Имам проблем со ламбда сонда кај фиат пунто1.2 8в .Правев 2 пати диагностика еднаш самиот дома а вториот пат во сервис.Диагностицирано е мртва ламбда сонда.Дали некој користел универзална сонда и дали бил задоволен со функциониранјето на истата.Ми понудија и половна но некако не ми се зима стара.Каде се продаваат универзални ламбда сензори,бидејки не ми понудија во ниедна продавница и по која цена ги нудат.споделете искуства
Затоа што мене ме засегаше ваква проблематика, универзални Ламбда сонди гледав на Ebay. Цените се џабе, а џабе се (според продавачите) затоа што универзалките доаѓаат БЕЗ конекторот кој е специфичен од возило до возило, и кој треба да го пресадиш од постоечката Ламбда, на новата.
Цена, заедно со поштарина доаѓа околу 1400-1600 денари, и мислам дека се исплати инвестицијата.
На моето возило, ламбда сондата е од друг тип кој за жал е тешко, дури невозможно да се најде како универзален, а доколку се најде, ценовно парира на нова оригинална сонда. За моја огромна среќа, баш тој тип на сонда го добив на подарок од член на КарКлуб, на кој неизмерно сум благодарен, и така го решив проблемот.