Автор Тема: Совети за половно возило  (Прочитано 25330 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Одг: Совети за половно возило
« Одговори #45 на: 15 Мај 2015, 21:01:55 pm »
само глупите споредби од типот ЕДНАШ ПЛИН = 3-4 ПАТИ ДИЗЕЛ ме нервираат.

Исто и мене вакви заклучоци ме нервираат, па никому ништо. :)
со тоа што немам никакви попатни ризици како со плинот, немам губење снага итн итн...

да бил толку плинот, колите од фабрика ќе излагаа како плинаши, а не бензинаши...

Цена на плин 29 денари, цена на бензин 72 со 74. На олигарсите, милјардерите кои живеат со продажба на фосилни горива што им одговара ? :)
Ја да сум газда на бензинска станица, за профит и возење повеке на бензин, ке плакам пропаганди дека возењето на плин предизвикува рак. :D

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #46 на: 15 Мај 2015, 21:02:54 pm »
кажи што е глупо во мојот муабет? не е вистина дека губи снага? а што е со стотиците примери на оштетувања на моторот кај коли што возат на плин?

и цените на горивата не се секаде исти како со нашите нели? а не знам јас тука олигарси, милијардери...

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #47 на: 15 Мај 2015, 21:08:16 pm »
Бензинот никогаш нема да му помине времето.. Али како што има на бензин,  нафта, на струја..... зошто нема и на плин ?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #48 на: 15 Мај 2015, 21:09:07 pm »
Ок готово, крај на муабетот доста со офтопик, плакајте поскапи горива, газдите на бензинските баш сакаат такви размислувања во врска со плинот. :)
Јас со 1100 денари плин во град 500 км. Вие со дизелите ваши што ви трошат 5 литри, едвај до 400 км. :)

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #49 на: 15 Мај 2015, 21:09:55 pm »
секој си прави како што му одговара, секој човек е различен. има ралични мислења, математики и слично. глупо е да се наметнува сопствено мислење, или мислење на одредена група на луѓе, на некој друг.

јас 500км ќе поминам со 350 - 400 денари повеќе. ќе се возам поубаво и поквалитетно од тебе. за тие пари - тоа што го добивам, ако НЕКА ИДАТ.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #50 на: 15 Мај 2015, 21:11:18 pm »
Не наметнувам, туку споделувам различно мислење. Ете тројца сте засега во темата што го браните дизелот, тоа од ваша страна не е наметнување на мислење ?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #51 на: 15 Мај 2015, 21:13:38 pm »
Не наметнувам, туку споделувам различно мислење. Ете тројца сте засега во темата што го браните дизелот, тоа од ваша страна не е наметнување на мислење ?
го бранам дизелот од луѓе како тебе, што шират дезинформации... а во ниту еден момент не реков дека сум против плин... или бензин...

и ако твоето е споделување различно мислење, тогаш земи го и моето како такво. и јас споделувам различно мислење...

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #52 на: 15 Мај 2015, 21:17:28 pm »
Епа добро, не те нападнав јас.
Еве ако мислиш дека те напагам, да те демантирам. :)
Ке го купиш со плин наместено :) Првите 10-12 000 км ја вракаш инвестицијата, потоа си возиш со заштеда. Затоа бензинецот на огласиве е поефтин од дизелот.
Значи во глобала јас лично во поглед на мотор, не ми прави некоја особена разлика дали е бензинец или дизел, ама ако се запнуваме до толку што е поекономично, сега засега бензинец до 1.6 конвертиран на плин е поекономичен од дизел. Дизелот треба да е под 5 литри во град за да биде на исто рамниште со плинот или да е нешто поефтин од возењето на плин.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #53 на: 15 Мај 2015, 21:22:26 pm »
еве од мене, нешто сосема спротивно...

Порано со застава 101, тураше БЕНЗИН секој трет ден по 500 ден., сега тура ДИЗЕЛ еднаш неделно.

А плин еднаш месечно. :)

a во врска со твојот пост, да бев посебно наклонет према бензинци или дизели, немаше да ги имам двата типа на возила...

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #54 на: 15 Мај 2015, 21:26:13 pm »
Добро ајде еднаш на 3 недели, брее ама се зафати, ко божем една недела мање више, тоа е, факт е, плинот е сега засега најисплатлив, па следно за нешто поголема сума на пари нафтата, па на крај чисто на бензин да возиш, е тоа е најскапо.
Ок е сега ?
1.2 на плин е поекономично од дизел. 2.0 па нагоре на плин е поскапо од дизел.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #55 на: 15 Мај 2015, 21:28:05 pm »
се ова е ок, само се зависи колку КМ се поминуваат на годишно ниво. еден многу битен фактор, за да ја удри било кој математиката, што највеќе му се исплати.

Отсутен dimemkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
« Одговори #56 на: 15 Мај 2015, 22:45:44 pm »
Знае ли некој нешто повеќе или можеби има од вас некој jeep grand cherokee model 2000/2001 год.
Како стојат со потрошувачка на гориво? што мотор имаат односно колку цилиндри е, деловите како идат со цени?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5199
« Одговори #57 на: 16 Мај 2015, 00:10:29 am »
Ко ќе ви рикне пумпа или дизни на дизелчето тогаш ќе ве прашам :D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #58 на: 16 Мај 2015, 00:33:38 am »
Dizelot sekogas bil poskap za odrzuvanje..Nemozete nikako da go pobiete toa deka benzin automobil e poskap za odrzuvanje.

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #59 на: 16 Мај 2015, 01:49:38 am »
Od Dizel samo Golf priznavam.Drugo ne bi se osudil vo nikoj slucaj.
Osobeno ne francuski dizel i nivnite glupavi dizni :(

Inaku odeno pred 3 nedeli vo Vinica so 3 koli.

Jas :Chevo Spark 0.8 plin vo dva pravci 700 denari
Vtor Prijatel:Yugo Koral 45 vo dva pravci 1100 denari

Prv Prijatel:Reno Clio 1.2 benzin vo dva pravci 1200 denari