Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 576757 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2940
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #2520 на: 01 Септември 2026, 09:35:57 am »
Мене кај бензинец маслото никогаш не ми било црно, од жолтеникаво до темно жолто се движело во интервал од околу 10.000 км. Кај дизел ми беше шок после промена одма да стане црно.
Своерачен потпис ;)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6424
« Одговори #2521 на: 01 Септември 2026, 11:04:45 am »
Плин е на Зиле, треба уште почисто од бензинец да биди на промена. @Zile Пробај се со Elf, немаш опасност од чкартови кај него Увозник АМГ Глобал на делларација.
Тие неколку години дур ја возев корсата супер му пријаше маслото.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8410
  • Плинаш!!!
« Одговори #2522 на: 01 Септември 2026, 12:13:38 pm »
Абе и GM-от добро се покажа, сеа е за замена ама не е црно како титанот што беше минатиот пат. Потемнето е да, ама не е црно.
Ја ебав јас  работата (т.е ме поебаа) со титанот, уште кога ја отворив кантата бојата беше многу жолта, чудно мирисаше на сипување не личеше на 5w30, ама тоа е тоа. Колата нема проблем, филтер за уље менувам на секоја промена. Едноставно сакам превентивно да го исперам моторот со некој адитив.
Сеа гледам дека со GM-от бојата на уљето си е иста како и претходно, нормално потемнело малку. Дали воопшто да ставам адитив или не. Сега со ова уље имам пројдено околу 6000 км ама помина година дена од промена. Така да и ова ќе му дојде како некакво перење.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34556
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2523 на: 02 Септември 2026, 20:00:49 pm »
Абе и GM-от добро се покажа, сеа е за замена ама не е црно како титанот што беше минатиот пат. Потемнето е да, ама не е црно.
Ја ебав јас  работата (т.е ме поебаа) со титанот, уште кога ја отворив кантата бојата беше многу жолта, чудно мирисаше на сипување не личеше на 5w30, ама тоа е тоа. Колата нема проблем, филтер за уље менувам на секоја промена. Едноставно сакам превентивно да го исперам моторот со некој адитив.
Сеа гледам дека со GM-от бојата на уљето си е иста како и претходно, нормално потемнело малку. Дали воопшто да ставам адитив или не. Сега со ова уље имам пројдено околу 6000 км ама помина година дена од промена. Така да и ова ќе му дојде како некакво перење.

Жиле нема зијан, стави адитив oil flush нека зачисти. Само има два видови, едно што се става 10 минути пред менување и друго што се става 100км пред менување. Ова второво ми има логика да функционира подобро и јас такво сум ставал секогаш и маслото секогаш било многу темно, што е добар знак. Како што рече @MartinAlfista тоа значи дека нечистотијата се исфрла а не се таложи. Дизелот кога го имав не фати некој инат, еднаш ставив ефтино од Лукоил 5-40 го возев недела дена и беше катран црно кога го извадив. После ставив Лубекс уште недела дена и кога го испуштив пак беше катран ама малку попроѕирно, немав нерви за трет пат да експериментирам и ставив Ликвимоли. Сум ставал и на Баблс и на Куртулуш скоро пред секое менување.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8410
  • Плинаш!!!
« Одговори #2524 на: 02 Септември 2026, 20:42:00 pm »
Ќе разгледам што има по бензискиве, фала на советот.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk