Автор Тема: Fiat Stilo 1.9јтд искуства  (Прочитано 21784 пати)

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
Fiat Stilo 1.9јтд искуства
« на: 17 Февруари 2015, 11:26:44 am »
Дечки пошто некои од вас возат Фиат Стило ме интересира вашето искуство со него,  како што читам познати се по проблеми со елетрониката. Кои му се познати вродени мани и дали е скапо за одржување?
По огласиве 1.9јтд 115кс со 3 врати прилично евтино се наоѓаат а нудат доста комфор и опрема а и добра линија имаат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
Одг: Fiat Stilo 1.9јтд искуства
« Одговори #1 на: 17 Февруари 2015, 11:30:30 am »
A I dosta km imaat izminati.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 17 Февруари 2015, 11:32:44 am »
A I dosta km imaat izminati.

И тоа да, али сите увезени коли сега се со доста километри...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #3 на: 17 Февруари 2015, 11:36:05 am »
@ муабет за километри
Тоа за сите важи :)

Ако се е ОК со колата пред да ја купиш (најсигурно во овластен сервис), ако сите копчиња функционираат, нема зошто да му се секираш. На секоја кола се случува некој проблем да се јави, не е нова, нормално е тоа. Битно е во моментот кога ја купуваш се да функционира.

Моторот и е една од појаките страни.

Околу другите работи, подвозје ово оно, оставам на другите членови да се произнесат, имаме неколку сопственици на Стило тука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4 на: 17 Февруари 2015, 11:36:20 am »
Kolku za info edno vo Prilep so se prodava svetlo plavo bese brat mi da go gleda I koga go zapalija se skina rebrastiot kais pa gi prolupaa ventili I sl...Ubavo e da si znaes da ne zaletas poso kako go imaat napraeno neznam.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 17 Февруари 2015, 11:46:14 am »
Kolku za info edno vo Prilep so se prodava svetlo plavo bese brat mi da go gleda I koga go zapalija se skina rebrastiot kais pa gi prolupaa ventili I sl...Ubavo e da si znaes da ne zaletas poso kako go imaat napraeno neznam.

Фала за информацијата :)

Околу другите работи, подвозје ово оно, оставам на другите членови да се произнесат, имаме неколку сопственици на Стило тука.

Да и тоа ме интересира, како се со подвозјето дали се специфични и скапи...?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #6 на: 17 Февруари 2015, 11:59:56 am »
Podvozjeto e relativno evtino, posto e Fiat, orientacija vo cena e podvozjeto na Alfa 156, 147, obicno gorni i dolni
viluski pocnuvaat da tropaat po nasive patista, stabilizatori i gumici na balans stangli. I toa e se. 1,9 JTD e mnogu pogoden
motor, so menjaci nemale problem, drugo elektrika - nema kola sto ne kje pokaze po nekoe vreme problemi, na primer
centralni bravi, podizaci za staklo, elektronika - voobicaeno e MAF senzorot da pokaze greski, ama toa e kaj site vozila sto imaat
takov senzor normalno.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #7 на: 17 Февруари 2015, 13:05:59 pm »
Стилото и Алфа 147/156/ГТ се разликуваат во суспензија. Стилто нема систем на двојни виљушки.

Симо ќе пише се надевам повеќе околу ова, он најдобро ги познава ...

Отсутен MilfHunter

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
« Одговори #8 на: 17 Февруари 2015, 14:09:39 pm »
Ako si vo moznost pojdi vidi go ova Stilo nema voopsto da zgresis  http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1671888-FIAT-STILO-1-9-JTD--05

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #9 на: 17 Февруари 2015, 18:20:00 pm »
Ako si vo moznost pojdi vidi go ova Stilo nema voopsto da zgresis  http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1671888-FIAT-STILO-1-9-JTD--05

Ухх, уште да беше со 3 врати :) Кај Стило се подразбира тоа.  ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #10 на: 17 Февруари 2015, 20:05:58 pm »
Стилото и Алфа 147/156/ГТ се разликуваат во суспензија. Стилто нема систем на двојни виљушки.

Симо ќе пише се надевам повеќе околу ова, он најдобро ги познава ...

Поедноставнa e  суспензијата и далеку поевтина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #11 на: 17 Февруари 2015, 22:25:30 pm »
Најмала болка е подвозјето. Повеќе внимание на тоа како е одржуван моторот, во каква состојба е внатрешноста и колку живот има во турбината. Електрониката не е поголема болка од сите останати возила во класата и годините, како француски, така и германски.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarkoS

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 17 Февруари 2015, 22:42:24 pm »
Најмала болка е подвозјето. Повеќе внимание на тоа како е одржуван моторот, во каква состојба е внатрешноста и колку живот има во турбината. Електрониката не е поголема болка од сите останати возила во класата и годините, како француски, така и германски.

А како е цената на резервни делови, на ниво на Алфа или... ?

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 156
    • Womans in your city for night
« Одговори #13 на: 18 Февруари 2015, 04:11:58 am »
Јас пред некој месец правев сервис. Вака ти се цените (приближно).

Ребраст комплет сет - 5500 мкд + 1500 мкд работна рака.
Масло Selenia 4 литри (турбо дизел беше моделот, или така некако) + филтер за масло приближно 2200.
Филтрите за воздух и нафта ме фатија околу 800-1000 и двата.

Тоа е до сега што сум сменил.

За нешто помалку од 2 месеци, поминав приближно 3000км без никакви проблеми.

Не се разбирам од механика, па тоа што можам да ти кажам е дека 1.9 моторот со 115кс е повеќе од доволно моќен за нормално возење. Пример - не мора да чекаш рамнина или удолнина за да поминеш шлепер. Маана на моторот за мене е што е поприлично бучен, т.е. се слуша внатре. Има помалку или повеќе корисни функции од кои и сам ќе се изненадиш (пример, при уклучени брисачи кога убациш у рикверц, задниот брисач ти се вклучува автоматски).. стабилна е на пат.. доволно широка и комотна..

Како маана би ја навел електрониката. Кај мене си има Airbag failure што е доста чест проблем кај верзијата со 3 врати.. има по интернет туторијали како се средува (мислам дека и на форумов имаше нешто), но сеуште не сум чепкал.. чекам некој топол ден кога ќе бидам слободен.. исто јас имам проблем и со шоферската врата, т.е. компјутерот некогаш не ја регистрира како отворена.. деновиве (пошто беше потопло) забележав дека овој проблем го нема кога е топло времето, па водено може некој да каже некоја идеја до што би можело да е проблемот?

Друго, пластиките не се баш најквалитетни.. сигурно ќе слушнеш некое крцкање/тропање, посебно при ниски обратаи или кога работи во место.

Потрошувачката ја спомнав во темата, сосема солидно за моќноста на моторот - 4.5л/100км на отворено, нешто повеќе од 7л/100км градска.

Тоа е тоа што ми текнува да спомнам во моментов...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #14 на: 18 Февруари 2015, 10:49:22 am »
Мој совет да користиш 5W-40 масло, по можност фул синтетик. При ладен старт, турбината подобро ќе се подмачкува и уште други бенефити ...