Автор Тема: Тресење на моторот  (Прочитано 2405 пати)

Отсутен logikmkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
Тресење на моторот
« на: 06 Јуни 2015, 10:27:15 am »
Фиат панда 1,1 2010 поминато 30 000 проблемот е што при прво палење на ладен мотор колата има тресење кога ке додадам гас тоа опаѓа но повторно се осекаат вибрации мали кој претходно не беа. Дали е можно да е дихтуг на моторот, бидејки едната дизна беше џам чиста. Антифризот од сервис 3 тата година рекоа нема потреба да се чепка во 4 тава год изгубено имаше 4 Л што и претходно загреа над пола низ градска.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
Одг: Тресење на моторот
« Одговори #1 на: 06 Јуни 2015, 11:24:26 am »
Земи си нови кабли за свеќици, промени свеќици за секој случај, изчисти го усисот (тргни го цревото што влегува од воздушниот филтер) или нека ти го исчистат со спреј за чистење кочници.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 06 Јуни 2015, 11:49:04 am »
Дихтунг на глава ;) Мењај со време, пред да направи погоелма беља :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3 на: 06 Јуни 2015, 15:35:32 pm »
тоа и јас ке кажев... дихтунг на глава нај веројатно... или полошото е прсната глава... вадење главата, носење да се испита, и ако е се во ред, рамнење, нов дихтунг и терај...

ама малку ме буни моментот... само 30.000 километри? зашто толку рано и одма?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен logikmkd

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 06 Јуни 2015, 22:30:26 pm »
Како и да е во горче ке ја однесам фиат сервис за да дадат мислење зошто 30 000 К има само нова е, башка температура никогаш не кренала, моторот е сув, ми правеше финти мајстор еден го подизвади кабелот од банбината мери доле и јавува на лаптоп дека 4 ти блок или цилиндар пишуваше... проблем на српски wow софтвер мислам беше. Па затоа ке видам од понеделник детално.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #5 на: 06 Јуни 2015, 23:35:18 pm »
Кај мене на реното, кога ке јави проблем со некој цилиндар на комп. дијагностика, тоа е знак дека бомбината ми е цркната.
Не е лошо да си ја провереш бомбината.

А во врска со недостатокот на вода, провери си прво кај ја губи водата, прво во системот за ладење, после во мототрот.

Отсутен logikmkd

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 07 Јуни 2015, 14:41:40 pm »
Ama kako javi? Ti podigna kapace od banbina? Ke ja proveram utre vo fiat, ako ispadne nesto sitno... Toj servis ujp ke go zalepam lepenka onaka da gi pocestam. Fala na site.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 08 Јуни 2015, 09:57:47 am »
Камо среќа да е нешто ситно, мене прв пат стилото кога ми затрокира на некои 30-тина илјади, беше пропратено со MIL (Malfunction Indicator Lamp, или Check Engine попознато кај нас), во сервис под гаранција само свеќици ми сменија. Сепак, губењето на толкаво количество вода за краток период, може да индицира поголем проблем (како дихтунг на глава), што е чест случај и на мали километри кај осумвентилските FIRE мотори од FIAT.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен logikmkd

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 09 Јуни 2015, 01:50:17 am »
Dihtung glava e sepak, tocno mnogu voda 4L samo me kopka kako od sto dojde do vakvo nesto.... Drug pat germanko vozilo.. :)

Отсутен logikmkd

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 09 Јуни 2015, 01:52:36 am »
9000 eur ja zemav, a komsijava golf 4 ili 5 e go utepa od vozenje go kupi socuvano (polovno) ... ova novo demek na 30K "mleko" pocna da proizveduva :)) hee.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 09 Јуни 2015, 02:07:46 am »
па ако не си знаел, еве сега си научил.. на поскапиот начин си научил дека фијат=застава

одсекогаш било така и засекогаш ке остане... и алфа не им бега многу многу... ако сакаш издржливост германец или швеѓанец, ако сакаш надворешна убавина тогаш итаљанец.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11 на: 09 Јуни 2015, 07:25:29 am »
Милојко, где беше онај дихтун за 1.2, јаооо Радосаве како сам се најео немогу да мрднем, ево ти овај од 1.4 упасирај га бем ти Стојанку у дупе.

:D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 09 Јуни 2015, 08:42:53 am »
Dihtung glava e sepak, tocno mnogu voda 4L samo me kopka kako od sto dojde do vakvo nesto.... Drug pat germanko vozilo.. :)

Брзо ќе се среди, ко` нова ќе биде ;) Немој да се заебаваш само дихтнуг да ти сменат, нека ја израмнат главата. После тоа ќе тера 5 пати толку без мака! Моја препорака за толку мала километража, сепак во овластен да си ја направиш. Јас на пунтото кога ми отиде дихтнугот на глава (на 80-тина илјади некаде), во овластен ми ја стокмија, и немав никакви проблеми дур не ја продадов со 150-60 илјади.