Ајде вака со ред, да не ги цитирам претходните постови да објаснам за старт-стоп и коментарот на Кано.
Кано не коментираше од инжинерски аспект дали е потребно или не старт-стоп системот туку коментарот му беше даден во врска со нешто друго. Имено, вчера додека чекавме колите да ни се разубават во пералната кај Дандо и Бушав, падна муабет дека сакам да ставам плин. Пред два месеци ги контактирав Плимонт каде ми рекоа дека за мојот мотор (според ознаките на моторот) немаат сеуште соодветен плински уред и да ги контактирам повторно за 2-3 месеци кога би можело на пазарот да се појави таков уред. Кано се понуди да ги контактира во мое име бидејќи лично се знае со сите нив и одговорот беше следниов: Плински уред за мојот мотор постои меѓутоа "не е компатибилен", ако може така да се изразам, со старт-стоп технологијата или во превод значи дека при користење на старт-стоп при секое повторно стартување на моторот палењето ќе биде на бензин, а не на плин и со тоа ќе се зголеми самата потрошувачка на бензин. Доколку го сакам тој уред тогаш треба да го исклучам старт-стоп системот и затоа Кано коментираше пошто знае дека за некој ден ќе ја носам на редовен сервис. Мене лично тоа старт-стоп ужасно ме нервира и при секое влегување во кола прво нешто што правам по стартување на моторот е исклучување на старт-стоп со притискање на копчето лево од мењачот. Соодветен уред кој ја подржува старт-стоп технологијата на лагер ќе имаат во Септември при што при користење на старт-стоп секое стартување на моторот би било на плин.
Во врска со тоа дали има потреба да се стави плински уред или не само би кажал дека за вкусовите не се расправа. Личен избор на секој од нас е кој вид на гориво ќе го користи за својот автомобил. Знам дека коментарите се добронамерни но кај мене изборот веќе е направен да ставам плински уред.
друже... фала на објаснувањето, и да речеме поддржаката према мене, ама како што примети ниеден од оние што на некој (свој) начин ме исмеаја, не се понуди да се извини или да си го повлече зборот-постот... адекватно на тоа,(бидејки ова не е ништо ново) сватив од поодамна дека не вреди ни да се објаснуваш више зашто така сум направил т.е. пишал... нивните “саркастично хумористични“ постови ги прочитав уште одма, ама како што виде, не им реплицирав...
на пример:
влатко.клп-со делот дека некои членови треба да мислат пред да напишат глупост, инспирариан од мојот пост
зеро сигнал- со кој памет да се изгаси стар-стоп и што ке ти е плин на ТЅI
маријан-со неговиот пост за топ совети (делот со плинот и гасењето на стрт-стоп глупост било) и чекањето јас да објаснам па пред порше по парите назат да се идело
куоре спортиво- иако не директно на мене, сепак во контекст за муабетот “плинче му е мајката“...
имено, главниот проблем е тоа што овие што прават вакви мајтапи се една тајфа, која се познава меѓу себе... ама види ПУ пу беља работа, и јас ги познавам нив лично... проблемот настанува кога они некого не познаваат лично, нај често мислат дека и никој друг не ги познава... е во оваа ситуација, тука е грешката.. јас те знам лично и тоа повеќе од 3 години... вториот момент е дека незнаат за муабетот кој што го водевме претходно, па гледаат убав момент да ти тргнат мајтап и да се иссмејат со тебе...
е поради НЕМАЊЕТО ДОБЛЕСТ да се извини било кој, или немора да се извини ама да напише барем нешто во стилот: ЧИМ Е ТАКА, ГО ПОВЛЕКУВАМ СВОЕТО МИСЛЕЊЕ (нешто за што одамна зборам и јас го практикувам) едноставно престанав да давам објаснувања зашто сум напишал така и така и зашто сум кажал ова вака она така.... едноставно, ги оставам “дечињата“ да се забавуваат во нивниот недозреан филм, правејки ме мене недозреан... топ комбинација, сите среќни и на крај задоволни... вин-вин...
од тие причини затворив барем 10-15 мои теми тука на форумов што ги имав отворено, тесно поврзани за автомобилизмот.. од тие причини и престанав да објаснувам на што како и зашто, туку едноставно, гледајки ги нив како прават, удрив и јас на мајтап...
и сега следи една лавина од “Обесување“ како не сум јас во право, со докази, факти и историски моменти... земи пуканки во раце, сокче некое од страна и читај...