Автор Тема: Алат кој би сакале да го имате  (Прочитано 206056 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
Одг: Алат кој би сакале да го имате
« Одговори #75 на: 19 Февруари 2019, 16:16:45 pm »
Ако ти е за домашна употреба не се лоши, но надобро ти е пневматски пиштол.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Тотално си грешка, овие машини се само за професионална употреба, пневматски пиштол не кова шајки во бетон.

Имал некој искуство со следниве модел на гасни пиштоли за шајки:

1. Spit Pulsa 800P

2. Hilti GX 120 т.е. Hilti GX 3

3. Toua GSN50

Сите работат на гасни капсули (и на батерии) и муницијата е доста скапа.

Бидејќи конечно најдов решение мислам дека е ок да го споделам:

Од Макита требаше да ни направат презентација на еден од моделите но не ја направија.

Makweld продаваат антички модел на пиштол за пукање на клинци во бетон - Spit Pulsa 700E, кој работи на батерии и боцичка гас која е доволна за 700 испукувања. Боцичката гас оди само со кутија клинци и истата не може да се купи посебно ако за тоа искочи потреба. Моделот 700Е е discontinued со години btw и постои понов модел - 800.

На крај завршив со Hilti BX 3-L - воопшто не користи гас, само батерија (22V) која затега двa федери со тензија од 400 кг во пиштолот. Цената на машината е преку 1000 евра, во зависност од тоа со каква комбинација на батерии, полнач и клинци ќе се земе.

Шајките ги кова (пука) одлично во бетон (коштаат околу 10 ден/комад), а за да ги држи каналите користам и вакви држачи. Пластичните држачи пред пукање се ставаат на главата, се прицврстува на местото за пукање и се пука. Шајки се купуваат со различна должина и намена (пукање во мек бетон, тврд бетон, железо и сл.).

Овој начин на инсталација на пластични канали за кабли е многу побрз од досегашниот - бушење на дупка во канал и таван со мала хилта па ставање на штраф со типла и штрафење на истиот со штрафилица - денес во рок од 75 мин беа инсталирани 42м пластични канали, нешто што со претходниот метод ќе траеше мин. 4 саати ако не и повеќе.
« Последно менување: 24 Февруари 2019, 23:21:14 pm smole »

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7882
  • Плинаш!!!
« Одговори #76 на: 19 Февруари 2019, 21:46:34 pm »
Грешно сум прочитал....

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 804
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #77 на: 23 Февруари 2019, 17:49:49 pm »
Ако ти е за домашна употреба не се лоши, но надобро ти е пневматски пиштол.

Тотално си грешка, овие машини се само за професионална употреба, пневматски пиштол не кова шајки во бетон.

Имал некој искуство со следниве модел на гасни пиштоли за шајки:

1. Spit Pulsa 800P

2. Hilti GX 120 т.е. Hilti GX 3

3. Toua GSN50

Сите работат на гасни капсули (и на батерии) и муницијата е доста скапа.

Бидејќи конечно најдов решение мислам дека е ок да го споделам:

Од Макита требаше да ни направат презентација на еден од моделите но не ја направија.

Makweld продаваат антички модел на пиштол за пукање на клинци во бетон - Spit Pulsa 700E, кој работи на батерии и боцичка гас која е доволна за 700 испукувања. Боцичката гас оди само со кутија клинци и истата не може да се купи посебно ако за тоа искочи потреба. Моделот 700Е е discontinued со години btw и постои понов модел - 800.

На крај завршив со Hilti BX 3-L - воопшто не користи гас, само батерија (18V) која затега две пружини во пиштолот. Цената на машината е преку 1000 евра, во зависност од тоа со каква комбинација на батерии, полнач и клинци ќе се земе.

Шајките ги кова (пука) одлично во бетон (коштаат околу 10 ден/комад), а за да ги држи каналите користам и вакви држачи. Пластичните држачи пред пукање се ставаат на главата, се прицврстува на местото за пукање и се пука. Шајки се купуваат со различна должина и намена (пукање во мек бетон, тврд бетон, железо и сл.).

Овој начин на инсталација на пластични канали за кабли е многу побрз од досегашниот - бушење на дупка во канал и таван со мала хилта па ставање на штраф со типла и штрафење на истиот со штрафилица - денес во рок од 75 мин беа инсталирани 42м пластични канали, нешто што со претходниот метод ќе траеше мин. 4 саати ако не и повеќе.

Ne sretnav vo tekstot.Porano za da imas I rabotis so vakov pistol trebase dozvola od Mvr.Dali e seuste potrebna dozvola?

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 804
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #78 на: 23 Февруари 2019, 17:53:05 pm »
Mozebi e potrebna dozvola za klinci so barutno polnenje.Jas so takvi imam zavrseno rabota.Metalni konstrukcii montiravme na beton.Klinecot direktno pominuvase preku metal vo betonot.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #79 на: 23 Февруари 2019, 18:56:43 pm »
Ова ја кова шајката директ в бетон преку метал ? Брутално :) може да скине некого а ? :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #80 на: 23 Февруари 2019, 19:06:17 pm »
Ne sretnav vo tekstot.Porano za da imas I rabotis so vakov pistol trebase dozvola od Mvr.Dali e seuste potrebna dozvola?

Не сретна во текстот бидејќи моделот кој јас го купив не користи ни гас ни барут туку само батерија - 22V батериски систем на Hilti.

Продавачите на барутни полнења за алати се регистрирани во МВР, а мислам и дека мораат да водат евиденција на кого му продаваат барутни каписли за алат, така ми кажаа во Makweld. На циган пазар најдов Hilti DX6 на барут, ја даваше тој за 100 еур ама не ми вршеше работа + на барут ми рекоа дека се премногу гласни алатите.

Интересна работа кај BX3 е Hilti Connect - алатот има bluetooth кој преку апликација се поврзува со мобилен за да ти каже колку шајки се испукани, коЈ е серискиот број на алатот, "здравствената состојба" на алатот, упатство за алатот, компатибилни шајки и други делчиња и ред други работи.

Ова ја кова шајката директ в бетон преку метал ? Брутално :) може да скине некого а ? :)

Да, директно ја кова шајката во бетон, ама не може никого да повреди бидејќи главата треба да ја стиснеш за бетон, да направи клик и тек тогаш може да испука, на празно и да сакаш не можеш да пукнеш, ниту ако ја наслониш главата на бетон а не направи клик пак не пука.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #81 на: 23 Февруари 2019, 20:02:08 pm »
На чело ќе му притисниш, ќе го заглавиш тоа како се вика напред куралето, ќе се снајдеш :)
Е а ја се скапав мавајќи за 2 шајки в стув да закова.... Браво за направијава.

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #82 на: 24 Февруари 2019, 23:29:44 pm »
Тоа е осигурач или по нашки кажано кочница. Истото го има и на пневматските пиштоли.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #83 на: 25 Февруари 2019, 08:13:10 am »
Сепак е за ковање шајки, не е за лов :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #84 на: 25 Февруари 2019, 10:59:15 am »
Сепак е за ковање шајки, не е за лов :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #85 на: 20 Март 2019, 22:49:19 pm »
http://www.choiceful.com/black-decker-piranha-connector-flip-drive-set-x62380-black-and-decker-x62380-xj/categories/productdetail/13382
Ова во Хубо го има за 300 ден, имаше уште неколку парчиња останато (некоја распродажба на стари ствари). Блиску до касите, во „свашта“ делот. Има и евтини битови (филипс, торкс, штрафцигер, итн) од Блек+Декер, компатибилни со спомнатово.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #86 на: 22 Март 2019, 23:31:01 pm »
6 аголен продолжеток ?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #87 на: 23 Март 2019, 22:01:37 pm »
Дали некој знае овакви рампи кај нас кај може да се најдат за купување? По можност не самоделски:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #88 на: 24 Март 2019, 00:45:48 am »
Едно време имаше нешто слично во хубо ама дали има уште незнам. Пред некој ден и на фб ми излезе од овие страниве што продаваат свашта, ама кој да ја памти страната.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1815
« Одговори #89 на: 24 Март 2019, 01:04:01 am »
Дали некој знае овакви рампи кај нас кај може да се најдат за купување? По можност не самоделски:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Од други работи што сум гледал како ги варат, ако е македонски производ јас не би легнал под кола. Најубаво да си нарачаш некој што знае што прави да ти ги направи како што треба