Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2771782 пати)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #15210 на: 16 Јули 2026, 13:25:21 pm »
Симни car scanner, поврзи се, оди во diagnostic trouble codes и постирај скриншот од грешките.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6085
« Одговори #15211 на: 16 Јули 2026, 16:01:48 pm »
Здраво дечки,
Дали има некој дијагносика да ми каже кој сензор за притисок на гуми треба да се смени ?
Се работи за Форд Мондео.

Јас инаку си купив од Тему Wireless OBD2 Scanner ELM 327, се поврзав со апликацијата на телефонот, но не можев да се снајдам како да прочитам.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Не можеш со тоа да провериш,тоа е само за основни работи.

Sent from my 2209116AG using Tapatalk

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 122
« Одговори #15212 на: 16 Јули 2026, 18:48:00 pm »
Здраво дечки
Ќе треба да го репарирам турбото на мојот Фиат Браво 1.9
Кажете ми кое место/сервисер би ми го препорачале за репарација. И дали некој имал искуство со Турбо Ужице? Ви благодарам
Последно слушам дека има и незадоволни од таму за разлика од претходно. За жал немам точна препорака, знам дека имаше некој од околина на Скопје (не знам каде) бара да ја оставиш колата и додека не ја среди не ти ја враќа. Еден пријател 2 пати враќаше турбина репарирана во Ужице, овде му ја средија колата.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Ја пратив веќе турбината во Ужице,ќе видиме што ќе биде.

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
« Одговори #15213 на: 17 Јули 2026, 23:21:53 pm »
Денес добив одговор од Ужице. Перките и од двете страни се изедени,куќиштето е оштетено,wastegate актуаторот е неисправен,осовината со колото исто неисправна. Цена за да се среди е 400 евра.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5482
« Одговори #15214 на: 18 Јули 2026, 12:11:50 pm »
Денес добив одговор од Ужице. Перките и од двете страни се изедени,куќиштето е оштетено,wastegate актуаторот е неисправен,осовината со колото исто неисправна. Цена за да се среди е 400 евра.
Kupi si nekoe reman turbo ako ima

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
« Одговори #15215 на: 18 Јули 2026, 14:07:58 pm »
Kupi si nekoe reman turbo ako ima

Не ми понудија веќе репарирано кое е за продажба. Така да немало баш такво готово како моето.

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 185
« Одговори #15216 на: 21 Јули 2026, 22:45:35 pm »
Дали можам некаде во Скопје да купам вакво капаче? Да не чекам од алиекспрес...

Капачето е за цревата од климата, тука се полни фреон. Оние клошарине од Мото Центар не го вратиле на место...

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
« Одговори #15217 на: 21 Јули 2026, 23:34:58 pm »
Дали можам некаде во Скопје да купам вакво капаче? Да не чекам од алиекспрес...

Капачето е за цревата од климата, тука се полни фреон. Оние клошарине од Мото Центар не го вратиле на место...
Од колите што се на отпад иди и земи си едно. Не купувај скроз ново,немаш потреба.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #15218 на: 23 Јули 2026, 08:22:55 am »
Каде во Скопје вршат поправка на фар, на едно возило имам кондензација на заден фар, треба да се среди?

Отсутен Lezet123.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #15219 на: 24 Јули 2026, 12:22:07 pm »
Здраво на сите. Ми треба инфо или совет од каде би можел да нарачам нов (заменски) заден трап за Мазда 2 од 2007 година?
Зборено со Autocentar кои ми нудат оригинален дел по баснословни суми, па се прашувам дали има опција да се направи нарачка од странство. Со половни не ми се ризикува.

Инаку проблемот е пукнат трап кој најверојатно кај голем број од овие возила е фабричка мaана и после 100-тина илјади км доаѓа до пукање.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18127
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #15220 на: 24 Јули 2026, 13:47:10 pm »
И двете генерации (бидејќи твојава е на граница меѓу прва и втора генерација) се базирани на Ford Fiesta.

Прва генерација е базирана на Fiesta MK5 (ваква), а следната втора генерација е базирана на Fiesta MK6 (ваква).

Значи правец кон отпади за Фордови, пикај глава под кола, и прилично сум сигурен дека ќе наидеш на идентичен заден трап како твојот.

Отсутен Lezet123.

• Почетник
  • *
« Одговори #15221 на: 24 Јули 2026, 15:38:02 pm »
И двете генерации (бидејќи твојава е на граница меѓу прва и втора генерација) се базирани на Ford Fiesta.

Прва генерација е базирана на Fiesta MK5 (ваква), а следната втора генерација е базирана на Fiesta MK6 (ваква).

Значи правец кон отпади за Фордови, пикај глава под кола, и прилично сум сигурен дека ќе наидеш на идентичен заден трап како твојот.

Знам дека се на иста платформа со Фиестите ама отпадиве би ги оставил како последна опција доколку не успеам да најдам нов дел.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2541
« Одговори #15222 на: 24 Јули 2026, 15:41:11 pm »

Знам дека се на иста платформа со Фиестите ама отпадиве би ги оставил како последна опција доколку не успеам да најдам нов дел.

Нека ти го кажат ОЕМ бројчето од Аутоцентар и зирни по германскиве сајтови како Аутодок што има. После нарачај го преку Краго до Мк иако за така голем дел не очекувам дека ќе биде ефтино. Колку пари ти бараат Аутоцентар?

Отсутен Lezet123.

• Почетник
  • *
« Одговори #15223 на: 24 Јули 2026, 15:52:04 pm »

Нека ти го кажат ОЕМ бројчето од Аутоцентар и зирни по германскиве сајтови како Аутодок што има. После нарачај го преку Краго до Мк иако за така голем дел не очекувам дека ќе биде ефтино. Колку пари ти бараат Аутоцентар?

Аутоцентар бара половина од вредноста на колата, 1700 евриќи  ;D Можеби е реална цена за оригинален дел, ама сепак не би дал толку кога заменски трапови се движат од 400 до 600 евра.
Ќе прашам или ќе пробам да го лоцирам на оштетениот дел.
Фала за инфо!

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 941
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #15224 на: 24 Јули 2026, 15:58:52 pm »
Зошто не нарачаш заменски од Аутоцентар? Гледам дека ги нудат на нивната страница https://www.autocentar.mk/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-mazda-2-hatchback-de-1.3-de3fs-d8950c1338.html

Алтернативно, побарај во Мега ауто партс, Солид, Крис и том. Можеби можат да ти набават.