Автор Тема: Fiat Stilo 1.9јтд искуства  (Прочитано 21775 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13933
Одг: Fiat Stilo 1.9јтд искуства
« Одговори #30 на: 19 Ноември 2015, 12:29:08 pm »
Јас го имам 1.9 JTD 8V во Алфата и сум презадоволен (да не го почудам).

Потрошувачка ...кратки релации знае 7л/100км.

Ако го возиш на подолга релација низ град знае да падни 6.5 без проблем.

Ако го возиш пензионерски (50км/ч, без екстремни нагли стартови) јас успеав да ја спуштам на 6.1 градска Скопје со запирање на семафори и без нагли стартови.

Бидејќи ретко возам така, сакам кога е загреана да ја потстегнувам тро :D секогаш се движам околу 6.5-6.8 градска.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #31 на: 19 Ноември 2015, 16:17:18 pm »
Дали некој има менувано држач за менувач на Стилото, тоа е држачот со број 51711216. Разбрав дека доколку се смени со овој модел на држач JTD-то ќе спие и нема да пренесува вибрации во кабина дека сегашниот е укрутен и не си ја брка работата како што треба. Во АутомобилеСК ми дадоа една "скромна" цена од 10.400,оо денари, што е вон здрав разум само за делот, башка тоа што го немаат на лагер па може и до 40 дена да се чека за да го набават, а мора и депозит од 50% од цената да оставиш како гаранција (Али експрес?).
Ме интересира дали некој го има сменето кај нас, каде го остварил тоа, и колку чинело?

Онака на брзинка на ибеј.....
http://www.ebay.co.uk/itm/Fiat-Lancia-46781889-51711216-51796833-/400956890943?hash=item5d5ae49f3f:g:qGgAAOSwHnFVpAxD

Иначе побарај го кај нас по продавнициве за делови, гарант ќе биди и поевтин.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #32 на: 20 Ноември 2015, 10:00:51 am »
Ги контактирав србите за држачот за мењач и ми даде ваква цена: 5.850 динари нов држач Италијански, 4.200 динари нов Крагујевачки, 2000 динари половен репариран и 900 динари е репарирање на мојот, и на крај сите се со 2 години гаранција. Уште сум изненаден од цените и уште еднаш фала на Симо за линкот од Земунците.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #33 на: 20 Ноември 2015, 10:26:32 am »
Симо е Алфа и Омега кога се работи за информации за резервни делови и совети во врска со италијански коли ;)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #34 на: 20 Ноември 2015, 10:27:54 am »
Да не претеруваме сеа... :)  Интернетот стално помага тука, јас само по некое искуство споделувам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #35 на: 20 Ноември 2015, 11:52:12 am »
Земав држач, утре стига, недела го монтирам па ќе споделам информација од се надевам големата разлика што ќе ја направи, дека како почна да заладува бруењето на шал таблата и тресењето на волан летвата станаа неподносливи. Нарачав од Српскиот дека земунците ми гарантираа дека е идентичен со Италијанскиот ама цената е помала дека не е увезен и е ослободен од ПДВ.
<<UPDATE>> сменето држач со редизајнираниот модел на држач. ИМА РАЗЛИКА! дури и повеќе од очекуваното.

Прашање: ме интересира кое масло го користите за во зимски периоди, планирам 5w30 поради повеќето адитиви. Имате ли искуство со поевтини масла и како се однесуваат во зима. Селениа/Агип/Мотул и слични се прескапи за 2 пати годишно менување.
« Последно менување: 09 Декември 2015, 16:42:21 pm onedeaf »

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 156
    • Womans in your city for night
« Одговори #36 на: 10 Декември 2015, 03:53:23 am »
Јас користам Selenia Turbo Diesel 10w40 и во лето и во зимо.
Во зимо колата е доста побучна отколку лето, тоа сум го забележал, еве второ зимо сум со Stilo-то.

Имам уште некои 2000км до менување на маслото, па доколку ги извозам брзо, т.е. сеуште е ладно, ќе ставам 5w40 пошто ми го препорачаа на форумов, баш да го пробам. Досега не сум имал проблеми со 10w40, освен бучноста но можеби има и друг фактор.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #37 на: 10 Декември 2015, 09:07:48 am »
За комон реил дизели како ЈТД се препорачува 5 -40, не дека не може и 10-40 али за ладни стартови во зима е подобро, како и за заштита на турбината.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг:
« Одговори #38 на: 10 Декември 2015, 17:39:17 pm »
Синтетскo 5-40 би требaлo зa пoмoдерни мoтoри дa е стaндaрд. Пoгледни вo сервиснo упaтствo, не слушaј мaјстoри. Дoбaр дел мoлaт бoгa дa се рaсипе нештo, нели требa дa се живее.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
« Одговори #39 на: 10 Декември 2015, 23:20:51 pm »
Сменети стабилизатори и рамења (или како и да се викаат). Вкупно ме фати 12,500.. мислење за цената?
И амортизерите ми се за менење, во сервисот ми препорачаа да пробам да ги набавам од Бугарија, биле доста поевтини.

Имам човек во Бугарија што може да ми ги донесе, па да ве замолам да ми препорачате некои по онлајн продавниците, или бројче од некоја продавница таму, доколку знаете.
Успеав да ги најдам овие. Мислење?
И која е цената кај нас на предни амортизери? Нешто ми спомнаа 5000 мкд за еден..

Отсутен NenadM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #40 на: 18 Декември 2015, 02:16:38 am »
Povučem malo jače, ali taman toliko da mi brava ne ostane u ruci i vrata se otvore, međutim ručka se ponaša kao da je nešto spalo, kao da se otkačila sajla. Uđem u auto, startujem ga i sad treba zatvoriti ta vrata. Izgleda da je mehanizam ostao u položaju kada su vrata otvorena i ne može da zabravi, pa sam privukao vrata i zaključao preko ključa (daljinskog), da ne bi morao da ih držim dok vozim. Jel imao ko ovakvih simptoma? Pre sam sve kvake podmazao sa wd40, ali očigledno treba nešto "masnije", a doduše brave nisam podmazao. Šta da radim sa ovom bravom što neće da mi se vrati?

Го копирав текстот, ист е буквално.. Помош момци :)

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
« Одговори #41 на: 17 Јануари 2016, 04:59:20 am »
Јас имав таков проблем лани зимото. Бравите замрзнуваат, ништо страшно, но доста нервозно, посебно доколку си во брзање. Всушност не беше замрзната бравата, туку механизамот за отварање на вратата. Пошто не ми се отвараа тапацири, ги мачкав бравите со WD40 и со едно друго средство за одмрзнување од Sonax, но џабе, ништо не помагаше. Ова зимо не сум имал проблеми, но претпоставувам и дека не е било толку ладно.

Доколку кај тебе не ова случај, немам идеја што би бил проблемот.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #42 на: 17 Јануари 2016, 16:46:45 pm »
Миислам дека ќе треба да бараш друга брава, прашај некој пеглач, али ќе треба нова ;)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #43 на: 04 Февруари 2016, 20:31:35 pm »
Минатиов месец се изнавозив по снегови и песоци по патиштава низ балаканов и приметувам дека тапацирите околу задните тркала се разжабиле и се излезени од лежиштата и личат грозно. Башка ми се случи да се откачи сајлата за рачна сопирачка од лежиштето над заден трап од десна страна и да се допира и лиже од тркалото до степен да целата изолација е изедена и во прашање е доведено функционирањето на рачната. Исто ја крцнав 200К на километражникот и пак почнува непријатниот звук од задниот трап (ваљда пак се чаурите), а можеби и задните спирали да шлапаат ради тоа што 200к не се малку.
Ми треба совет што да праам со тапацирите, кој ги средува или треба да се бараат нови, зошто вака е многу ружно, не сакаат да стојат назад во жлебовите, а мислам и дека на дупки допира тркалото ама не сум сигурен.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #44 на: 04 Февруари 2016, 21:44:48 pm »
Само нови, или сочувани од растурено стило. Нема спас. Највише кај нас ги „решаваат“ по пералните со вапче. Снеговите и песоците се само капката што ја прелила чашата :)
Чаури какви стави минатиот пат? јас со оригиналните поминав околу 130-тина илјади, и пак ставив оригинални.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.