Класен дап, така е...никој нема да те тера тебе да се вртиш низ град и да си речеш у Qрац сегде кучиња седат...Значи од 500 кафичи, у 5 ке е дозволено да се иде со куче. и да, светот нема да пропадне, а и на оние на кои стварно им смета куче нема да умрат ако неможат у 5те кафичи да влезат...
И да да можам у сити мол да се шетам со кучето, веруј би! Исто ко и Тино што рече, ако можам и смеам зашто да не го зеам...
Мислам незнам зашто овој муабет повеќето го доловуваат како ако се дозволи готово, пропадна светот, низ ресторани само кучиња ќе има....
Дап се слагам, со секое зборче.
Али ако рецим има ресторан кај што може кучиња, ќе доаќаат луѓе на кои што им е мило моето куче, или не им пречи.
Исто како фактот што ја сум пушач, на сите не им е мило да им пушам дур го пијат кафето, па затоа ќе одам таму каде што има други како мене и на кои не им смета. Доколку ти смета, фино лепо немора да одиш баш во тој кафич ресторан и слично. Едноставно нели 
Мене не ми смета per say. Што значи „смета“... Значи не дека смета, работата е логична и ама не е баш јасна. Има луѓе на кои им смета (јас затоа немам маче на пример, а сакам) Зошто не е фер према нив. Но, еве да ја оставиме на страна таа работа.
Да, ќе го избегнам тој ресторан. Но сфати дека јас морам да се борам за секој ресторан. Или барем за скоро секој. Затоа што се смалува бројот на места кои чинат и немаш поголем избор. Имаш инкаков избор.
Примерите се „дистракција“ односно невнимание. Значи кога си излегол со некого еднаш во 2 недели имаш што да си кажеш. Зошто да го носиш и животното? Мора ли секој збор да е „Не животно“, „Мирен животно“. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
Ист таков пример за дистракција е телевизор со фудбал. Сите се седнати да го гледаат фудбалот на телевизија. И автоматски неможеш да направиш културен муабет, туку само страничен попатен муабет. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
Ист таков пример е пуштање на преглсна музика. Музиката треба да овозможи да седам и да правам муабет со повеќе од еден човек кој е седнат веднаш до мене. А музичарите кои мислат дека се на свој концерт треба да се отрујат. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
И така натаму.
Дап се слагам, со секое зборче.
Али ако рецим има ресторан кај што може кучиња, ќе доаќаат луѓе на кои што им е мило моето куче, или не им пречи.
Исто како фактот што ја сум пушач, на сите не им е мило да им пушам дур го пијат кафето, па затоа ќе одам таму каде што има други како мене и на кои не им смета. Доколку ти смета, фино лепо немора да одиш баш во тој кафич ресторан и слично. Едноставно нели 
Ама за да бидат работите фер, теретот да бара „алтернативно“ место би требало да биде на потенцијалниот сметач, нели?
Јас немам куче. Јас не би требало да се замарам со тоа да барам место каде кучиња се дозволени или не се дозволени, ако веќе ми смета.
Лично, не ми смета, до принцип е.
Принцип, точно.
Дени..има у скопје геј бар...баш таму мора или сакаш да одиш? (под претпоставка дека не си педер нели)
Не реков ја а ни никој дека СЕКОЈ пат кога ќе излезам со мене кучето ќе е со мене...како што кажа и Марјанот сликовито убаво објасни...Ако идам со тебе на кафе, нема да го земам кучето и ќе одиме на нормално место...ако шетам со девојката у парк и со кучето и после сакам да седнам на кафе, да ќе го земам кучето...ако идам со Тино на пиво и тино ми рече дики, ај да идеме у ХХХ кафичот пошто се дозволени кучиња, несакам да го оставам дома, можда и ја моето ќе го зеам...мислам најнормално функционирање со можност некаде некогаш да го однесеш и кучето на места каде што ќе е дозволено...it's not a big deal...
Да, дистракција знае да биде, ама ако искоам ја со нкој со кој се гледам еднаш или два пати у 2 месеци, не значи по дифолт дека ја го земам кучето со мене....
Кога идеш да глеаш фудбал глеаш фудбал, пцуеш пиеш пиво а не договараш бизнис...ако е за муабет, идам на место каде што се прави муабет нели, како и ти..
Затоа постојат разни места, каде има гласна музика и идеш да се забављаш, каде има добро пиво и добар телевизор да глеаш фудбал и оние места каде што идеш преку ден рецимо на кафе, нема јака музика, нема телевизор да те замара туку онака седиш пиеш кафе и праиш муабет...