Автор Тема: Генерално за понов половен автомобил - Дали се исплати?  (Прочитано 7738 пати)

Отсутен Milan84

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Правев муабет со татко ми во врска со дали по исплатливо ќе е да се земе нов автомобил или 3-4 години половен за истата сума на пари.
Еве еден пример до 20,000 ЕУР

Татко ми вика: Или нов автомобил или парите се фрлени во ветер.
Неговиот став е "Никој не продава убав автомобил, штом се продава 100% има некој проблем, и не се исплати"

А пак мој став е дека за таа сума, по убаво би било да земам некој продобар бренд (BMW, Mercedes, Audi итн), дизел, 4-5 години стар со до 90к-100к поминати. Со максимално full опрема, сончев кров, спортска опрема итн.

Разликата е тоа што за сума од 20,000 EUR нема баш многу голем избор на ново возило со тоа јас што барам (Барем над 150 Коња, Full Опрема). Нај ефтината верзија од Пасатот 1.6 почнува од 25к

А сигурен сум дека за таа сума би можел да најдам убаво возило во Германија. Од убав бренд. Нема да имам гаранција но барем ќе знам дека вредноста нема брзо да падне.

Еве неколку примери:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=212472294
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=212002794
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=208716775
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=21252676
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=212284070
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=211631352

итн

Што мислите вие?

Појак мотор, подобар бренд, поубава опрема 4-5 години користено на старо до 100к поминати
или
Ново возило, со гаранција, многу по слаб мотор.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

Што мислите вие?

Појак мотор, подобар бренд, поубава опрема 4-5 години користено на старо до 100к поминати
или
Ново возило, со гаранција, многу по слаб мотор.

Јас избрав под „А“. Сега си возам нецели 5 години стара 159ка со 200кс, со помалку од 90.000км и трет сервис кој треба да се направи допрва во Скопје (на 35.000км е сервисниот интервал).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Според мене единствено ново возило кое вреди да се земе е Шкода, а според ценава тебе ти доаѓа баш Октавија.

http://www.skoda.com.mk/files/mk/download/datei/octavia_cenovnik_2015.pdf

Јас би ти препорачал вака нешто:
2,0 TDi (110 kW / 150 HP) - EU6
Style опрема 22.000 еур
Dynamic ентериер со спортски седишта 350 еур
Металик 240еур
Спортска суспензија 112еур
Продолжена гаранција

Во темна боја.
Ова ти доаѓа под 23.000 еур, каталошка цена односно ~20.000 евра во салон со договор за некој соодветен пакет на опрема.
Јас вака би постапил на твое место, ако се работи за нова кола до 20.000евра.

Доколку пак од друга страна се одлучиш за користено возило, поготово од повисока класа како што напоменуваш треба да имаш во предвид некои работи за одржувањето и деловите на возилото кои ќе се 2-3 пати повисоки согласно класата. Што конкретно значи тоа:
BMW 335d - BMW како марка е нешто поскапа марка, а моторот ќе си влече додатни трошоци заради неговата големина и моќност.
Е220 ЦДИ, според мене подобар избор на мотор од економска гледна точка, во поглед на тоа што е почест мотор, почесто се среќава кај нас, и ќе е за нијанса поефтин за одржување од BMWто. Иако многу поскап од новата погоре.
Мерцедесот од 2008ма е веќе 7 години стара кола. Во оваа категорија најслаб избор заради староста.
Со буџет од 20.000 евра за оваа категорија на возило, јас би одел на 3000евра орочени во банка на 5 години со можност да се повлечат секој момент, а би бирал половна кола до апсолутен максимум од 17.000 евра. Според узнавањата и трагата досега забележана во оваа класа потенцијалните трошоци може да се многу високи, затоа и го предлагам ова решение.  И тоа зборувам за возило СОСЕ ДАВАЧКИ, а не 17.000 во германија, плус давачки уште 6000 евра и да испадне 23.000 евра колата. Така не. За поголем квар се тие 3000 на страна, за главата да е мирна.

Зошто го кажувам ова? Затоа што јас лично вака размислувам за себе си. Во рамките на 20.000 евра имаш добар избор на возило кое ти го кажав погоре. Затоа и дилемата е таква. Да беше буџетот 12.000 евра на пример, тука не ни има што да се бира. На ново избор имаш скоро никаков, а на старо имаш многу голем. На пример би земал нешто што ќе е соодветно на барањата како ова на пример: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=212737895 или нешто слично наместо Ајго или Рио.
« Последно менување: 21 Јули 2015, 14:08:17 pm Deni »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Секој со својот памет.
Многу е погрешно некого да осудиш или да оправдуваш за неговите постапки.

Ново возило, - предност што е ново, имаш гаранција, многу помала веројатност да се расипе. Губиш повеќе пари од старт, односно после неколку години од амортизација доколку се решиш да го продадеш.

Старо возило - не ја знаеш историјата (спомна Германија), немаш гаранција, веројатноста да се расипе е поголема. Ке го плати поефтино, ке добиеш повисока класа, точно, но не знаеш што ке те снајде и колку е тоа возило реално амортизирано.

Таткоти по мене е во право.
Тоа ти што го сакаш е така, но доколку до детал ја познаваш историјата на возилото, а освен тоа и како било амортизирано во текот на тие неколку години.

Стави на кантар дека сервисирањето на поголема класа возило, во случајов половно е многу повисока одколку возило од пониска класа. Тоа не мора да е случај, но мора да се има во предвид...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Ако земаш половно возило, куповната цена да е максимум 1/3 до 2/5 од годишната плата/заработка што ја имате дома. За да си раат, ако се случи нешто неочекувано. :-)

Јас не би купил нова кола, барем не сега. Иако сериозно се мислев. Ептен сериозно што два пати одев до претставништво, и едвај се воздржав.  ;D

А за мобиле.де, не ги гледај цените туку така, и здраво за готово.  ;)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Јас изиграв под А.

Земав 3 години стара кола со 25000км. Досега стигнав до 55000км, единствен непредвиден трошок ми е оштетено коленце од системот за ладење, најверојатно по моја грешка сум го закачил некаде, 800-900денари.

И повторно би изиграл така, би барал некоја кола стара 2-3-4 години, време во кое заради гаранција со сигурност е одржавана во овластен сервис. Се разбира со што помалку километри. Која класа на возило ќе ја одбереш си зависи од тебе и твоите потреби. Само би ги намалил километрите на околу 40-50000.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Milan84

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
За пониска цена исто така сум размислувал, но за 10-13к малце слаб избор на mobile.de според стинзите јас кои ги местам (до 120к, макс 2 газди, фул сервисна, не пушено внатре, никогаш во сообракајка)
Кај нас малце слаб избор исто така.
Инаку за дополнителни давачки јас рачунав од прилика +3000, 3500 евра плус за царина.

За одржување финансиски не е проблем, имам повеќе собрано, али одлучено ми е ипак да не давам над 20к за кола (може плус 2-3к ако стварно најдам добра опција).

Како и да е ми треба поново возило, моето е 2002 а бидејќи идам скоро секој трет ден до Грција ми треба поново по луксузно.

Јас мислев да барам возила кои се многу погодени, пример 3.0d на BMW, 2.0tdi на Audi, Е220 на Мерцедес итн кои се докажани дека идат над 200к без големи поправки, така да возило со 100к не би требало да прави поголеми проблеми.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Одг: Генерално за понов половен автомобил - &
« Одговори #7 на: 21 Јули 2015, 16:00:56 pm »
За пониска цена исто така сум размислувал, но за 10-13к малце слаб избор на mobile.de според стинзите јас кои ги местам (до 120к, макс 2 газди, фул сервисна, не пушено внатре, никогаш во сообракајка)
Кај нас малце слаб избор исто така.
Инаку за дополнителни давачки јас рачунав од прилика +3000, 3500 евра плус за царина.

За одржување финансиски не е проблем, имам повеќе собрано, али одлучено ми е ипак да не давам над 20к за кола (може плус 2-3к ако стварно најдам добра опција).

Како и да е ми треба поново возило, моето е 2002 а бидејќи идам скоро секој трет ден до Грција ми треба поново по луксузно.

Јас мислев да барам возила кои се многу погодени, пример 3.0d на BMW, 2.0tdi на Audi, Е220 на Мерцедес итн кои се докажани дека идат над 200к без големи поправки, така да возило со 100к не би требало да прави поголеми проблеми.

Со тие сетинзи пропушташ едно 30% од добрите коли објавени таму.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Чисто како сугестија една алтернативна еве неколку возила од 13к опсегот, кои не се толку стандардни по улиците.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=208863512 19000км мириса на ново.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=212525629 по седиштата се гледа опремата.
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=186439154 ако си за Италија.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Мое мислење е дека не би дал >20000евра за кола од оглас, без да знаеш РЕАЛНА историја и зошто ја продава.
Пошто недај боже да има маана колата и на кола со тоа годиште и класа квар може да кошта 5-10 000евра. Овие коли сеуште ги нема "растурени" па да можеш да ако има поголем дефект да се снаоѓаш, туку ќе треба да одиш во овластени сервиси/дилери што се изгор скупи...
Затоа мислам дека поразумно (бар за мене) решење е солидно возило за околу 10 000 евра па да можеш и да го средиш ако си има маана или пак ако стварно ја знаеш колата тогаш зимај и за 20 000евра :)
Тоа е мој резон, али секој со својот есап ;)

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
Јас на твое место би зел ГАНЦ НОВ Сеат Леон ТДИ, а можеш да земеш и ТСИ зависи какво ти е убедувањето, незаменлив е мирисот на ново ауто со најлони на седиштата  ;)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298

Milan84, јас да сум на твое место ОДМА земам Octavia RS. Нова од Порше МК. Не размуслувам и не гледам ништо друго. Толку. Ако 20000 ти е основицата и имаш можност за уште 3000+ за доколку понудата е добра, не се мислам. Ама ни секунда. Ќе чекам пред салон утре во 9:00 и ќе си искеширам.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Ако одиш редовно на подолги патувања, Пасат или поголемо ти е минимум, верувам и дека си знаеш за тоа. Голф класата за мене е далеку полоша за подолг пат, иако вака на хартија не личи така :)

Според мене единствено треба да си пресметаш дали евентуални кварови и редовното одржување на половно но повисока класа возило ќе ти бидат проблем во иднина.

Дома имаме и ново и половно возило, со двете сме супер задоволни, но купени се од тука и со многу мали километражи. Едното со 9000, другото со 28000 мислам :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #13 на: 21 Јули 2015, 18:39:18 pm »
За мене половно се исплати повеќе од ново, се исплати затоа што на тој начин ќе изгубам помалку пари, а со колата не печалам така да многу ми е битен тој момент.
Еве на пример огласов http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=1639497 тој прв ги скинал најлоните, прв "прднал" у колата ама за 2-3000 еур поефтина отколку нова ќе и се радува друг.
Не знам, и претходно пишав, сеуште не се чувствувам толку богат да купам кола од салон. Мој пријател и претходен газда каде што работев ја купи актуелнава Ѕ класа со 2000км мислам за 102 000еур, претходно зема бмв7 со 15 000км за цена многу пониска од таа во салон, човекот е многу по богат од мене и многу други па не купил нова иако имал шанса. На тебе е да одлучиш, разгледај колку губат цена по 3год и види дали си спремен да ги фрлиш тие пари во вода, потоа купи, сликај, претстави и части пиво.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
^ Од FUL OPREMA i30-ката има раткапни
Ум шо идит отпосле не јет ум!