Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 897720 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #1710 на: 22 Декември 2013, 18:20:48 pm »
@Deni
Да ги чував трите топ ќе ми беше. Вака само мачорот ( таткото на овоа малото ) и мајка му на мачорот ми се. :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Re: Одг: Домашни Миленици
« Одговори #1711 на: 22 Декември 2013, 18:26:33 pm »
Време е да правиме разлика меѓу смеење да се носи куче некаде, и actually носење на кучето таму.

Луѓето од Виена фино лепо иако смеат да ги носат кучињата по разно-разни места, си ги оставиле дома. Ти си бил на брачно путовање и си решил да патуваш со кучето, па соодветно на тоа мање-више си морал да го носиш со себе насекаде.

Да, ја actually го носев кучето со мене, и никој во ниеден момент не ми направил било каков проблем, или паѓал у несвест поради моето куче. Ваљда поради тоа, знам каде сум можел и смеел да одам со кучето, а каде не. И не сум морал, туку сум сакал да го носам кучето со мене.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #1712 на: 22 Декември 2013, 18:29:23 pm »
Поентата ми беше - луѓето од Виена се навикнати на тоа да можат да си ги носат кучињата вамте-тамте, па не ги носат. Едноставно, полесно, попрактично и со помалку замарање е да искочиш саат-два-три без кучето.

А тоа дека си морал, малку другачие требаше да го формулирам - си сакал да го однесеш кучето на брачно путовање, али после си морал секаде со себе да го носиш (дури еве, и да не си сакал у дадена ситуација) пошто не си можел да го оставиш само во хотел/камп/итн.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Одг: Re: Домашни Миленици
« Одговори #1713 на: 22 Декември 2013, 18:58:32 pm »
Да, ама исто така, прекрасно е да знаеш дека има каде да седнеш на раат да јадеш или пиеш нешто, или да пазариш во бутик (не во супермаркет), кога си излезен со твоето куче и се' тоа, без некој да сака да те линчува поради тоа.

Не е муабетот дали некој избира да го земе кучето или да го остави дома, туку дека ти е дозволено да го земеш со тебе на многу места, вклучувајќи кафичи, ресторани, шопинг центри, бутици итн.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1714 на: 22 Декември 2013, 19:32:25 pm »
Време е да правиме разлика меѓу смеење да се носи куче некаде, и actually носење на кучето таму.

Луѓето од Виена фино лепо иако смеат да ги носат кучињата по разно-разни места, си ги оставиле дома. Ти си бил на брачно путовање и си решил да патуваш со кучето, па соодветно на тоа мање-више си морал да го носиш со себе насекаде.

Да, ја actually го носев кучето со мене, и никој во ниеден момент не ми направил било каков проблем, или паѓал у несвест поради моето куче.

Тоа ваљда пошто сите биле во шок и те гледале со неверување па си рекле ај ова може лоша марата беше, i am imagining things :D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1715 на: 22 Декември 2013, 19:32:40 pm »
Во Њу Јорк, град со 12 милиони луѓе и 6 милиони домашни миленици во ниту еден јавен објект не видов животно, освен полициските кучиња и свињи (обични бели свињи кои душкаат оружје и експлозиви). А видов десетици градинки за животни каде Њујоркерите можат да си ги остават животните додека одат во шопинг или одат во ресторани.
Истото во Париз, истото во Виена, истото во Рим, истото во Солун, истото во Загреб, истото во Барселона, истото во Истамбул...

Ајде вака директно ќе ти пишам, пошто го скокна моето мислење за њу јорк, па директно пиша каде е исто :)

Инаку во париз постојат pet friendly хотели, и тоа многу, ваљда пошто нема ич кучиња...
http://www.tripadvisor.com/Hotels-g187147-zfa9-Paris_Ile_de_France-Hotels.html

за Виена исто сум сигурен, ама ете штрумф има искуство од прва рака, па нема потреба да пишувам и јас...

Барселона и компанија незнам....

Њу јорк..кажав еднаш, не ми се пишува пак, ама куче видов и на статуата на слободата, каде единствен начин за да се отиде е со бродче, а за да се качиш мора да ги поминеш сите безбедносни мерки, секнирање ова она. Значи куче се качило таму фино лепо и нормално..
За у кафичи, прогуглај ќе видиш мал милион пет френдли плејсес за каде и да изгуглаш..

И еве набрзинка едно видео од моето куче ова лето..кога ќе излезе од македонија може и на базен да иде, а и на голф терен може...у понеделник ако можам и слики ќе скенирам од кучето како седи у кафиЌ или ресторан (и тоа добар).

http://www.youtube.com/watch?v=nPuRsUHvCEA&feature=youtu.be

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1716 на: 22 Декември 2013, 19:35:44 pm »

Да, ја actually го носев кучето со мене, и никој во ниеден момент не ми направил било каков проблем, или паѓал у несвест поради моето куче.

Тоа ваљда пошто сите биле во шок и те гледале со неверување па си рекле ај ова може лоша марата беше, i am imagining things :D

Да, тоа е. На лоши дроги биле сите у околина.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1717 на: 22 Декември 2013, 19:37:24 pm »
Да, ама исто така, прекрасно е да знаеш дека има каде да седнеш на раат да јадеш или пиеш нешто, или да пазариш во бутик (не во супермаркет), кога си излезен со твоето куче и се' тоа, без некој да сака да те линчува поради тоа.

Не е муабетот дали некој избира да го земе кучето или да го остави дома, туку дека ти е дозволено да го земеш со тебе на многу места, вклучувајќи кафичи, ресторани, шопинг центри, бутици итн.

Јас па баш би се концентрирал на изборот да се земе кучето или да се остави дома.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1718 на: 22 Декември 2013, 19:39:42 pm »
@Daywalker. Директно или не, не го менува фактот што јас сум видел 2-3 кучиња во цела европа. И ниедно од нив во Ресторан.

Основната забелешка се сведува на едно и само едно:

-„Твоето куче не им е мило на сите.“

Тоа е потресително тешко да се сфати до страна на чувачите на животно.

Кога овој општо установен факт ќе се сфати, тогаш и само тогаш ќе може да продолжи муабетот. (Louis C.K. Oh my god - Facebook posts)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1719 на: 22 Декември 2013, 19:46:20 pm »
Дап се слагам, со секое зборче.
Али ако рецим има ресторан кај што може кучиња, ќе доаќаат луѓе на кои што им е мило моето куче, или не им пречи.
Исто како фактот што ја сум пушач, на сите не им е мило да им пушам дур го пијат кафето, па затоа ќе одам таму каде што има други како мене и на кои не им смета. Доколку ти смета, фино лепо немора да одиш баш во тој кафич ресторан и слично. Едноставно нели :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1720 на: 22 Декември 2013, 19:48:52 pm »

Јас па баш би се концентрирал на изборот да се земе кучето или да се остави дома.

Една од разликите меѓу мене и тебе. Јас би го земал кучето секаде каде што можам и смеам да го земам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1721 на: 22 Декември 2013, 19:50:56 pm »
Али ако рецим има ресторан кај што може кучиња, ќе доаќаат луѓе на кои што им е мило моето куче, или не им пречи.
Исто како фактот што ја сум пушач, на сите не им е мило да им пушам дур го пијат кафето, па затоа ќе одам таму каде што има други како мене и на кои не им смета. Доколку ти смета, фино лепо немора да одиш баш во тој кафич ресторан и слично. Едноставно нели :D

Ама за да бидат работите фер, теретот да бара „алтернативно“ место би требало да биде на потенцијалниот сметач, нели?

Јас немам куче. Јас не би требало да се замарам со тоа да барам место каде кучиња се дозволени или не се дозволени, ако веќе ми смета.

Лично, не ми смета, до принцип е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1722 на: 22 Декември 2013, 20:00:19 pm »
Мене не ми смета per sе. Што значи „смета“... Значи не дека смета, работата е логична и ама не е баш јасна. Има луѓе на кои им смета (јас затоа немам маче на пример, а сакам) Зошто не е фер према нив. Но, еве да ја оставиме на страна таа работа.

Да, ќе го избегнам тој ресторан. Но сфати дека јас морам да се борам за секој ресторан. Или барем за скоро секој. Затоа што се смалува бројот на места кои чинат и немаш поголем избор. Имаш инкаков избор.

Примерите се „дистракција“ односно невнимание. Значи кога си излегол со некого еднаш во 2 недели имаш што да си кажеш. Зошто да го носиш и животното? Мора ли секој збор да е „Не животно“, „Мирен животно“. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
Ист таков пример за дистракција е телевизор со фудбал. Сите се седнати да го гледаат фудбалот на телевизија. И автоматски неможеш да направиш културен муабет, туку само страничен попатен муабет. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
Ист таков пример е пуштање на преглсна музика. Музиката треба да овозможи да седам и да правам муабет со повеќе од еден човек кој е седнат веднаш до мене. А музичарите кои мислат дека се на свој концерт треба да се отрујат. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
И така натаму.

Ама за да бидат работите фер, теретот да бара „алтернативно“ место би требало да биде на потенцијалниот сметач, нели?

Јас немам куче. Јас не би требало да се замарам со тоа да барам место каде кучиња се дозволени или не се дозволени, ако веќе ми смета.

Принцип, точно.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1723 на: 22 Декември 2013, 20:08:02 pm »
Класен дап, така е...никој нема да те тера тебе да се вртиш низ град и да си речеш у Qрац сегде кучиња седат...Значи од 500 кафичи, у 5 ке е дозволено да се иде со куче. и да, светот нема да пропадне, а и на оние на кои стварно им смета куче нема да умрат ако неможат у 5те кафичи да влезат...

И да да можам у сити мол да се шетам со кучето, веруј би! Исто ко и Тино што рече, ако можам и смеам зашто да не го зеам...
Мислам незнам зашто овој муабет повеќето го доловуваат како ако се дозволи готово, пропадна светот, низ ресторани само кучиња ќе има....

Мене не ми смета per say. Што значи „смета“... Значи не дека смета, работата е логична и ама не е баш јасна. Има луѓе на кои им смета (јас затоа немам маче на пример, а сакам) Зошто не е фер према нив. Но, еве да ја оставиме на страна таа работа.

Да, ќе го избегнам тој ресторан. Но сфати дека јас морам да се борам за секој ресторан. Или барем за скоро секој. Затоа што се смалува бројот на места кои чинат и немаш поголем избор. Имаш инкаков избор.

Примерите се „дистракција“ односно невнимание. Значи кога си излегол со некого еднаш во 2 недели имаш што да си кажеш. Зошто да го носиш и животното? Мора ли секој збор да е „Не животно“, „Мирен животно“. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
Ист таков пример за дистракција е телевизор со фудбал. Сите се седнати да го гледаат фудбалот на телевизија. И автоматски неможеш да направиш културен муабет, туку само страничен попатен муабет. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
Ист таков пример е пуштање на преглсна музика. Музиката треба да овозможи да седам и да правам муабет со повеќе од еден човек кој е седнат веднаш до мене. А музичарите кои мислат дека се на свој концерт треба да се отрујат. Мора ли да има странична поддршка на муабетот?
И така натаму.

Принцип, точно.

Дени..има у скопје геј бар...баш таму мора или сакаш да одиш? (под претпоставка дека не си педер нели)
Не реков ја а ни никој дека СЕКОЈ пат кога ќе излезам со мене кучето ќе е со мене...како што кажа и Марјанот сликовито убаво објасни...Ако идам со тебе на кафе, нема да го земам кучето и ќе одиме на нормално место...ако шетам со девојката у парк и со кучето и после сакам да седнам на кафе, да ќе го земам кучето...ако идам со Тино на пиво и тино ми рече дики, ај да идеме у ХХХ кафичот пошто се дозволени кучиња, несакам да го оставам дома, можда и ја моето ќе го зеам...мислам најнормално функционирање со можност некаде некогаш да го однесеш и кучето на места каде што ќе е дозволено...it's not a big deal...

Да, дистракција знае да биде, ама ако искоам ја со нкој со кој се гледам еднаш или два пати у 2 месеци, не значи по дифолт дека ја го земам кучето со мене....
Кога идеш да глеаш фудбал глеаш фудбал, пцуеш пиеш пиво а не договараш бизнис...ако е за муабет, идам на место каде што се прави муабет нели, како и ти..
Затоа постојат разни места, каде има гласна музика и идеш да се забављаш, каде има добро пиво и добар телевизор да глеаш фудбал и оние места каде што идеш преку ден рецимо на кафе, нема јака музика, нема телевизор да те замара туку онака седиш пиеш кафе и праиш муабет...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1724 на: 22 Декември 2013, 20:10:35 pm »
Ако е 5 од 500 (lol 500) е друго, ако е „секаде каде што ми текне“ - тогаш само во светот на бајките. А и таму тешко.