велам дека многу вендори земале репер од Опел мотор при развој на сопствените ото мотори.

Да не повторувам повторно, треба да е јасно дека ниеден од нас не е научник за дизајн на мотори. Се се тоа наши мислења со поголема или помала доза на непрецизност и субјективност. Затоа батали го тоа close minded и open your mind. Јас сум таков каков што сум. Тоа ме погоди и затоа ја искинав кошулата. Имам право да бидам каков што сум. Да не сум чинел ни мајка ми немало да ме сака. Јас сметам дека Опел одсекогаш имале НАЈДОБРИ МОТОРИ по мој критериум и по критериум издржливост и тоа сега за сега само Хонда е со шанси да го смени. Како што реков погоре за во иднина ќе видиме. Јас не го започнав муабетот само отидов контра твојата контра до Стратро. Само да видиш хау ит филс лајк. Мислам дека виде.

Ако повторно не сум јасен кажи па ќе дискутираме. Во принцип не ни може секој со секого да се сфати до крај али таков е животот.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29668
    • CARclub.mk
Opel vs Honda
« Одговори #28 на: 11 Октомври 2011, 02:25:13 am »
Филенџи, ај направи еден чекор назад, и прочитај си ги првите пар реченици од последниот пост.

„Опел имал најжилави (се тргнавме од зборот најдобри) ото мотори, тоа е факт. Тоа ми го докажал чичко ми, кој беше експерт.“

Без навреда, ама каков експерт? Работел на сите мотори од сите производители, за да може објективно да каже дека Опел прави најжилави/најдобри мотори?

И да, аргументот „Тоа е така пошто ми кажа чичко ми“ звучи као аргумент на мало дете.

Да, многу производители земале репер од Опелов мотор. Али не земале репер само од Опелов мотор. Никој не го оспорува квалитетот на Опеловите атмосферци. Едноставно, некои луѓе сметаат дека некој друг производител (во конкретниов случај Хонда) има подобри атмосферци. И тек сега во последниот пост додаваш дека било по твој критериум.

Прво беа најдобри без дискусија, и тоа е факт. Сега се најжилави, по твој критериум.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Opel vs Honda
« Одговори #29 на: 11 Октомври 2011, 03:21:26 am »
Зеро, зашо секоја тема мора споредби.... па ова па она...

Овој пат, Миле ја замрси работава... :(