Автор Тема: Видео Надзор  (Прочитано 23236 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Видео Надзор
« Одговори #45 на: 26 Август 2025, 19:10:55 pm »
Не сме дебатирале тука оддамна...

Во план е некој видео надзор, 3 камери, да се врзани нели на телефон и други опции кои ги имаат...?

Треба ли некој ресивер со меморија за да чува податоци одредено време или?

Кој ид бас има добро искуство со конкретен бренд што би бил добар диил, се нема намера да се дава куп пари.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Видео Надзор
« Одговори #46 на: 26 Август 2025, 19:40:18 pm »
Јас сум со Dahua XVR со BNC камери.
Пријател има сетап од Aliexpress со 4 ip камери ротирачки и сл. со nvr на кој се приклучени вифи камерите.  Има хдд во него и снима директ, вече 3,4 години нема мака со нив.

Исто така имаш добри камери и целосни сетапи од TP Link кои според мене стварно вредат за парите.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #47 на: 01 Септември 2025, 21:33:25 pm »
Dahua од Wizard. Ако се има пари се иде со NVR (снимачот), хард диск колку можеш да си дозволиш и IP камери со сензор 1/2.8"
 од Starlight серијата или уште подобро 1/1.8" од Starlight серијата.

Ако буџетот е помал Dahua DVR со аналогни камери.

Кабел е кабел.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3998
« Одговори #48 на: 03 Септември 2025, 06:33:58 am »
Во 2025 батали коаксиалци и аналогни технологии. IP PoE  камери (кабел си е кабел)+ Frigate NVR на мини PC со Home Assistant + Coral AI TPU(face recognition, object recognition, plate recognition). Ова работи сериозно добро, можеш автоматски да отвараш врата од двор или дома врз база на препознавање на лице. Би додал и Synology како сториџ наместо NVR со хард дискови.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Видео Надзор
« Одговори #49 на: 03 Септември 2025, 07:44:37 am »
Само напомени некој да го одврзе ќесето, како за кола. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #50 на: 03 Септември 2025, 08:04:38 am »
Imou се подбренд на Дахуа и океј си ја бркаат работата пристапни цени, да неречам ефтини со окњј апликација, без да се расфрлаш пари. Поарно би ставил 3 со мемориски картички отколку да снимаат на хард или барем една таква. Прво нешто ако ували некој ќе си го земи под мишка нвр от па седи ти со прстот в уста после :D Или ако ти се плаќа, тогаш некој сѕориџ на клауд е најсигурно ако се има интернет.
Од кинески би бегал, не дека нема да завршат работа за снимање ќе завршат, ама тоа апликациите на сите до една се живо срање. Ми врви лист во дворот ми иде нотофикација во 1 сабајле Person detected, цело време на штрек, аха еве пак влегоа. Отварам порта влегувам јас, се вртљм низ двор мафтам со рацете пред камера, нњ стигаат никакви нотификации🤦‍♂️. Плус на секое отварање на апликацијата трујат реклами шо тррба да ги чекаш за да ги затвориш.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #51 на: 03 Септември 2025, 08:20:28 am »
IP PoE камера TP Link Vigi 4k MKD
PoE switch 2700 MKD
Coral AI 60 USD +20 USD ако немадруг начин да го донесеш.

Raspberry PI 5 16G +M.2 SSD 256 GB  cca 150 EUR (јас од Словенечки сајт го земав)

Synology - е опција која ја комбинирам со домашно кино и останати услуги, но ако немаш ниет за тоа да го користиш оди на класичен NVR - TP Link  6k мкд пљус 2 HDDa od 2TB за уште 6к мкд.

Или ако собереме:
2 камери         8000
PoE switch       3000
Raspberry PI    9000
Coral AI.          4500
NVR so HDDa. 12000
Каблирање.      6000

Или вкупно:  42500 МКД

Веројатно за овие пари ќе се наде зачуван примерок на кола. Секако има на Тему камера што се става на фасонка и да крадеш WiFi од комшијата. Зависи како го замислуваш видео надзорот.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #52 на: 03 Септември 2025, 17:52:18 pm »
Поарно би ставил 3 со мемориски картички отколку да снимаат на хард или барем една таква. Прво нешто ако ували некој ќе си го земи под мишка нвр от па седи ти со прстот в уста после :D Или ако ти се плаќа, тогаш некој сѕориџ на клауд е најсигурно ако се има интернет.

1. Со среќа барање на евент камера по камера пошто нема НВР него картица на секоја камера.
2. Никој не запишува снимки од видео надзор на клауд - отиде трансферот за пар дена. Ако е за бекап на снимки муабетот има други опции.

Synology исто така има опција да глуми NVR, дали иде со некоја лиценца гага или се плаќа за сите камери не знам.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #53 на: 03 Септември 2025, 18:00:32 pm »
Мислам дека 2 се гратис на Синолоџи, после тоа лиценци за секоја следна камера.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4017
« Одговори #54 на: 03 Септември 2025, 18:24:11 pm »
Ова делува ок, соларни панели имаат на нив плус вифи. И хаб за сториџ.

https://oglasi.ddns.net/product/eufy-s330-2-cam-kit-3/
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #55 на: 03 Септември 2025, 18:35:26 pm »
Frigate e NVR систем, во случајов Synology e storage. Кај мене не се на иста локација, и на сториџ се чува само ки фремјс од настан кој детектира непознат ивент или непознат лик кога ќе влезе во кадар. Со тек на време го тренираашда не ти ги чува познатите и само да ги логира како детектирани познати ликови. Така да ако некој успеа да најде каде е NVR-от и успее да помине незабележан од 5 камери во периметар, значи добро ја познава проблематиката на провала и веројатно нема да му се гледа ликот на камера.

Отсутен smole

• Сениор
« Одговори #56 на: 03 Септември 2025, 20:45:27 pm »
Зборев конкретно за Surveillance station, пакетот кој го прави Synology nas-от NVR, а гледам дека има и опција да се стави Frigate на Synology како контејнер и претпоставувам Coral преку USB.

Јас сум old school и верувам во 24/7 снимање и чување на снимки, се разбира во законскиот рок до макс 30 ден.

Сите нови NVR-и на Дахуа имаат AI, исто како и појаките (профи) камери но не е на ист левел со Frigate. Постојат и други опции со комјутер и со Blue iris, па на него се ставаат AI модули ама тоа е веќе друг левел.

Кого го интересира тематикава - ipcamtalk.com .

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #57 на: 08 Септември 2025, 01:20:16 am »
Дечки ми треба мобилна камера која ќе снима само еден ден 24 часа
Камерата би работела без напојување ( се мисли на батерија или слично)

Дали може да се најде нешто вакво и каде?

Некои ме советуваа да земам мобилен и Power bank, но имам дилема колку би било изводливо тоа.

Па ако има некој совет го молам да пише

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #58 на: 08 Септември 2025, 07:38:54 am »
Изводливо е. Имам две на Шаоми и работат со банка, пробано.

10.000 mah e мојата.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #59 на: 08 Септември 2025, 20:47:40 pm »
Изводливо е. Имам две на Шаоми и работат со банка, пробано.

10.000 mah e мојата.
Да те замолам да ми пратиш модели ако не ти е проблем.