Автор Тема: Алат кој би сакале да го имате  (Прочитано 228932 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Алат кој би сакале да го имате
« Одговори #885 на: 05 Јуни 2023, 07:55:38 am »
Не е работата дали 2 или 20 пати ќе се користи во годината, туку што ќе се сече. Ако ти е за средување ивичњаци од тревници каде што не фаќа косилката, тогаш она малоно Ингко ќе врши работа. Но ако е за поголеми површини или ако сакаш да кастриш подобели треви, нешто подебело (да не наведувам примери), тогаш ќе се мачиш со она. Најдебел конец што користи е 1.6мм, а таков постојано ќе се кине/троши и ќе менуваш конец повеќе од што ќе косиш. Нешто што се работи за 3 саати ќе го работиш 2 дена, посебно пошто нели - батеријски уред.

Само би ти рекол, ако земеш на кабел, за 3-4 бона ќе најдеш сигурно саглам, Ingco или Einhell.
Кабел 20м, за 800 денари и шибај...
Тапа избор има за 220 В мрежа. Треба моторот да е појак, барен над киловат моќност, а Инко/Ејнхел има само онакви играчки од неколку стотини вати (и работат само со тенки конци кои ќе се кинат).

Јас сакав Макита да земам, нo кај нас го имаат само со свиткана рачка (shaft) а тие немаат редуктор долу што значи многу помал вртежен момент (и тенок конец), плус други проблеми како неможност да ставиш нож за грмушки итн. Тие со свиткани рачки за ниски луѓе се, на другите ќе им летаат дрвца/камчиња/треви право во лице, пошто кратки се рачките.
Макита имаат десетици модели на батерии и само два модели на 220 В, еден со права и еден со крива рачка. Овде го има само тој со кривата рачка, во Грција го има и со права рачка ама не можев тогаш да одам во Грчка, плус го немаше во Солун ќе требаше компликации со нарачки по пошта/итн. Да можев ќе го земев Макитата со права рачка.

На крај ваков земав: https://elektrometal.mk/proizvod/elektricen-trimer-raider-rd-ebc06-so-noz-i-zica-1-2kw-420mm/
И за чудо испадна солиден. Иако е деклариран дека влече 1.2 киловати јас измерив ~1.5 киловати и тоа без товар (вртење во празно). Трпи и 3мм конец ама некако како да се загреваше повеќе и се вратив на специфицираните 2.4мм конци. Треба само почесто одмарање, и да најдам соодветна маст да додадам во редукторот.

Денес сите нудат батеријски модели (ова е за сите алати карактеристично). Заебавање со продолжен кабел е незгодно и споро, ама заебавање со полнење, па и мењање батерии за неколку години (и на секои неколку години потоа) не е нешто на што гледам како добра работа. Скоро сите алати ги заменив да се на 220в. Замарање со кабли ама незамарање со батерии.
Ако некој се реши за батеријски модели, нека го гради алатот да биде од ист бренд за да може да ги дели/ротира батериите.

Неколку совети за тримери:
- конецот да се става во вода 24ч пред косење, многу помалку ќе се кине/троши
- редовно доставање маст во редукторот

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
« Одговори #886 на: 05 Јуни 2023, 08:04:10 am »
Не е работата дали 2 или 20 пати ќе се користи во годината, туку што ќе се сече. Ако ти е за средување ивичњаци од тревници каде што не фаќа косилката, тогаш она малоно Ингко ќе врши работа. Но ако е за поголеми површини или ако сакаш да кастриш подобели треви, нешто подебело (да не наведувам примери), тогаш ќе се мачиш со она. Најдебел конец што користи е 1.6мм, а таков постојано ќе се кине/троши и ќе менуваш конец повеќе од што ќе косиш. Нешто што се работи за 3 саати ќе го работиш 2 дена, посебно пошто нели - батеријски уред.

Само би ти рекол, ако земеш на кабел, за 3-4 бона ќе најдеш сигурно саглам, Ingco или Einhell.
Кабел 20м, за 800 денари и шибај...
Тапа избор има за 220 В мрежа. Треба моторот да е појак, барен над киловат моќност, а Инко/Ејнхел има само онакви играчки од неколку стотини вати (и работат само со тенки конци кои ќе се кинат).

Јас сакав Макита да земам, нo кај нас го имаат само со свиткана рачка (shaft) а тие немаат редуктор долу што значи многу помал вртежен момент (и тенок конец), плус други проблеми како неможност да ставиш нож за грмушки итн. За ниски луѓе се, на другите ќе им летаат дрвца/камчиња/треви право во лице, пошто кратки се рачките.

На крај ваков земав: https://elektrometal.mk/proizvod/elektricen-trimer-raider-rd-ebc06-so-noz-i-zica-1-2kw-420mm/
И за чудо испадна солиден. Иако е деклариран дека влече 1.2 киловати јас измерив ~1.5 киловати и тоа без товар (вртење во празно). Трпи и 3мм конец ама некако како да се загреваше повеќе и се вратив на специфицираните 2.4мм конци. Треба само почесто одмарање, и да најдам соодветна маст да додадам во редукторот.

Денес сите нудат батеријски модели (ова е за сите алати карактеристично). Заебавање со продолжен кабел е незгодно и споро, ама заебавање со полнење, па и мењање батерии за неколку години (и на секои неколку години потоа) не е нешто на што гледам како добра работа. Скоро сите алати ги заменив да се на 220в. Замарање со кабли ама незамарање со батерии.
Ако некој се реши за батеријски модели, нека го гради алатот да биде од ист бренд за да може да ги дели/ротира батериите.

Неколку совети за тримери:
- конецот да се става во вода 24ч пред косење, многу помалку ќе се кине/троши
- редовно доставање маст во редукторот
Za mal del pred vikendica mi e, sigurno nekogas ke nacekam i grmuski, ovaj model ide so 2 baterii i noz za grmuski ama mnogu malku vrtezni vo min. ima, zatoa gledav nesto "pojako".

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #887 на: 05 Јуни 2023, 08:12:03 am »
Na benzin se najmokjni, elektricna kladov vo eden dzbun, inaku samo treva imashe i pocna da cadit. Mi vlegov so racna kosa. A oti ne mu klajs 10l kiselina i 1l sol kje se otrebit.

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #888 на: 05 Јуни 2023, 09:50:44 am »
Четврток во Лидл Грција алати на промоција. Не знам кој сакаше да купи од тука.
https://www.lidl-hellas.gr/c/ergalia-parkside/c4046/w2

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
« Одговори #890 на: 05 Јуни 2023, 10:08:29 am »
Се исплаќа бормашинчето за 50е со батерија. Само ако зачекаш од прекупците,ако не се огласени за 100е на реклама5 веќе.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #891 на: 05 Јуни 2023, 10:35:38 am »
Kojbimashe parside, Sime misla, mu se skrshi. So kje tie i dzabe da ti ja dat.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #892 на: 05 Јуни 2023, 10:42:11 am »
Za mal del pred vikendica mi e, sigurno nekogas ke nacekam i grmuski, ovaj model ide so 2 baterii i noz za grmuski ama mnogu malku vrtezni vo min. ima, zatoa gledav nesto "pojako".(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Заборавив да го додадам и следново: моторот да биде горе, не долу.
Се прља и побрзо се амортизира моторот (кога е долу). Освен тоа кога моторот е горе, а долу има редуктор тогаш добиваш поголем вртежен момент - што значи повеќе „сила“ за работи како дискови за сечење, подебели конци, итн.

Не дека и она што си го линкал нема да врши работа, само полошо и поспоро и со помал животен век. Нема да можеш подебели конци да користиш, почесто ќе се кинат, повеќе ќе се заебаваш со ставање нов конец во главата (не баш најинуитивен и брз процес кога си новак), итн.
Види имаат модели со моторот горе, или бензински модел. Ако не ти се брза и планираш на одмор летово, јас би идел на Макита жичаниот модел (220в) од Грција. Исто и тој Рајдерот што ти го линкав ќе врши работа, ако воопшто го имаат (одамна им почна акцијата за чистење на Рајдер алатки во Електрометал).

Сега ја гледам цената, некако нереално ниска цена за Макита од 1киловат па уште со две батерии и дискови за грмушки.
Ако е навистина Макита зимај, за парите е ок. Ако не е фејк ќе можеш да ја продолжиш гаранцијата на сајтот на Макита.

edit: дај линк oд тримерот ако не ти е проблем, не можам да го најдам тој елемент.мк на гугл.
« Последно менување: 05 Јуни 2023, 10:48:20 am Van »

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
« Одговори #893 на: 05 Јуни 2023, 11:03:33 am »
Za mal del pred vikendica mi e, sigurno nekogas ke nacekam i grmuski, ovaj model ide so 2 baterii i noz za grmuski ama mnogu malku vrtezni vo min. ima, zatoa gledav nesto "pojako".(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Заборавив да го додадам и следново: моторот да биде горе, не долу.
Се прља и побрзо се амортизира моторот (кога е долу). Освен тоа кога моторот е горе, а долу има редуктор тогаш добиваш поголем вртежен момент - што значи повеќе „сила“ за работи како дискови за сечење, подебели конци, итн.

Не дека и она што си го линкал нема да врши работа, само полошо и поспоро и со помал животен век. Нема да можеш подебели конци да користиш, почесто ќе се кинат, повеќе ќе се заебаваш со ставање нов конец во главата (не баш најинуитивен и брз процес кога си новак), итн.
Види имаат модели со моторот горе, или бензински модел. Ако не ти се брза и планираш на одмор летово, јас би идел на Макита жичаниот модел (220в) од Грција. Исто и тој Рајдерот што ти го линкав ќе врши работа, ако воопшто го имаат (одамна им почна акцијата за чистење на Рајдер алатки во Електрометал).

Сега ја гледам цената, некако нереално ниска цена за Макита од 1киловат па уште со две батерии и дискови за грмушки.
Ако е навистина Макита зимај, за парите е ок. Ако не е фејк ќе можеш да ја продолжиш гаранцијата на сајтот на Макита.

edit: дај линк oд тримерот ако не ти е проблем, не можам да го најдам тој елемент.мк на гугл.
https://www.facebook.com/100091635105436/posts/%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80-makita-24v-1000w%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-2999-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-1-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BDa-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD/150377114693458/

Vidi dali ke mozes da go otvoris, mu pisav dali e original odgovori deka e, ne se razbiram sto da mu baram za da potvrdime deka e original.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #894 на: 05 Јуни 2023, 11:08:04 am »
Да бе Макита за 3000ден, една батерија не е толку...

На Симо не беше ударна? оваа обичната нема толкав торк.
Не знајме дали ја залепе и колку држи.  ;D

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
« Одговори #895 на: 05 Јуни 2023, 11:21:58 am »
Да бе Макита за 3000ден, една батерија не е толку...

На Симо не беше ударна? оваа обичната нема толкав торк.
Не знајме дали ја залепе и колку држи.  ;D
Eve razgovorot

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #896 на: 05 Јуни 2023, 11:30:18 am »
Изгледа и вие мн си сакате за 50€ макита,може лепенката е оригинал.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Присутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #897 на: 05 Јуни 2023, 11:32:39 am »
Маме му ебаа од користње на Парксајд алатите, скоро сите мајстори шо идат кај нас во фирма, дали за клими, дали за струја или за мебел. Сите ги користат велат за парите е најарно нешто шо можи да го купат иако сега се поскапени. 

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #898 на: 05 Јуни 2023, 11:42:11 am »
Vidi dali ke mozes da go otvoris, mu pisav dali e original odgovori deka e, ne se razbiram sto da mu baram za da potvrdime deka e original.

Aбе го отвара ама... Мислам дека не можно толку ниска цена.
Ете побарај му го моделот кој е, да го најдеме на нет и да видиме која му е цената. Се што е овде Макита тример е 20тина проценти поскапо од Грција, или повеќе. Ќе провериме.

На крај ти реков, со серискиот број регистирираш и продолжуваш гаранција на сајтот на Макита. Ете додади го и тоа - ако е се валидно дали може гаранцијата да се регистрира на официјалниот сајт. Мора да го знаат тоа.

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
« Одговори #899 на: 05 Јуни 2023, 11:44:29 am »
Изгледа и вие мн си сакате за 50€ макита,може лепенката е оригинал.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Daleku od toa deka veruvame deka e original , ama cudno kolku bezobrazno lazat, so isklucok na fb edna stranica prodava no name slicno nesto go prasuvam brend koj e, vrska nemam mi vika nema lepenka.