Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 466320 пати)

Отсутен zlatko1982

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #2145 на: 17 Јануари 2021, 10:13:22 am »
Probaj so likvi moli 😉
Овластен за нив кој е да не земам по продавници некои не оргинали

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2146 на: 17 Јануари 2021, 10:33:09 am »
Пошто немаш никакви проблеми и ти е за одржавање, бутни по едно вакво на 5-6 извозени резервоари гориво: https://www.wynns.eu/product/fuel-system-cleaner/

Ни еден адитив нема да ги подобри перформансите на мотор што добро работи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #2147 на: 17 Јануари 2021, 15:27:28 pm »
Ни еден адитив нема да ги подобри перформансите на мотор што добро работи.
Точно, муабетот е да ги задржи перформансите.

Едит :

Сабајле бев до хубо, се надевав дека ќе го најдам ова
https://www.wynns.eu/product/gdi-efficiency-restorer/
Но залудно беше барањето ;D
Гледав и на аком страната, го немаат овој за мотори со директно вбризгување.
« Последно менување: 17 Јануари 2021, 15:35:06 pm Bokica »
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #2148 на: 17 Јануари 2021, 20:46:25 pm »
@Vlatce-Vectra не е соодветна темава, ама ќе се приклучам и јас на заедницата која не е задоволна од Selenia Gold (10W40) и Turbo Diesel. Двете ги спомнав ради иста градација, па ќе се бара нешто друго за на пролет :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2149 на: 18 Јануари 2021, 08:29:20 am »
5W-40 да си ставите другиот пат, не возите коли од пред 2000-та.

Отсутен zlatko1982

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #2150 на: 18 Јануари 2021, 12:21:33 pm »
5W-40 да си ставите другиот пат, не возите коли од пред 2000-та.
Па нема ли да троши повеќе уље со 5w-40 ?

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #2151 на: 18 Јануари 2021, 12:52:42 pm »
Па не би требало.

Јес да е поретко...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #2152 на: 18 Јануари 2021, 13:40:21 pm »
На татко ми Пунтото со мотор 1,2 16 в користи масло со таа градација 10w-40 и баш Селениа Голд му ставаат во овластениот сервис на Фиат, по спецификација тоа иде во моторот, не знам дали е препорачливо да се стави 5w-40.... инаку и мене не ми прави нешто кеф Селениа, може ќе барам Шел да му стават следниот пат, знам дека имаше едно време Шел по сервисите на Фиат
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #2153 на: 06 Февруари 2021, 19:11:08 pm »
Дечки Јарисот (1,0 од 2007) од сопругата префрли 90.000км од кои 99% се чиста градска вожња.

Пролетва сакам да му направам целосен сервис, па ме интересираше што може да ми препорачате од адитив страна малку да се прочисти системот?

Гледам има некој Тојотин адитив за чистење на дизни односно комплетнен систем за помалку од 1000 ден, па не интересираше дали има некој искуство со него?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2154 на: 06 Февруари 2021, 21:02:30 pm »
Дечки Јарисот (1,0 од 2007) од сопругата префрли 90.000км од кои 99% се чиста градска вожња.

Пролетва сакам да му направам целосен сервис, па ме интересираше што може да ми препорачате од адитив страна малку да се прочисти системот?

Гледам има некој Тојотин адитив за чистење на дизни односно комплетнен систем за помалку од 1000 ден, па не интересираше дали има некој искуство со него?

Можеш да ставиш адитив за масло, да го прочисти малце пред испуштање. Со толку мала километража и башка кај тој 1.0 бензинец нема потреба од адитиви за дизни. Искрено јас Тојота не би чепкал со адитиви, Тојота е тоа не и требаат.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #2155 на: 06 Февруари 2021, 22:46:04 pm »
Ako si koristel do sega kvalitetno full sintetil maslo togas dopolnitelen aditiv za ulje pred promena nema nekoja posebna korist.

Za Injection sistemot kako i za sekoja kola pozelno e povremeno barem ednas godisno aditiv za benzin/dizel. Pogotovo za gradska voznja koga motorot se vozi cesto nezagrean.

Ako veke imas kade da kupis Toyota aditiv za gorivo sekako nema utka so toa.
No vidi kako e so ceni.

Jas koristam Wynns aditivi vo poveke koli poslednive 2 godini.
Momentalno kaj nas nema petrol injection cleaner od Wynns. Toa e najrazredena varijanta za redovno koristenje.
Mozes da go koristis bez nikakov problem na sekoj tret rezervoar, a kamo li posle 100k.

Izborot ti e ili Wynns 3xa, cena 400denari.
Ili petrol action total cleaner (takvo sega edno izbozev i za dizel i za benzinec, si ima dva proizvodi eden za dizel drug za benzin) po cena od 900 ili 1000 denari ne se sekavam tocno.
Najgolem izbor imas vo Hubo market.
3xa ke najdes i na Makpetrol.

Kako i da e, so ili bez aditiv, izvadi go barem na obikolnica i izvozi 30 do 50 km na povisoki vrtezi okolu 4000 vrt/min. Zavrti go slobodno malce i do 6000. Saka motor da se izduva zagree i sogori del od karbonsite naslgi. I pravi go toa barem ednas godisno.
Motorot ke raboti poubavo , podolgo i pomalce ke ti trosi.
« Последно менување: 06 Февруари 2021, 22:51:41 pm M3V8 »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #2156 на: 29 Март 2021, 13:17:53 pm »
Ја листав темата, после 50 страници се уморив, а можеби има нешто ново во меѓувреме, па затоа да ве консултирам.
Сеникот 1,5 дци како што пишав пред месец и нешто, знае од време на време подолго да вергла ама секогаш пали од прва. Проблемот се јавува и се губи. Нема разлика дали на ладно (прв старт) или на загреан мотор. Кога е присутен „проблемот“ , стискаш на дугмето за палење и пали на крај на циклусот на верглање. Алнасерот има нови четкици, година стар акумулатор, колата убаво си вергла без никаков проблем, тоа е исклучено. Таман да ја однесам на мајстор проблемот ќе се изгуби (марфи). Се јавив денеска во Виталеда каде го сервсирам Реното и ми кажаа дека штом пали во првиот циклус на верглање да не ја носам колата, ако проблемот стане поголем тогаш да ја носам, затоа што тешко ќе го лоцираат проблемот, бидејќи не се пали никаква грешка.
Ме советуваа да ставам адитив за прочистување на дизни, можно е некоја дизна да е надвор од толеранција па не го дозира горивото како што треба па се одоговлекува палењето.
Препорака за адитив (јас би Wynns), како се става, колку гориво треба да имаш во резервоарот, пр на 1/4 резервоар да се стави па после да се дополни до горе или ?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #2157 на: 30 Март 2021, 09:49:20 am »
Probaj so likvi moli 😉
Овластен за нив кој е да не земам по продавници некои не оргинали

Automakedonija

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
« Одговори #2158 на: 07 Април 2021, 11:55:40 am »
Утринава ќе го носев Јарисот на сервис и забележав дека има значителни вибрации на моторот и немирна работа во лер и трокирање на тргнување, како да не сака да прима гас.
Нема check engine ниту пак даде кодови за грешка (проверено со евтин ОБД2).

Изгледа дека плаче за адитив.

Набрзина разгледав од Sonax Fuel System Cleaner и Fuel Injector & Carburettor Cleaner. Што е разликата помеѓу нив? Набрзина како што видов изгледаат дека ја бркаат истата функција. Што би ми препорачале?
Исто и помеѓу Liqui Moly Injection Reiniger и Liqui Moly Ventil Shuber.

Исто да ми препорачање некој спреј за чистење на клапна, сензорот за воздух на филтерот.

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
« Одговори #2159 на: 13 Април 2021, 21:15:07 pm »
Брз упдате. Ставен Wynns Extreme Cleaner викендов и извозени 100тина км на автопат со 4000-5000 обртаи. Мототорот сега преде.