Автор Тема: Мислења и искуства за Citroen C5 (2008 - )  (Прочитано 6025 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20733
Мислења и искуства за Citroen C5 (2008 - )
« на: 03 Јули 2015, 02:22:22 am »

Некој да има појма овие Ситроени како се имаат покажано, или некаков релевантен совет во врска со нив?
« Последно менување: 03 Јули 2015, 15:34:40 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7150
Одг: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #1 на: 03 Јули 2015, 08:04:58 am »
Ако ме се лажам ова е Ц5?  Еден пријател имаше седан,  го продаваше едно добри 2 години никој жив не се јавуваше да го погледне,  не да го купи. А за вожња ме  бил поудобен од неговата нова Е-класа.  Нема зашто да не му верувам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2 на: 03 Јули 2015, 15:28:40 pm »
C5 караван, со некое убоо HDi под хауба, може да праи мерак... Ме интересира некоја плус информација, како се имаат покажано, ги бива ли, не ли ги бива...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29886
    • CARclub.mk
« Одговори #3 на: 03 Јули 2015, 15:30:46 pm »
HDi моторите би требало да се добри. Мање-више истите (колку што памтам) ги вградуваа и Ford и Toyota.

99% од ваквите C5-ки се без хидраулика, што од една страна некако ми ја утепуе поентата на голем Citroen, од друга страна кај половњак ваљда е боља варијанта, помали се шансите да начекаш кола со е*ана суспензија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4 на: 03 Јули 2015, 15:33:08 pm »
Повеќе ми беше муабетот ради електрониката, оти нели не се баш популарни Ситроениве на тоа поле.
Моторите у принцип се доста издржливи, ако се пазени како што треба.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Мислења и искуства за Citroen C5 (2008 - )
« Одговори #5 на: 03 Јули 2015, 15:42:47 pm »
Има доста добра оценка кај Англичаниве, а не е нивен па би требало да е солиден.
http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/citroen/c5-2008/?section=good
Едит: Чинам дека треба да се прочитаат и ревјуата од возачите.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3922
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг:
« Одговори #6 на: 03 Јули 2015, 15:47:32 pm »
Проблеми со електроника само на Ситроените наменети за наш пазар. Увезените од надвор, не би требало да имаат проблеми...

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7 на: 03 Јули 2015, 15:54:00 pm »
Според DEKRA, во сите категоризации (0-50Ккм, 50-100Ккм, 100-150Ккм), С5-кава има неутрална оцена.

Цитат
DEKRA comments
The second generation C5, which has been produced since 2008, stands out due to more frequently worn tie rod joints and leaky shock absorbers than the average and worn brake discs/pads even in vehicles with mileages below 50,000 km. Some vehicles also suffer from sometimes high oil loss. The drive shaft dust covers and rear lights as well as braking lights should also be inspected.

Typical Faults:
Leaky shock absorbers
Worn tie rod joints
Worn brake discs/pads

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44044
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 03 Јули 2015, 16:01:56 pm »
Шо би се рекло репер у класа е :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #9 на: 03 Јули 2015, 16:08:42 pm »
Не ми е јасно како може Worn brake discs/pads да биде fault.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #10 на: 05 Јули 2015, 14:05:39 pm »
Оскудни информации за Ситроениве а? :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6518
« Одговори #11 на: 05 Јули 2015, 14:45:58 pm »
Повели,

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12 на: 05 Јули 2015, 15:05:57 pm »
Фала, ама не барам онлајн ривјуа, барам поопипливи информации ако има некој, без разлика дали базирани на лични искуства, или на некој за нив релевантен непосреден извор.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #13 на: 05 Јули 2015, 15:12:02 pm »
Кумашин мој има со 1.6хди. Не е некој кој се притрресува на автомобили, досега единствено како дополнителен трошок му било неко уље за ДПФ.
Врти доста километри, најмногу заради вожњата ја сака.

Е сега мене лично внатре на око е убава, ама на допир е полоша од Ксантија која е деценија постар модел.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6518
« Одговори #14 на: 05 Јули 2015, 15:17:06 pm »
Па изгледај го до крај, човекот кажува баш за конкретни проблеми со кои мотори да бидеш прептазлив, типични проблеми за ц5 како истрошен ентериер на некои места, за електрониката ако еден сензор се заебе тогаш автоматски и други работи може да се заебат порани начинот на кој е направено итн.

А мое мислење е дека многу тешко може да се најде добар примерок од овој модел, зошто се ретки. Инаку би идел дефинитивно со 2.0 хди ама сите тие се со огромна километража.