Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2242330 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #2685 на: 14 Август 2016, 14:51:40 pm »
Плочките провери ги евентуално нешто да не се откачени.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2686 на: 14 Август 2016, 14:59:50 pm »
Во технички спецификации на возилото/возилата.
Оваа заменскава демек оригинал била од пунто хгт ама излеа не е...

Од некое друго пунто ќе да е...
Он ми рече демек за пунто со електронски гас било понова некое...
Има еуро3 и еуро4 хгт-а, оваа е од еуро4.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #2687 на: 14 Август 2016, 15:01:56 pm »
Плочките провери ги евентуално нешто да не се откачени.
Си кочи ко шо треба.Секако деновиве треба да одам на мајстор че види шо е

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #2688 на: 14 Август 2016, 15:06:55 pm »

Има еуро3 и еуро4 хгт-а, оваа е од еуро4.
Викаш да го мењам конекторот и ке нема проблем?
Значи ако е еуро 4 боље е од мојата сонда?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #2689 на: 14 Август 2016, 15:30:47 pm »
Најбоља е оригинална сонда за твоето. Ако не си ја монтирал, врати му ја задутре и земи си ко твојата. Обликот и бројот на дупчиња не играат улога.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2690 на: 15 Август 2016, 11:20:09 am »

младиќу.. турај ја сондата, преврзи ги боите на жиците и терај слободно. само со лемење патем речено нема да свршиш работа. таму крева многу висока температура и ќе се одлеми... не ретко имам видено со одлемени жици, и изолири стопени, па дури и краток спој има направено на жиците. не заборавај дека им агреач во ламбдата.
ако си веќе решен да ја преправаш оваа, тогаш мој совет е со голи лустер клеми да ги поврзеш жиците (значи без пластишниот дел), па преку нив со божур црево (секоја жица посебно) па на крај уште едно божур одозгора преку сите или пак со азбестна трака...

инаку, ама баш ништо нема да му биде ако возиш без ламбда сонда. компјутерот во такви ситуации има сејф мод мапа на работење, се префрла на нејзе и работи по нејзе се додека не се отклони проблемот. во компјутерот ке ти остане запишана грешка се додека не средиш и не ја избришеш на дијагностика. чек енџин ке ти свети, ама нека не те плаши тоа,  јбг, нормално би било да свети... терај слободно без ламбда, чекај во вторник да си ја земеш оригиналната поедноставно е да туриш оригинална одошто процесот горе што ти го појаснив.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #2691 на: 15 Август 2016, 13:48:47 pm »

младиќу.. турај ја сондата, преврзи ги боите на жиците и терај слободно. само со лемење патем речено нема да свршиш работа. таму крева многу висока температура и ќе се одлеми... не ретко имам видено со одлемени жици, и изолири стопени, па дури и краток спој има направено на жиците. не заборавај дека им агреач во ламбдата.
ако си веќе решен да ја преправаш оваа, тогаш мој совет е со голи лустер клеми да ги поврзеш жиците (значи без пластишниот дел), па преку нив со божур црево (секоја жица посебно) па на крај уште едно божур одозгора преку сите или пак со азбестна трака...

инаку, ама баш ништо нема да му биде ако возиш без ламбда сонда. компјутерот во такви ситуации има сејф мод мапа на работење, се префрла на нејзе и работи по нејзе се додека не се отклони проблемот. во компјутерот ке ти остане запишана грешка се додека не средиш и не ја избришеш на дијагностика. чек енџин ке ти свети, ама нека не те плаши тоа,  јбг, нормално би било да свети... терај слободно без ламбда, чекај во вторник да си ја земеш оригиналната поедноставно е да туриш оригинална одошто процесот горе што ти го појаснив.
Утре ќе си зеам оригиналната, не ми се експерементира...

Иначе не ми свети чек енџин...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2851
« Одговори #2692 на: 16 Август 2016, 10:28:10 am »
Од ваква мазда ми требаат држачите од задните шепи.Ако знаете каде има растурена ваква или некој што продава ваква кола на делови ке ми биде многу од помош

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #2693 на: 16 Август 2016, 11:49:56 am »
Моторот на 1.7 CDTi Civic почна да не пали на топол старт. Треба да се чека саат-два да се спушти температурата на моторот, па апотоа пали без никакви проблеми. Што би можело да е проблемот и препорака за некој мајстор?

Денес брат ми беше на дијагностика со колата и резултатот бил дека сензор на брегаст е отиден. Му дале понуда од 5.000 денари да стават некој афтермаркет сензор. Број на делот е 37501-PLZ-D00, колку што проверив на интернет пишува crank, angle sensor. Што во превод значи сензор на радилица колку што можев да разберам, а кога преведувам брегаст на англиски дава camshaft што е различно и на camshaft има други сензори. Некој може да објасни? Дали да ставам афтермаркет сензор, или вреди да се купи оригинал од Хонда?  
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2694 на: 16 Август 2016, 11:52:52 am »
Веројатно погрешно му кажале од Хонда. Crank е радилица и таму има сензот како кај брегастата. Да не се и двата отидени?

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
« Одговори #2695 на: 16 Август 2016, 12:03:05 pm »
Веројатно погрешно му кажале од Хонда. Crank е радилица и таму има сензот како кај брегастата. Да не се и двата отидени?

Не знам дали мајсторов прашал во хонда. Шифрата е за crank angle sensor, а тој спомнал сензорот кај брегастата откажал. Сега ја гуглав шифрава и читам дека овој дел може да се користи и како camshaft position sensor, како заменски. Еве линк: http://www.yoyopart.com/oem/649551/honda-37501plzd00.html

Подолу во листата interchangeable parts има HONDA 37841-RBD-E01 Camshaft position sensor. Ваљда како што викаш истиот сензор може да се користи на две места,
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2696 на: 16 Август 2016, 21:47:13 pm »
Поверојатно е дека анласерот не врти доволно отколку да е сензорот. Нека го однесе на електричар да му смени четкици, евтино е.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
« Одговори #2697 на: 16 Август 2016, 22:14:10 pm »
Поверојатно е дека анласерот не врти доволно отколку да е сензорот. Нека го однесе на електричар да му смени четкици, евтино е.

Хммм, велиш? Доколку се четкиците, не би требало да прави проблеми и на ладен старт?
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2698 на: 16 Август 2016, 22:38:46 pm »
Its complicated. Зависи и од мапата на возилото, друга нафта му дава на топло ладно. Првин направи го ова.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
« Одговори #2699 на: 16 Август 2016, 22:51:01 pm »
Its complicated. Зависи и од мапата на возилото, друга нафта му дава на топло ладно. Првин направи го ова.

Ај да видам утре електричар. Иначе Солид прашав за сензор, имаат Bosch за 2600 денари. Баш ме интересира што марка ќе нарачаше дијагностичарот за дупла цена.
Honda Civic 1.7 CDTI '05