Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2227369 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14670 на: 16 Септември 2025, 22:41:43 pm »
А ограничување на години или може Еуро 4 од 2004?

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #14671 на: 16 Септември 2025, 22:45:14 pm »
А ограничување на години или може Еуро 4 од 2004?

Може било која година

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
« Одговори #14672 на: 17 Септември 2025, 16:26:43 pm »
Како функционира фрлање кола во отпад? Ја возам колата до отпадот, таму ја оставам, земам таблици и сообраќајна со мене и ги одјавувам како оштетено возило и толку?

Исто, знаете ли од прилика колку плаќаат и како? Дали според целосната тежина на возилото, по која цена би била?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #14673 на: 17 Септември 2025, 18:35:47 pm »
Мислам дека. 7-8 денари килото ги земаат, сеа може да е повеќе немам појма како движат цените на железата. Ова 7-8 беше пред години ко беше железо 12тина денари ако не грешам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #14674 на: 18 Септември 2025, 07:14:20 am »
Добар сервис за да ми изврши убаво проверка на предница ?

Пред скоро менував стабилизатори и тропкањето по нерамнини се изгуби, но меѓутоа и понатаму остана одреден звук на клак-клак само кога вртам надесно, со речиси целосно свртен волан во десно и го има само доколку е нерамен патот во моментот кога вртам надесно и се слуша како некој клак-клак звук од кај левото тркало во тие моменти кога левото тркало ќе нагази на нерамнината додека е надесно завртено.

Отсутен shelby

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 100
« Одговори #14675 на: 18 Септември 2025, 14:37:00 pm »
Има некој препорака за Пежо мајстор?

@FiLo Да не е овој дел? Не сум стручен прочитав за симптомите и звучи како твојот проблем.

https://matrix.com.mk/proverkata-na-manzhetnata-go-prodolzhuva-zhivotniot-vek-na-homokinetichkiot-zglob/

Цитат
Кога автомобилот се движи полека во тесни кругови, истрошените споеви создаваат ритмички звуци на кликање или крцкање. Бучавата, што се јавува при вртење надесно, значи дека левиот хомокинетички зглоб е истрошен и обратно.
« Последно менување: 18 Септември 2025, 14:49:19 pm shelby »

Отсутен ChrisB

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #14676 на: 19 Септември 2025, 14:53:13 pm »
Здраво, нов сум тука и ми треба ваша помош доколку некој знае.
Имам Фиат Пунто3 1.2 бензин/плин. 2007 е во сообраќајна без електрика на врати и без серво на волан. Секои 4 5 месеци менувам свеќици, 1 од 4 се подмачкува со уље од моторот. Моторот не работи како што треба менува звук. Исто работи и на бензин и на плин. Check Engine лампата некогаш трепка цело време некогаш стои само. Некој ако знае добар Мајстор или совет што да се мења или да се поправи. Фала.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #14677 на: 19 Септември 2025, 15:20:33 pm »
Тоа е прост мотор, и секој мајстор може да го сервисира.
Треба да се смени дихтунг на глава.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #14678 на: 19 Септември 2025, 15:54:05 pm »
Мислиш, дихтунг на капакот од вентилите?

Ако е дихтунг на глава - ќе му меша антифриз и уље.

Отсутен ChrisB

• Почетник
  • *
« Одговори #14679 на: 19 Септември 2025, 16:40:39 pm »
Тој проблем го немам, не ми меша антифриз со уље. Само ете јас мислам дека проблемот е што едната свеќица секогаш ја подмачкува со уље.
Дихтунг на капакот од вентилите ако сменам нема да падне мислиш уљето во свекицата веќе?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #14680 на: 19 Септември 2025, 16:41:26 pm »
Има некој препорака за Пежо мајстор?

@FiLo Да не е овој дел? Не сум стручен прочитав за симптомите и звучи како твојот проблем.

https://matrix.com.mk/proverkata-na-manzhetnata-go-prodolzhuva-zhivotniot-vek-na-homokinetichkiot-zglob/

Цитат
Кога автомобилот се движи полека во тесни кругови, истрошените споеви создаваат ритмички звуци на кликање или крцкање. Бучавата, што се јавува при вртење надесно, значи дека левиот хомокинетички зглоб е истрошен и обратно.

Па можно е и да е до него, бидејки јас имам одредена луфта кога тргнувам најчесто да ја осетам осовината дека има малку луфта.

Тој проблем го немам, не ми меша антифриз со уље. Само ете јас мислам дека проблемот е што едната свеќица секогаш ја подмачкува со уље.
Дихтунг на капакот од вентилите ако сменам нема да падне мислиш уљето во свекицата веќе?

Ако и ти троши уље и притоа имаш и плав чад, имаш проблем со тој цилиндер ти влегува поголема количина на уље во цилиндарот која не може докрај убаво да согори и ја замастува свекицата.
Како причина може или преку вентил да е оштетена горе гумичката или воѓицата, или оштетена уљена карика па пропушта уље во цилиндарот.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #14681 на: 19 Септември 2025, 16:49:31 pm »
Да на капак, лапсус.  :)

Посети сервисер, џабе менување од "око" .
Ги имаш Фиат дерби, Тале, или Сервис Илија - фален од многу форумџии тука.  :)

Отсутен ChrisB

• Почетник
  • *
« Одговори #14682 на: 19 Септември 2025, 16:55:25 pm »
Ви благодарам! :)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #14683 на: 19 Септември 2025, 17:07:20 pm »
Друже, замена на дихтунг поклопца вентила ти е 5 минути работа. Ако не ти се ебава со сервиси, пробај сам да го замениш.

Отсутен ChrisB

• Почетник
  • *
« Одговори #14684 на: 19 Септември 2025, 17:17:22 pm »
Да се разберам и да знам како, радо би сменил сам но како што наведов на почетокот.. почетник сум затоа ми треба помош пред некој мајстор да ме заеба.