@nikomil1 прав си.
Грешка сум во изразувањето. Мислев на тоа дека сосема ок штрафилица од Ингко кошта 1.7К (лани земав и ја користев во повеќе наврати). Која логика е ударната штрафилица да им кошта 5.1 К денари?
Во ред е тоа дека илјада вати не се исто што и двестаосумдесет вати, но зошто толкави разлики во моќноста (и цената)? Слично имам приметено и кај другите брендови, импакт драјверите на 220 волти редовно некако влагаат во поскапа ценовна класа (и со поголема моќност). Не разбирам зошто, си реков некој можеби разбира.
Hmmm prasanjevo zosto, pa shto znam im se moze... ova bash mi lichi na prasanjeto na angliski ... why the dog licks its balls? (because it can)
Kolku e razlikata vo asalna bormasina i hilta kvalitetna? hiltata e okolu 2kw, bormashinata okolu 700w znachi x3 pati e pojaka hiltata a i cenata i e pogolema soodvetno no moze i poveke od 3 pati poskapa.
Mislam deka poradi brojot na prodadeni parchinja..mnogu pochesto ke kupi bilo koj shtrafilica nekoja za sitni raboti po doma (sekade kaj shto ke go mrzi da vrti so shtrafciger ke zashtrafi so shtrafilicata) i plus taa nema snaga znachi ne treba ni da ja pravat koj znae kolku jaka... E sega na kolku lugje ke im pritreba udaren odvrtuvach (ako pravilno go koristime nazivot) na mnogu pomalku odkolku na tie shto im trebalo shtrafilicata, znachi obrtot na pari po edinica parche mora da e pogolem inache ednostavno nema da im se isplati da go chuvaat vo dukjan toj proizvod.
Istoto e so bormashinata i hilta za krshenje beton, retko koj obichen smrtnik ke kupi hilta da krshi beton ednostavno nema potreba, pa taa edna shto ke ja prodadat treba da donese profit, za razlika od nea bormashinki ke prodadat 100 (lupam brojka) i so mnogu pomalku marza se isplati da trguva nekoj so niv.
A za prasanjeto zoshto tolku razlika vo snagata (iljada vati protiv dvesta) pa za da ima snaga da si ja zavrshi rabotata, ne zemash shtrafilica za da odvrtish zapechen golem shtraf oti nema snaga, ti treba nekoj ili neshto shto ke go potera toj shtraf, ama pa zatoa i ne zemash udaren odvrtuvach za da zashtrafish malo shtrafche oti ke preterash i ke izgleda grubo.
Se si ima svoja namena, balerina od 70kg i bilder od 70 kg ne biva ovaa e debela ovoj e za grev malechok
drug primer se brichish so zilet koj dali ima 5cm dolzina, a ne so kosa za seno
ili se strizis so nozicki a ne so makazi za ziva ograda, sekoja zadacha si bara soodveten alat, a cenata ja odreduvaat trgovcite vrz nekoj niven esap neka se izjasni nekoj ekonomist ako moze da ti pojasni po struchno okolu cenava.