Автор Тема: Fiat Stilo 1.9 MultiJet 16 V 150 KS 2006 god  (Прочитано 6232 пати)

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
Fiat Stilo 1.9 MultiJet 16 V 150 KS 2006 god
« на: 05 Ноември 2015, 19:51:37 pm »
Здраво дечки, јас сум нов член на форумов и извинете ако ненамерно работам против правилата на групата за пишување теми итн итн.. Вака сега, земав Стило 150 КС МЏет, количето е екстра си влече, си прима, цакум пакум..но имам некои прашања што не можам сам да си ги одговорам.
1. Во последно време кога ја палам колата, при самото палење на моторот ко да губи снага едно 2 секунди, после најнормално си работи, дали е до ладното или нз...?

2. Пред 2-3 дена со другарче вика ајде да го пробаме на кривини, го пробуваме на поостри кривини со 50-60 (гас до крај на сама кривина) и колава почнува да иде само право ( не се уклучува ЕСП-то) и моравме ние да ја стабилизираме механички..после на прав пат ја пробавме на старт со гас у прва-втора ( малата корне) ама шлајфува до 2ра..значи пак не се пали ЕСП-то..е сега..дали е електронски нешто зезнато, зашто јас немам копче АСР ко на постарите Стила, или нз што е работава..поминав за месец и пол 2000 км

3. Кога ја земав ми покажуваше на почетокот 5.6-6 Л (мада бев до Битола и назад па после ја возев само низ Ск) ама повеќе од 6 не се крена..ја ресетирав и возев само во СК, еве ја нејќе да симне/качи помалку од 7.5 Л/100км

Благодарам многу и уште еднаш ( извинете ако направив нешто спроти правилата у групава)
« Последно менување: 23 Декември 2015, 13:35:15 pm zeroSignal »

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
Одг: FIAT STILO 1.9 MULTIJET 16 V 150 KS 2006 god
« Одговори #1 на: 05 Ноември 2015, 20:09:06 pm »
И уште некои ситници..

Каде би можел да најдам амортизер на возачка врата за да ја држи ?

Километражникот ми трепка константно од самото палење..

Радиото си работи, само дисплејот не, свети ама нема букви блабла :))

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #2 на: 05 Ноември 2015, 20:32:53 pm »
Ако немаш ASR изгледа немаш таков систем. Кај мене на Алфата се уклучува веднаш ако претерам. Да речиме ако пролизга на зебра на воден коловоз осеќам и гледам дека се вклучува. Што се однесува до потрошња...ако возиш кратки релации таа е потрошувачката зимно време. На малку подолги релации без нагли забрзувања можеш да ја спуштиш максимум на 6.1 ама ти викам внимателно возење. Мене не ми успева баш :)) кај мене зимно време е 6.5-7. Ако ја вози само жена ми - 3 км на работа и назад знае 7.2 7.3 да качи. А ова за губење снага шробај повеќе пати на контакт греачите да погреат и види како ќе пали. Секој дизел на прво палење е бучен и малку чудно работи. Зборам ако не е загреана.

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 05 Ноември 2015, 20:56:31 pm »
Имам, баш видов BOSCH 5.7 ми се чини беше и башка сум читал дека е најопремена со тој тип опрема бидејќи е појака од другите  а у...е сега дали системот не изреагирал ако пример не го прима како озбилно нешто па да не изреагира, не знам која би била друга варијанта..евентуално да има некој баг во компјутерот, а баш бев во авто куќа за компјутерски грешки велат нема ниту една..

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #4 на: 05 Ноември 2015, 21:55:23 pm »
Темата да се префрли во Возила на членови

И де тури некоа слика ;D
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 05 Ноември 2015, 22:08:58 pm »
Темата да се префрли во Возила на членови

И де тури некоа слика ;D

NZ kako inace ne e frka :))

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #6 на: 05 Ноември 2015, 22:18:40 pm »
Moze ne ti raboti asr to ... trepkanjeto na kilometrazata moze da bide radi toa odnosno  ecu to ili bodi com nemaat komunikacija so  bar eden sistem prmer airbag abs asr esp itn.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43922
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 05 Ноември 2015, 22:23:03 pm »
Преместено.
1. Провери ги грејачите, можно е некој да не е Ок, па да прави така, може и да е нешто друго, доста гареж се нафаќа во усисните канали со тек на години ;)
2. Би требало, (но не сум сигурен) кога ќе се упали ESP/ASR, на инструмент да ти „светне“ некое жуто сијаличе со гума со камчиња, или слично. Без разлика на верзијата, појака/послаба, можно е да нема ESP/ASR (моето стило исто има ABS 5.7 и нема ESP/ASR)
3. Потрошувачка од 7.5л во град е нормална за тоа возило ;)

За другите прашања:
Амортизер (односно граничник), на возачката врата ќе најдеш или на ибеј, или во Ауотомобиле Ск - јас од второво место купив кога ми се скрши сувозачката. Со среќа, кој ќе ја мести  - се растура тапацир и механизам за прозор на вратата ;)

Километражата ти трепка, затоа што е потребно да се направи Proxy Alignment. Очигледно нешто е сменето на Стилото, дали инструмент табла, дали боди компјутер, или нешто друго...

Веројатно со ново радио ќе си го решиш проблемот - или старо цркнато радио да најдеш, па само дисплеј да смениш...

Ако си од Скопје, може да ѕирнме некои работи како на пример прокси алајнмент, дали има ЕСП/АСР, и слични работи ;)
Ќе компензираме со некое ќебапче - не е проблем ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 05 Ноември 2015, 23:15:37 pm »
Еве од аутото некое сликиче.. тоа најдов :))

Отсутен stapmkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 765
« Одговори #9 на: 06 Ноември 2015, 00:13:41 am »
Бомбона стилце, изгледа доста добро и очувано вака, создравје да си го возиш и размислувај да го клекнеш малце, таман склопите некој дил со Симо со неговите за да го заличи уште поише :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 06 Ноември 2015, 00:15:00 am »
За бензинци пасуваат Sparco-to :( Здравје, ќе си најде соодветни ако сака.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен stapmkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 765
« Одговори #11 на: 06 Ноември 2015, 00:26:26 am »
А која е разликата бензин/дизел за спирали, го приметив истото и кај спиралите од алфата?

се надевам не е проблем за малце офф топик :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 06 Ноември 2015, 00:32:59 am »
Разликите се во тежината на моторите (на предната осовина). Околу 200кг е разлика помеѓу моето и стилото на NenadM.

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 06 Ноември 2015, 01:00:31 am »
Благодарам момци, да си земете поубави (може имате веќе) нема везе..
Има доста работи што би ги променил за свој ќејф, мада променив позиција, соборените ги сменив, камбуси стаив на регистрација итн итн, има уште коа сме кај тој дел...ФОЛИИ :D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #14 на: 06 Ноември 2015, 09:31:27 am »
За другите работи ете поискусни, а за тоа со потрошувачката и бордот, највероватно ти се покачила бидејќи претходно си ја возел/ле на отворено и имала пониска просечна потрошувачка, додека откако си ја ресетирал покажува реална само градска. Математика ....

Инаку потрошувачката си е таман.