Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2870467 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #1620 на: 03 Април 2016, 16:29:03 pm »
Каде во Скопје може да ми го средат оваа
Значи ја имам комплет инсталацијата само некаде 1 жица е погрешка врзана треба да се најде и да се смени??

http://diagrams.marktoonen.nl/DOWNLOADS/26500_PROBE_PROBE%20%201%20WIRE%20JBS%20UNITS.pdf

Кај gooogle ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55351
  • Махер
« Одговори #1621 на: 03 Април 2016, 16:45:43 pm »

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2858
« Одговори #1622 на: 03 Април 2016, 17:46:29 pm »
Значи ја имам комплет инсталацијата само некаде 1 жица е погрешка врзана треба да се најде и да се смени??

http://diagrams.marktoonen.nl/DOWNLOADS/26500_PROBE_PROBE%20%201%20WIRE%20JBS%20UNITS.pdf

Кај gooogle ...
Телефонски број и адреса ако може:D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45239
  • Il Moderatore
« Одговори #1623 на: 03 Април 2016, 18:07:56 pm »
Ова за чентото на Зеро :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #1624 на: 03 Април 2016, 22:08:47 pm »
Кажете некој мајстор  за алтернатори што поправа, ми тропа многу ствара звук многу иначе си работи ок...?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45239
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1626 на: 04 Април 2016, 10:18:26 am »

Кај gooogle ...
Телефонски број и адреса ако може:D

Повели http://forum.carclub.mk/index.php?action=profile;u=152

Отсутен DS

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #1627 на: 07 Април 2016, 02:14:16 am »
Да, гледам дека и сум му вратил на постот :D Јасна е работата, плинот ја има оштетено сондата, па сеа ќе се м'кне по "мајстори". Onak еден дел не сме му одговориле ако добро гледам, "кога ќе работи во место за многу кратко време загрева и се пушта перката од вентилаторот."
DS гледам дека не си по механиката, ама ниту еден "мајстор" не успеа да увиди зошто ти пали перка (дефектен давач за температура, дефектен термостат, моторот ли прегрева)? Ако тоа е проблем кој мајсторите не ти го дијагностицирале за 15 мин, еби му мајката...

ламбда сонда не прегорува од плин... али ако “тргнала да си оди“ плинот ке припомогне тоа да се убрза дефинитивно...

прегревањето т.е. брзото кревање на температура во место се должи на тоа дека работи на скоро па дупло по високи обртаи, одошто треба, очигледно вбризгува многу гориво плинскиот уред, а хладњакот ич не се лади, како што би се ладел кога се движи возилото... затоа и кога вози, не му се дешава тоа туку само во место...

патем речено...

DS!!

направи го следниов тест за да бидеш на сигурно што се дешава...

значи, иди уште еднаш, избриши ги грешките сите и НЕ ЈА ВОЗИ НА ПЛИН следните 30-40 па и 50 километри, туку само на бензин. да видиш дали ке ти се повтори истово.. ако се повтори ВОЗЕЈКИ САМО НА БЕНЗИН, иди на механичар, нека си ја среди работата со сензорите. можеш ако сакаш да пробаш како што ти пишаа погоре, избриши ја грешката и откачи ја ламбда сондата од џек, би требало да може да возиш, ама дефинитивно прекалибрација на плинскиот уред ке мора да направиш за да компјутерот плински работи нај добро што може. со откачување на џекот а не прекалибрирање на плински уред, веројатно ке стане уште полошо, барем на плин..

а ако не се повтори тоа и после 50 км пројдени, ВОЗЕЈКИ САМО НА БЕНЗИН, повторно вози на плин се додека не се повтори истово и тогаш правец у сервисот што го монтирале плинскиот уред, објасни му на главниот мајстор што точно ти се десило, што се си направил и какви тестови имаш направено, за да дојдеш до заклучок дека ПЛИНСКИОТ УРЕД нешто ги ебе кокошките (а не е петел) па така, фино лепо, да земат и да си го средат уредот И ИЧ ДА НЕ ТИ ЧУЕ, ако пробаат да те разубедат, стој си цврсто на ставот дека плинскиот уред не е во ред... незнам кој ти местел, не е ни битно тоа, ама ако зима пари, нека си среди како што треба...

јас така би направил... секогаш, направи тестови неколку, не за друго, туку за да имаш некакви информации и појдовна точка.. во твојава ситуација, дека се си е ок, после бришење на грешките до 10 км пројдени и се повторува, не е баш нај јасно што се дешава.. ламбда сонда може да зеза и од многу лоша смеша на плински уред. мене ми се има дешавано да ми се упали чекенџин и да покаже дека е ламбда сонда, ја мерам а не е отидена, исправна е... секогаш се дешава на плин само.. и си знам.. или ја утнале нешто смешата (лош плин сум наточил) или плинскиот уред нешто ме јебе у мозок, па треба да се прекалибрира... има еден куп фактори зашто сака прекалибрација плински уред, почнувајки од таложење на масти врз цревата и цревцата за во гасна фаза, преку менување на такт и отворање на дизни (кои да се разбереме се абат и трошат) преку стегање на мембрана на испарувачот, па таложење на разни прљавштини во филтрите, и доводната цевка за течна фаза на плин... се тоа со тек на време си старее и параметрите се менуваат... кога ке дојде до точка да неможе уредот да направи корекција, бидејки мање више работи НА ФИКСНА МАПА за тактови, тогаш уствари и почињаат проблемите овакви, кај што исфрла ерори за ламбда сонда и пали чек енџин... во позамашна фаза на серија грешки доаѓа и до онакво работење да крева обртаи...

рекордот за кренати обртаи е токму кај мене.. 4100 обртаи држеше едно рено мое... пази ситуација.. колата крената на дизлицата до горе, моторот запален на бензин, преку лаптоп го шалта на плин и во тој момент почиа да рика, а никој неможе да улета и да ја изгаси колата, пошто, нели, на дизалица е крената до горе... во плимонт почнаа да фрлаат клучеви у тој момент кога почна да рика моторот... скоро па пуна гас.. :) како сум му влегол со цвикцангли на жиците од ламбдата... цвик, и за 2 секунди си паднаа обртаите у нормала, на 800... :) прекалибрација, реле монтирав дополнително што ја исклучува ламбдата кога е на плин, а кога е на бензин да ја вклучува.. (јбг, единствено решение беше тоа тогаш, а и сега за некои возила, можда и за твоево така ке биде)...

onak Ти благодарам многу за исцрптниот одговор ;)

Hint:

да споделам како го решив проблемот за доколку некој наиде на сличниот проблем да се обиде со следново... :)
го пробав претходно кажаното, тестирав на бензин 50-60км (ја јави истата грешка), истото посебно и на плин на помалце поминати километри.. после сето тоа (со грешката), ја извадив едната клема (-) од акомулаторот, стоеше еден час и после стартурање на возилото се беше океј.. и еве до сега 100 поминати км на плин си работи одлично  :o

п.с сега имам уште еден проблем.. околу централното на возилото... не работи одклучувње/заклучување преку клуч.. централното си работи го тестирав со друг клуч, електрониката во мојот клуч е зезната. па сакам да прашам дали некој има познавање од електроника, дали некој поправа(да се најде чип)? најверојатно е чипот отиден... знам дека може да се монтира посебен модул кој се поврзува паралелено на централното, но сакам да прашам дали и од каде можам да најдам далечинско од централно од било која сеат ибиза? доколку некој може да ми најде нека ме контактира... :)
loading...

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1628 на: 07 Април 2016, 10:20:05 am »
Добар клучар за автомобили во Скопје??Ми требаат да ми се изработат 2 поубави клучеви (не скакавци) пошто комплет сменив аларм и уште нешто ситно па сеа сакам да ги сменам и клучевите.

Отсутен Vlade3

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
« Одговори #1629 на: 07 Април 2016, 12:32:02 pm »
Добар клучар има во Веро Центар, на најдолниот спрат е. Правев клуч за Форд и супер испадна.

Sent from my Redmi 3

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
« Одговори #1630 на: 07 Април 2016, 16:55:38 pm »
Од каде да земам предна спона и стабилизатор (десни) за opel astra h 1.4 90hpw 2006 i sto firma ima da se ibere.
Plockki za kocnici i gurtni  posto pocna da mi skripe pri trgnuvanje i zapiranje  t.e pri mala brzina

Отсутен godofspeed

• Редовен
« Одговори #1631 на: 07 Април 2016, 19:07:37 pm »
Ај вака сеа.Овоа почна да ми се појавува од денес при градска вожња и голема гужва.
Стојам во место и кумплугот притиснат некои 10-15 секунди кога ке го пуштам не се враќа до крај.Или на угорница или удолница го притискам кумплугот а несака да влезе во брзина.Не го прави секогаш туку од 6-7 обиди 3 пати прави 4 пати не прави.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2656
« Одговори #1632 на: 07 Април 2016, 19:16:32 pm »
Кумплугот е готов? Треба ваљда да се смени...
На нашата кола така, при возење стискаш кумпкуг дигаш нога и он си остана доле. :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8416
  • Плинаш!!!
« Одговори #1633 на: 07 Април 2016, 19:23:21 pm »
Пукнале неколку запци на корпата(потисната). Менувај одма цел сет затоа што може да те остави на пат.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15991
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1634 на: 07 Април 2016, 19:43:29 pm »
Ај вака сеа.Овоа почна да ми се појавува од денес при градска вожња и голема гужва.
Стојам во место и кумплугот притиснат некои 10-15 секунди кога ке го пуштам не се враќа до крај.Или на угорница или удолница го притискам кумплугот а несака да влезе во брзина.Не го прави секогаш туку од 6-7 обиди 3 пати прави 4 пати не прави.

иди на мајстор да види која пумпа не ти е арна... која пропаѓа дали таа на педала или таа на мењач...

совет:

додека да го решиш проблемов, кога ке ти се деси тоа, со нога крени ја до горе педалата, надрукај два-три пати и ке добиеш кумплунг... но не чекај иди што побрзо...

типувам на пумпата од кај мењачот дека е ојдена...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време