Автор Тема: Проблем при ладен старт  (Прочитано 15673 пати)

Отсутен bozoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 136
Одг: Проблем при ладен старт
« Одговори #30 на: 28 Септември 2015, 18:19:17 pm »
Истиот проблем на пежо 206 седан, се појави пред неколку месеци а плиносана е веќе 4 години, ако најде некој чаре нека пише каде, да идам да ја напраам што побрзо

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
« Одговори #31 на: 28 Септември 2015, 18:22:55 pm »
Изместени мапи на врбизгување....треба корекција на плинска мапа

Отсутен head

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 191
Одг: Одг: Проблем при ладен старт
« Одговори #32 на: 28 Септември 2015, 19:11:51 pm »
Изместени мапи на врбизгување....треба корекција на плинска мапа
Овој проблем се решава ли софтверски , кај плинскиот уред ?
« Последно менување: 28 Септември 2015, 20:05:08 pm head »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44571
  • Il Moderatore
« Одговори #33 на: 28 Септември 2015, 21:02:12 pm »
За да се одреди точниот проблем, потребно е да се „потроши“ малку. Ресетирајте мапите (извади клеми, остај ја преку ноќ колата и утредента врати назад). Извозете еден-два резервоари само на бензин, заборавете го плинот. Ако проблемот се појавува и по солидно извозени километри само на бензин, тогаш барајте причина во некој сензор, температура, маф, радилца, брегасти, ламбди и слични тракатанци.
Некогаш поради доброто мешање на плинот со воздухот, таа смеса може да запали полесно и покрај тоа што (да речеме) сензорот за температура на моторот или на воздухот, дава погрешни податоци до ECU-то, па проблемот да биде прикриен додека колата ја „работиме“ на плин...

Повозете ја колата на бензин, заборајте го плинот еден месец, полесно ќе најдете доколку постои дефект, а исто така и лесно ќе „укопчате“ дали е до пореметена мапа или некој дефект.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен head

• Јуниор
  • **
« Одговори #34 на: 28 Септември 2015, 21:25:05 pm »
Simo - Carrier159 ,

Не е проблем ако треба да се потроши малку , доколку тоа што го предлагаш е решение .

Јас на пример ја однесов колата и во авто сервис и во сервисот каде е монтиран плинскиот уред .  
Кај првиот , ми сменија свеќици , ја проверија и ми тврдат дека не е до моторот и ме упатија кај сервисот за плин . Во сервисот каде е монтиран уредот ми тврдат дека не е до плинот , и дека кај нив не покажува никаков дефект уредот . Нивна препорака е иста ко и твојата , така да , ќе се проба и таа опција . Исто ми препорачаа да сменам и филтер за гориво .

Што да се каже , моето познавање од плински уреди е еднакво на нула , од плин знам само да сменам плинска боца за кафе варење  ;D Затоа тука прашуваме , досаѓаме , понекогаш можеби тресеме и "зелени" .

П.С. вреди ли да се стави и некој адитив за прочистување на системот за гориво во резервоарот  ???

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44571
  • Il Moderatore
« Одговори #35 на: 28 Септември 2015, 21:41:22 pm »
Не предлагам решение, предлагам дијагностички пристап кој може да доведе до некои заклучоци.
Ако го исклучиме плинот како можен предизвикувач на проблемите, а проблемите си останат, ќе ги бркаме проблемите кај моторот при работа на бензин. Ако навистина се` работи како што треба на бензин, тогаш проблемите ќе ги бркаме кај плинскиот уред. Барем да имаш појдовна точка, да знаеш кај да го бараш проблемот...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
Одг:
« Одговори #36 на: 28 Септември 2015, 22:01:34 pm »
Sovetot na Simo e odlicen. Povozi na benzin i resenieto samo ke si se kaze

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #37 на: 29 Септември 2015, 09:39:55 am »
Или па да одиш на мајстор кој што нема да ти менува непотребни ствари, туку ќе го најде проблемот и готово. Си ја ставил на дијагностика?

Отсутен head

• Јуниор
  • **
« Одговори #38 на: 07 Октомври 2015, 09:57:12 am »
Ајде едно освежување на темава  ;D
Кај мене се реши проблемот со овој адитив :

Го ставив во резервоар и го наполнив резервоарот на Макпетрол со 100 октани горивото , и отидов до патарина и назад , притоа возејќи ја колата на високи обртаи . Сабајлево си запали од прва без проблем  ::)
Закажав и сервис , да променам и филтерот за гориво ,  пошто ми рекоа дека се менувал на 50 000 км , а јас имам 49 000 км , да ја исклучам и таа опција за да не ми прави проблем при палење случајно  .

Адитивот го земав на ОКТАН (Пуцко петрол) и чини 1020 денари .

Поздрав

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #39 на: 29 Јуни 2016, 14:18:42 pm »
Да прашам нешто...

Значи само на ладен мотор, кога ја палам колата ( пунто хгт), се си пали ок, ама коа ке дадам да речеме гас како да не прима,како да прима со каснење, да речеме давам гас и дури после 2-3-4 секунди прима. И така да направам 2-3 пати да стиснам на гаста и после нема проблем,  како да е запушено нешто па после се отпушува и си тера ок, таков впечаток ми остава...

Што мислите?

И ова ми се дешава на бензин, на плин неам никаков проблем, дури колата подобро ми работи на плин, него на бензин

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #40 на: 29 Јуни 2016, 15:01:26 pm »
Да прашам нешто...

Значи само на ладен мотор, кога ја палам колата ( пунто хгт), се си пали ок, ама коа ке дадам да речеме гас како да не прима,како да прима со каснење, да речеме давам гас и дури после 2-3-4 секунди прима. И така да направам 2-3 пати да стиснам на гаста и после нема проблем,  како да е запушено нешто па после се отпушува и си тера ок, таков впечаток ми остава...

Што мислите?

И ова ми се дешава на бензин, на плин неам никаков проблем, дури колата подобро ми работи на плин, него на бензин
Si probal da ja stavis na kompjuter i da vidis dali javuva nesto?
Najverovatno imas problem so sitemot za gorivo/Vakuum, moze negde od crevata da ti vleguva extra vozduh pa toa da pravi problem vo kreiranjeto na praviot odnos na smesata - gorivo/vozduh... bi trebalo ako ja stavis na kompjuter da ti javi neshto okolu toa (siromashna/bogata smesa....)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #41 на: 04 Јули 2016, 03:04:39 am »
кај повеќето возила со 3 и 4 цилиндри е така... само не е баш до толку време. до 1 секунда одприлика има каснење одзив на гас педалата, ама само додека е ладна... 

не сум сигурен хгт-то дали има електронска педала или е гаста на сајла, може тука да биде проблемот.. може да биде и со сензор било кој за температура дали на воздух, дали на мотор.. може дури и степ моторот да биде зезнат... може и бензнска пумпа да е во прашање. може и сензор на радилица (пунтиќите миииислам дека на брегаста им беше тој сензор)... тури на дијагностика и види што е.. ако се стварно 3-4 секунди, тогаш има сериозна шанса да ти се деси и во сред возење, баш кога нетреба да се деси...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #42 на: 05 Јули 2016, 00:05:23 am »
Да не те зеза саухот, додека малку загрее првата минута и си е во ред потоа колата, односно тоа му испага степ моторчето, или сензор за температура да те зеза.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #43 на: 05 Јули 2016, 08:13:14 am »
Елекстронскиот саух 99%

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг:
« Одговори #44 на: 05 Јули 2016, 08:39:24 am »
Ќе напраам дијагностика у среда и ќе видиме...

Sent from my MI 5 using Tapatalk