Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 466850 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #2055 на: 23 Април 2019, 20:36:40 pm »
На Меганот превентивно ставав адитиви, меѓутоа и често излегував од град. Се случи еден период да немав излезено неколку зимски месеци. При прв излез на автопат до Миладиновци приметив недостаток на сила и зголемена бучавост, како моторот да се мачеше. На враќање ја опнав во 4та над 3.500 вртежи, чуреше 1-2 минути, возев така до Скопје.
Утредента тргнав за Штип, колата веќе дишеше подобро :)
Џабе сум ставал превентивно адитиви :)
Италијански тјунинг - секогаш добра работа (освен кога ќе ти рокне моторот на летечи) :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2056 на: 23 Април 2019, 22:41:50 pm »
Градска вожња со кратки релации, смрт за дизел, тука мислам адитиви не помагаат.Подобро да се вади колата поредовно на автопат но не со 80/90 да се брка мин. потрошувачка :)
Евентуално еднаш месечно по еден круг на обиколница и нема да има потреба од тјунинзи,  па летечи, па клизечи ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме
« Одговори #2057 на: 23 Април 2019, 22:55:19 pm »
Додека возев градска, години, секогаш во лимп мод (сејф мод дрн дрн јариња) одеше колата во четврта кога ќе ја згазнев над 90-100км/ч.

Скраја да е да тркнев до кај другаро во Охрид, на ѓавато на прва угорница шпилитер, се исклучуваше турбината... ужас. Паркирај, гасни, рестартирај... џабе, повози дикај 90км/ч, пак се исклучила. Последниве 2 години 80% возам отворено. До сега да ми исклучела турбибина скраја да е. Да чади како на ќумур да е, скраја да е. Одвреме на време на полн резервар ставам 250 милилитри двотактол од Макпетрол и тоа е од страна на „адитиви“.

Си сака дување ќумбето, не го бива за низ град.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #2058 на: 24 Април 2019, 10:21:18 am »
@darkserial dali si probal da ja vozis na toj nacin kolata (3000-3500rpm) 280km bez aditiv i da vidis kakov efekt ke ima? Ne velam deka aditivot nema efekt tuku cisto me interesira koj bil rezultatot?l jas turam aditivi ama ne sum osetil razlika vo primanje na turaza i sl.

Не. Немам пробано, ја имам дувано ама по пола сат.
Сигурно дека ќе има разлика некоја, ќе исчисти нешто, ама дека ќе исчисти исто како со адитивов тоа биди сигурен дека нема. :)
Превентивно се става ако сакаш системот за согорување на гориво т.е дизните итн. да ти бидат во топ форма. Инаку знаеме сите, по одредено време следува репарација :P

Според мене, многу гареж се збира од градска вожња. Да возиш само на отворено, не би требало да има никој мака, освен од лошо гориво
« Последно менување: 24 Април 2019, 10:27:26 am darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
« Одговори #2059 на: 25 Април 2019, 09:35:46 am »
Како што пишав во темата Возила на членови, земав Рено Сеник 1,5 дци, колата има 237.000 км, да чукнам у дрво нема никаков проблем, прашањето е дали превентивно да ставам некој адитив и кој адитив би го ставил? Или да не ја рчкам мечката
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #2060 на: 25 Април 2019, 12:26:46 pm »
Како што пишав во темата Возила на членови, земав Рено Сеник 1,5 дци, колата има 237.000 км, да чукнам у дрво нема никаков проблем, прашањето е дали превентивно да ставам некој адитив и кој адитив би го ставил? Или да не ја рчкам мечката

И кај мене немаше некои проблеми, па превентивно ставам. А тоа ако се појават проблеми, после е касно.
Јас од овој ставив за дизел https://www.wynns.eu/product/diesel-extreme-cleaner/ , ама ти пак размисли си, според мене лошо неможи ништо да се случи, само подобро. :)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #2061 на: 04 Мај 2019, 23:49:47 pm »
Гледав на лукоил вуртот е поскап од винсот, а и вурт има многу видови, не знам баш шо конкретно ми треба инџектор клинер доволно е или?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2062 на: 05 Мај 2019, 08:22:00 am »
А зошто мислиш дека ти треба нешто?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #2063 на: 05 Мај 2019, 11:28:37 am »
 Па да исчисти carbon build up некаде ако се има налепено

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2064 на: 05 Мај 2019, 11:48:35 am »
Оди части ја девојка ти сладолед некаде, батали адитив.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #2065 на: 08 Мај 2019, 12:57:18 pm »
Го зедов ова, малку ми засвирува турбото, немам никаков проблем инаку, ама да го зачисти, па ќе споделам резултат ако приметам нешто разлика :)

Според мене, вака и што читам по форуми, Wynn's се меѓу најдобрите, ама и поскапите :D
Го имам пробано само Diesel Extreme Cleaner, совршен продукт за дизел со над 200к

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2066 на: 08 Мај 2019, 14:31:41 pm »
Разлика, најверојатно никаква, преку горивото што ќе се исчисти турбото тоа тешко ми е за верување, а особено интејкот како што го рекламираат на видеото.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2067 на: 08 Мај 2019, 14:58:57 pm »
turbo vanes кај дизелите се на издув, не на интејк, и обично вака изгледаат на отварање:

Ако адитивот има некоја состојка што може квалитетно да го разгради саѓето, а притоа да успее да да не согори у цилиндер, тогаш - пеќи. Може ќе има ефект.. Ќе проба, па ќе каже @darkserial  :)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #2068 на: 08 Мај 2019, 15:07:41 pm »
Не ми се верува да лажат од Wynns @Power to the people :) a и скапичок адитив е, ќе видиме...

Не сум знаел дека вака функционира, да се надеваме дека ќе исчисти, ќе се пофалам да извозам еден резервоар @Simo - Carrier159 :))
И во право си 100% за ова, од Wunns немаат продукт за чистење на турбото на бензин мотор што се тура во горивото:
https://www.wynns.eu/category/professional/professional-petrol/

Инаку од Wynns ми рекоја дека комотно може да се користи во комбинација со Diesel Extreme Cleaner, да си знаете како информација.

Dear,
Thank you for your interest in using our products.
They are both very good products to clean you engine and turbo.
They can be both used at the same time in your car.

Dry Fuel is also a good product when you use fuel of poor quality.

Kind regards,
Tom
« Последно менување: 08 Мај 2019, 15:42:45 pm darkserial »

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #2069 на: 08 Мај 2019, 21:38:56 pm »
Не ми се верува да лажат од Wynns @Power to the people :) a и скапичок адитив е, ќе видиме...

Цената оди пропорционално со цена на отварање на турбото. Си викаш - дај да пробам може ќе помогне. Ако успeе адитивов да го спали тоа во VNT на туботo, тогаш ќе ти го светне цел издувен систем сосе ДПФ.

Ако ти свири турбината тоа многу тешко дека ќе го оправиш чистејќи го од страната на издувни гасови. Од друга страна нема логика чистејки го VNT да ја исчистиш усисната грана, совен ако не рачунаат дека преку ЕГР ќе го напуниш со „издувен детерѓент“. Сепак подобро да се опробаш со Mr. Musculo ако немаш посоодветен избор за чистење VNT без вадење турбина.

« Последно менување: 09 Мај 2019, 06:45:22 am bramovsk »