Автор Тема: Alfa Romeo 159 TBi Turismo Sport (nera turbo benzina)  (Прочитано 201322 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2389
Одг: Alfa Romeo 159 TBi Turismo Sport (nera turbo benzina)
« Одговори #1020 на: 17 Јуни 2024, 08:33:54 am »
Се препознавам за една кола дека е твоја што денски често е паркирана на паркинг кај Жабарот, исти или ептен слични фелни како твоите, може знаеш и чија е колата  :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
« Одговори #1021 на: 17 Јуни 2024, 09:04:35 am »

@Simo - Carrier159 ако одлучиш да ја продаваш, да ме бараш мене. :)

Не си ја земај бељата со Алфа... ;D

Бенве возам, Алфа е гола вода за мене. 😂 ама не е за мене, брат ми мислам со задоволство би ја сменил Брерата со 1.75 TBi

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14050
« Одговори #1022 на: 17 Јуни 2024, 14:19:48 pm »
Зошто да ја менува Брерата за иста кола малтене?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #1023 на: 17 Јуни 2024, 14:34:28 pm »
Пошо Брерата беше нешто као спорЦко купе, а ова е фамилијарно возило?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1024 на: 17 Јуни 2024, 15:23:00 pm »
Зошто да ја менува Брерата за иста кола малтене?

Често му фали екстра просторот плус Брерата е бааѓи потешка и со инфериорен мотор (и пониско ниво на опрема ако не се лажам)

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #1025 на: 17 Јуни 2024, 15:23:58 pm »
Browser историја денеска кај Симо Mobile de :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1027 на: 28 Август 2024, 19:59:24 pm »
Да прославиме 200.000 км со едно сличе :)

(дисклејмер, линиите од паркинг местото се згазени пошто од десно имаше претходно непрописно паркирано возило од позната германска марка :) )
« Последно менување: 28 Август 2024, 20:15:15 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #1028 на: 28 Август 2024, 20:08:15 pm »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #1029 на: 28 Август 2024, 20:11:30 pm »
Направи ремап со монтажата на новото турбо или сеуште така ја возиш само свап со поголемо турбо ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1030 на: 28 Август 2024, 20:11:54 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Да не донесоа Racing? :))
Хрватска е ова ;)

Направи ремап со монтажата на новото турбо или сеуште така ја возиш само свап со поголемо турбо ?
Уште нема ремап, ама ќе има. Треба некои работи да се средат за да „крепи“ подобро снага...

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1658
« Одговори #1031 на: 28 Август 2024, 20:50:04 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(дисклејмер, линиите од паркинг местото се згазени пошто од десно имаше претходно непрописно паркирано возило од позната германска марка :) )
Мора да било некое од Баварија...

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1032 на: 15 Декември 2024, 00:45:10 am »
...........

Пак почна да ме зае*ава семерингот на уљната пумпа. Ама сеа решив да ја решам за секогаш.
Прво мислев семеринг за македонски пазар се погодил, ама после видов дека при монтажа се изместила и се извитоперила (моја грешка, данок на неискуство):

Благодарение на @AUUU набавено из братске србије:

По процедура од цитираниот пост симнат картерот, испран убаво, дури и многу поубаво од минатиот пат (види цитиран пост):

Наместен „додатокот“:

Вратен картерот назад, со таа разлика што овој пат ја извадив и полуосовината од менувач, за да си направам дополнителен простор за картерот. Со оваа модификација, мора точно да се погоди влезот на уљната пумпа под прав агол, инаку нема да се намести картерот на место, и постои ризик да се скинат о-ринговите.

Бидејќи ја извадив полуосовината, ред беше да се смени и уљето во менвуач, како и уљето во мотор,
Petronas Tutela Martyx (ОЕ) набавено за менувач, како и моторно масло Motul X-clean 5w-40 што задоволува 9.55535-GH2 и Hengst филтер, секако од нашиот локален и доверлив дилер @Prcot  .

Сега за сега, работи модификацијава безпрекорно. Следно симнување картер - за промена на летечи ;D

Edit: многу ми помогна ова средство за отстранување на старата PU дихт маса, препорака до сите што имаат потреба од чистење на вакви и слични површини.
« Последно менување: 15 Декември 2024, 01:20:21 am Simo - Carrier159 »

Отсутен damjanku

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #1033 на: 16 Декември 2024, 00:10:22 am »
Има некој линк од адаптеров за семерингов да се види цена? И дали е исто и за 2.0/1.6?

Инаку за овој клинеров за силикон имам користено од victor reinz и да знаете дека диза боја исто како демол, така да да се пази да не се користи каде што има боја.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1034 на: 16 Декември 2024, 00:35:02 am »
Има некој линк од адаптеров за семерингов да се види цена? И дали е исто и за 2.0/1.6?

Инаку за овој клинеров за силикон имам користено од victor reinz и да знаете дека диза боја исто како демол, така да да се пази да не се користи каде што има боја.
Има, како нема:
https://jtd-performance.com/en/product/oil-pump-seal-modification-jtd-tbi/
https://tafmet.pl/english/repair-sets/959-oil-pump-pickup-pipe-seal-gasket-for-fiat-alfa-romeo-lancia-16-20-22-jtd-multijet-5902553474398.html

И секако од србија: https://www.kupujemprodajem.com/auto-delovi-i-alati/auto-delovi-motorna-grupa/set-za-reparaciju-semering-gumica-uljne-pumpe-opel-fiat-alfa/oglas/167348801

50Е кошташе од Србија, мислам дека е истиот со полскиот.

Инаку прв го имам видено кај дечково на блог: https://lion-e.nl/en/oil-seal-71754365-1750tbi-engine/

Ист е за 1.6 и 2.0 jtd како и за 2.2 jtd од Giulia/Stelvio