Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2358939 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5185
  • The Spartan General
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #2100 на: 10 Јуни 2016, 13:57:52 pm »
....

Брат, требало на четири стубчиња да ја качиш. Да биде рамна.  Кај Н42/н43/н45/н46 моторите кај БМВ штопната му доаѓа малце повеќе на лево (од централниот отвор доле под моторот). Ако е наклонета, имаш останато околу литар масло.
И прво пожелно е да го смениш филтерот, а после да го вадиш старото масло.  

И не го престегнувај капакот на филтерот или штопната доле. Твојот мотор работи на 112+ степени, има да потече како лејка.

пс. Собира точно 4.25 литри масло. Нема шипка за масло. Затоа налеваш точно 4 литри. Шибаш за Македонија, и на некој паркинг пауза, остави ја да работи 5-10 минути во место, па со борд компјутер провери си го нивото. По потреба дополни ги тие 250 грама.

Еве ти видео кај н42 (конструкциски е многу сличен со твојот).
https://www.youtube.com/watch?v=8DigoleWaf0
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #2101 на: 10 Јуни 2016, 14:11:41 pm »
Добро е што воопшто не ја запалив колата, а за ептен малце да натиснам на кочницата и на старт. На мојот Е90 2010год нема рачен мерач за уље Симка, сега да земам пак да ја качам на стубче, да го истечам повторно уљето, и доколку пак истече 3литра колата ке има можда само500г више уље( зошто првиот пат истечело само 3 па јас дотурив уште 6.5Л, доколку истече 6.5 ке дотурам само 3(зошто првиот пат само толку истече) и више во кола да не бркам. Знам сега доста од вас се смеат зошто знаат каде е грешката, некои не сакат ни да помогнат(што те ебам неќеш пари да дадеш за сервис) ама не е за парите сакам да се научам, мерак ми е да чачкам по колата и затоа прашувам, а верувам дека никој од вас не се родил учен, јас кажувам дека сум почетник и дека ова ми е втора кола во животот и тотално ништо не знам од сервис или слично, ама мислев дека затоа и постои пвој форум, доста научив на овој форум(не знаев ни гума да сменам и овде се научив) и сум преблагодарен на некои личности кои доста информации ми дале, некој совет да има?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44584
  • Il Moderatore
« Одговори #2102 на: 10 Јуни 2016, 14:17:13 pm »
А бе фино тоа што ти е мерак, ама позови пријатељ, поготово за сервисни интервенции, некој со колку-толку искуство :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2103 на: 10 Јуни 2016, 14:20:56 pm »
....

Абе прочитај ми го постот и стави 4 литри. Три литри си веќе под минимум. Лоша работа е овој мотор да го оставиш без масло.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #2104 на: 10 Јуни 2016, 14:24:28 pm »
Мислеш прво да го испуштам и потоа да ставам само 4л?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2105 на: 10 Јуни 2016, 14:26:48 pm »
Мислеш прво да го испуштам и потоа да ставам само 4л?

Нормално. Тоа што си го ставил, реално може истото да го искористиш ако не ти се купува ново. Смени си го и филтерот за масло.

За секој случај провери дали маслото што го имаш ставено или ќе го ставаш исполнува BMW LL04 стандарди.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #2106 на: 10 Јуни 2016, 14:45:56 pm »
Не не уљето е Мобил1 5-30W истеков 3.5Л ке ја спуштам ике проверам после некое време на борд што ке покаже, потоа ја носам на сервис

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #2107 на: 10 Јуни 2016, 14:53:54 pm »
Не не уљето е Мобил1 5-30W истеков 3.5Л ке ја спуштам ике проверам после некое време на борд што ке покаже, потоа ја носам на сервис

Го заборави најбитниот момент од сите постови :). На колку трупчиња ја стави колата?

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #2108 на: 10 Јуни 2016, 15:20:17 pm »
Друже, не си во тек со работите, прочитај од почетокот, нема целото уље да го пуштам само 3.5Л зошто првиот пат кога испуштив само 3л беше испуштено, потоа јас ставив 6.5л и сега испуштив 3.5Л. Ја спуштив и проверив на борд за уље и ми пише ОК
Едит
Луки тоа видео е за е46 мојата е Е90 и како што можам да забележам моторот не е ист

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2109 на: 10 Јуни 2016, 15:30:14 pm »
И сеа? Колку од старото уље ти остана во мотор? :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #2110 на: 10 Јуни 2016, 15:33:45 pm »
Баш гледав дали ке се смене бојата додека течеше, ма да знам да пак не е добро и треба да се смене, ама подобро со уље отколку без уље. Уљето ке се смене пак, знам дека не е добро овака и дека доста останало од старото ма да пола е истечено и више, ама се е лекција за во иднина

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2111 на: 10 Јуни 2016, 15:36:49 pm »
Ако ја носиш на сервис (не мораш одма, штом ти покажува сека ти е ок нивото), тогаш прати што прават таму и која процедура ја користат за менување, за следниот пат да си знаеш сам.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #2112 на: 10 Јуни 2016, 15:42:51 pm »
Да да, мојста грешка беше колата зошто беше подигната само од едната страна и не беше отворен филтерот, зошто откако го отворив филтерот видов доста уље имаше на тоа место каде беше дилтерот и сигурно по тој пат некаде имало уште, ама човек ако не проба не знае

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #2113 на: 10 Јуни 2016, 15:51:34 pm »
.....

Да, генерациски се различни мотори.

Тргни тоа пластиките озгора од моторот, па ќе дискутираме, колку е различен.
Hа изглед и кое каде се наоѓа (особено за менување масло) сите нешта стојат буквално на исто место (филтер и штопна).

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #2114 на: 10 Јуни 2016, 16:05:11 pm »
Само што се качив дома, ке го сликам наредната прилика, ама мислам дека не е воопшто ист ни па на исто место се деловите ни па има некакви пластики за тргање. Мојта кола е 318i 2010година, моторот е 2.0 143коња