Автор Тема: Совети за половно возило  (Прочитано 25256 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Одг: Совети за половно возило
« Одговори #30 на: 15 Мај 2015, 15:58:36 pm »
Benzinec vo celna e poevtin od dizel vozilo za odrzuvanje ne e samo potrosnjata...

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг: Одг: Совети за половно возило
« Одговори #31 на: 15 Мај 2015, 20:28:58 pm »
Порано со застава 101, тураше БЕНЗИН секој трет ден по 500 ден., сега тура ДИЗЕЛ еднаш неделно.

А плин еднаш месечно. :)
По која логика го донесе заклучоков?

btw многу ви се без врска муабетите дека францускиве коли се до ТОЈ степен комплицирани и скапи за одржување. исти се како и секоја кола, нијанси се во прашање...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #32 на: 15 Мај 2015, 20:35:33 pm »
Бензинец 1.0/1.2 во град троши околу 8 литри плин.
Работното место да ти е одалечено од дома 5-6 километри и да работиш 6 дена во неделата, значи 26 дена одиш на работа помножено по 12 км за во двата правци, тоа се 312 км за кои ке ти требаат 25 литри плин или изразено во пари 725 денари. Ако имаш можност да го ставаш од Нас Гас, 650 денари
Истата километража низ Скопје со дизел кој троши 6 литри, 1026 денари.

Разликата е очигледна.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #33 на: 15 Мај 2015, 20:38:01 pm »
а што е со дизел што троши под 6? толку ќе е очигледна разликата? со тоа што немам никакви попатни ризици како со плинот, немам губење снага итн итн...

башка, во претходните постови, никој ништо не спомна за тоа колку се вози и како се вози. него прост заклучок дека еднаш месечно плин е еднакво како секоја недела во месецот по еднаш дизел...

башка и фактите за тоа колку троши плин 1.0 и 1.2 у град... не е тоа правило, секој различно вози...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #34 на: 15 Мај 2015, 20:40:07 pm »
@Filo
мислам дека малце утињаш со потрошњата на колите,па и математиката ти искача лоша.
земи за пример реална потрошувачка на ист модел кола,едната дизел едната на бензин/плин,па направи поново математика

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #35 на: 15 Мај 2015, 20:40:36 pm »
@Filo
мислам дека малце утињаш со потрошњата на колите,па и математиката ти искача лоша.
земи за пример реална потрошувачка на ист модел кола,едната дизел едната на бензин/плин,па направи поново математика
тоа е башка муабет...

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #36 на: 15 Мај 2015, 20:42:57 pm »
@Kazan и ficomk.

Еве нека не се на хартија, ти кажувам од искуство. Clio 1.9D 2001 год, татко ми ја вози скоро година и пол, има поминато скоро 10 000 км, само регистрација, нафта и вози. Едино што смени зглобови скоро, пошто патот кај што ја вози е катастрофа и побрзо откажаа. И што треба да заклучам сега? Дека не чини Клио-во? Или дека треба да се плашам да не рикне нешто. Па 14 години кола е мајкаму стара...ризикот постои, како и кај секоја кола. Ако имаш малку среќа да налеташ на добар примерок, нема за што да се секираш. Не е ова мерцедес или пасат па да му се плашам толку. Порано со застава 101, тураше БЕНЗИН секој трет ден по 500 ден., сега тура ДИЗЕЛ еднаш неделно.

Ова е тоа на кое правиме сега разлика, а и горе за вакви дизели, класични 1.9 зборат за кој малку тешко под 6 во град. И да е под 6, едвај со цепидлачење.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #37 на: 15 Мај 2015, 20:45:32 pm »
дали пишува некаде КОЛКУ КМ возел со 101 и КОЛКУ КМ возел со клиото во тој даден временски интервал? башка, ако тераме така муабетот, тешко дека 1.0 или 1.2 троши САМО 8 плин у град...

и ти на крај, спореди CLIO 1.9D со бензинец од 1.0 или 1.2? во ред е споредбата?

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #38 на: 15 Мај 2015, 20:48:02 pm »
Не ја направив јас, други ја направија погоре, еве читај од овој пост, не ме напагај мене. ;) Други почнаа со заклучоци дали 1.2 бензин или 1.9д е поекономично.
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,17470.msg781555.html#msg781555

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #39 на: 15 Мај 2015, 20:49:57 pm »
и у муабет кај шо има бензин и дизел, мора да се убаци и плинот, кој никаде не беше спомнат како опција?

има многу факти и променливи кои играат улога при одлука за кола на старо.

да се вратам на првиот муабет... постот кој го цитирав, го цитирав само од причина што имаше направено споредба, дека еднаш месечно плин е исто како еднаш неделно дизел.

ЈАС кажувам од мое искуство, дека и јас го поминувам цел месец со едно точење дизел...

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #40 на: 15 Мај 2015, 20:52:32 pm »
Па затоа што во потрошувачка, значи само потрошувачка ако некој гледа, бензинец до 1.6 со плин е поекономичен од дизел, што е нејасното ?
Зошто да не се предложува плинот ? Во што е проблемот, можеби членот подобро ке размисли за 1.2 бензинец со плин него за 1.9 класик дизел.

Ако ти нејкеш плин, имаш 2 коли на бензин и купуваше дизел кола за да ти биде поефтино, некој можеби нема мака да вози на плин.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #41 на: 15 Мај 2015, 20:54:23 pm »
1.6 бензинец на плин, колку плин би трошел? еве вака, според тебе... и еве, кажувам дека грешиш. мојот дизел е поекономичен од 1.6 бензинец на плин...

да не се предложува плин, зошто самиот човек, што ти го цитираше, прашуваше за разлика од конкретно тоа клио (кое нема плин) и исто такво со 1.9D мотор... и зошто плинот го кажувате како да е трошок од КУТИЈА ЦИГАРИ...

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 289
« Одговори #42 на: 15 Мај 2015, 20:54:32 pm »
многу се расплинивте  ::) Нека си каже човекот колку просечно км поминува и нека си направи пресметка што му одговара повеќе.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #43 на: 15 Мај 2015, 20:57:29 pm »
многу се расплинивте  ::) Нека си каже човекот колку просечно км поминува и нека си направи пресметка што му одговара повеќе.
тоа е тој муабет, на тоа треба се да се сведе.
Па затоа што во потрошувачка, значи само потрошувачка ако некој гледа, бензинец до 1.6 со плин е поекономичен од дизел, што е нејасното ?
Зошто да не се предложува плинот ? Во што е проблемот, можеби членот подобро ке размисли за 1.2 бензинец со плин него за 1.9 класик дизел.

Ако ти нејкеш плин, имаш 2 коли на бензин и купуваше дизел кола за да ти биде поефтино, некој можеби нема мака да вози на плин.
дали некаде реков дека не сакам ПЛИН? ако да, кажи ми каде, посочи ми! не бранам никаков став, само глупите споредби од типот ЕДНАШ ПЛИН = 3-4 ПАТИ ДИЗЕЛ ме нервираат. никогаш не сум гледал која кола е колку економична. ако ЕКОНОМИЧНОСТА ми беше прва и најбитна работа, матизот или астрата ќе идеа на ПЛИН. или немаше астра да купам, ќе купев корса ДИЗЕЛ, нели? а тука пак играат улога многу фактори. татко ми кога вози кола, му троши литро - литро и пол помалце него јас кога возам... па кога ќе ја удриш математиката, одма е друга...
« Последно менување: 15 Мај 2015, 21:08:30 pm KaZaN »

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #44 на: 15 Мај 2015, 20:57:40 pm »
Тоа беше споредбата.. 1.9д со 1.2.. Пак ќе кажам дизелот е поекономичен а и по издржлив.. Како што нема турбина, или па електроника ќе ги сврти миљон километри без проблем, тракторче е тоа..
Е сега плин ако има бензинецот друга прича е.. Али страда моторот незнам... да бил толку плинот, колите од фабрика ќе излагаа како плинаши, а не бензинаши...