Други проблеми/решенија што ми дојдоја на памет:
Перката може да врти, ама не доволно. Подмачкување на осовините е лесна работа, а знае да мени многу. Прво се чистат осовините со wd40, нафта, уљен разредувач ило слично средство, па после се подмачкуваат со товатна маст/товатен спреј. Во некои случаи не ни мора да се вади перката. Може и да се изедени осовините т.е. лежиштата, па во тој случај се менуваат со нови. Претежно лежиштата се од месинг во форма на пиксни. Може и четкиците да се при крај, па да треба да се сменат.
Друго вака што ми дојде на памет системот за ладење да е изгнасен, па да не лади доволно. Во повеќе случаи брка работа и редок антифриз (повеќе на вода)да се стави и да се повози ден-два а потоа да се смени со соодветен раствор на антифриз. има и средсрва наменети за чистење, али сум немал искуство. Многу њ битно цела течност да излезе од системот т.е. некои модели на аута имаат два чепа за испуштање антифриз. Кај мене на примее се испушта антифриз од ладилникот на чепот на самиот ладилник, а од моторор се испушта од цревото кај пумпата.
Разрњдувањето на анрифриз со чешмовача е лоша пракса, бидејќи има многу бигор кој ќе се налепи на блокот со што ќе ја отежни разменара на темп. За секоја кола си има соодветен антифриз (г11 и г12 мислам беа ) и битно е кој антифриз ќе ставиш ( црвен или плав ). Двата рипа на антифриз не се мешаат еден со друг.
А за тоа колку треба да е темп. на колата кога си во гужва и кога е жешко надвор не би требало, ама може да влијае, сепак овие аута се направени за "нормална" експлоатација, па угорноца, жештина, гужва знае да крене темп. али не и на рекорд.
Патем, ако сакаш да ја оладиш течноста во моторот ќе пуштиш парно, а не клима :s
Од мене толку, од попаметните повеќе
П.с. ако имап клима во колата, може да влијае и тоа....