Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2362189 пати)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 906
  • The best or nothing.
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14385 на: 04 Февруари 2025, 20:01:39 pm »
Клабери, дајте локација/име на некој сервис што поправа опели, или што е "универзален" сервис.
Се работи за старо возило, вектра од 93-та, за голем сервис а и други зафати.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6387
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14386 на: 04 Февруари 2025, 21:10:22 pm »
Ако е Типо, се знае - Paraflu UP! И според мене е еден од подобрите антифризи на пазарот.
Според што го оцени како најдобар? Микс 50/50 на колку степени врие, има ли голема разлика до другите антифризи и сл?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44588
  • Il Moderatore
« Одговори #14387 на: 04 Февруари 2025, 21:30:57 pm »
Каде пишува „најдобар“? Реков еден од подобрите.
Микс 50/50 во систем поддржува температури од -40 до 125 степени целзиуси.
Го користам и сум го користел во сите мои возила, долги години, повеќе од 20 години, и никогаш не сум имал проблеми со рѓа, ни со калцификација ни со затнувања на казанче за греење или хладњак. Најбитно, за фиат групацијата има Fiat 9.55523 апрувал.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14388 на: 04 Февруари 2025, 21:37:41 pm »
Точка на вриење е 109 степени (50-50 микс), така да ништо wow. Исто така мислам дека и најевтиниот антифриз нема да направи проблем со корозија доколку се променува на 4-5 години (Г12).

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14389 на: 04 Февруари 2025, 21:43:14 pm »
Ако ја следиш дискусијата, човекот праша „кој антифриз“, ја реков „тој што му е препорачан од производителот на возилото“, потоа претпоставуваме дека се работи за FIAT-ово возило, а јас имам постојано непрекинато искуство со FIAT-ови возила од '98 , затоа и кажувам „според мене“ и кажувам „еден од подобрите“, ако читаш како што треба. Ни тврдам дека е најдобар, ни препорачувам сите да го користат. Да беше некое друго возило, на пример Nisan немаше да му препорачам Paraflu-Up. Ако сака да користи за некои специјални потреби, на пример - сибир, или за трки - тогаш може да пробува алтернативи.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10596
« Одговори #14390 на: 05 Февруари 2025, 09:39:02 am »
na 1.4 tfsi 122hp 2012god VW na kolku se menjat lanec ?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14391 на: 05 Февруари 2025, 09:47:02 am »
Koj e najdobar Antifriz za stavanje vo kola?
За разлика од претходните одговори би рекол Glysantin. G30 за типото.

Отсутен idam_cuco

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #14392 на: 06 Февруари 2025, 16:52:53 pm »
Здраво,

Ќе може ли да прашам дали некаде (по можност во Скопје) постои мајстор кој може да ми исчисти Усисна грана, вентили, ЕГР, кулер за ЕГР и такви ствари на Пежо 1.6HDI од 2009?
Не се пристапни за сам да ги извадам и исчистам, а нејќам да расклопам све живо за да стигнам до нив и после да заглавам, ми треба некој што знае што прави :)

Би ставил после и плочка за блокирање на EGR но со дупка од 6-7мм да има барем малку проток на "воздух" колку да не се збуни компјутерот, а да намали штетни влијанија од EGR-от во иднина (се согласувате ли со овој пристап?).

Штом ми биде тоа све исчистено се мислам на Stage 1, ама ај прво чекор по чекор.

Фала ви!
Поздрав

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1147
« Одговори #14393 на: 06 Февруари 2025, 19:39:02 pm »
Алфа 159 некое видео или слично  да знајте да видам како и зошто не работат прскалките на фаројте ? Ваљда треба да работат исто како прскалките на шофершајбната со повлеквање на ракетата и нормално со уклучени фарој. И уште едно прашање auto hill not available дали иститот прекидач на педалата ја брка функцијата и за палење на колата (со прицнат куплуг или кочница ) или има дополнителен ?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14879
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #14394 на: 06 Февруари 2025, 20:56:40 pm »
Kaj mene na w204 trebase 6-7 pati so red na brzina da prsnis od sredstvoto na vetrobransko staklo pa togas gi aktivirase prskalkite na farovite.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14395 на: 07 Февруари 2025, 07:50:20 am »
Алфа 159 некое видео или слично  да знајте да видам како и зошто не работат прскалките на фаројте ? Ваљда треба да работат исто како прскалките на шофершајбната со повлеквање на ракетата и нормално со уклучени фарој. И уште едно прашање auto hill not available дали иститот прекидач на педалата ја брка функцијата и за палење на колата (со прицнат куплуг или кочница ) или има дополнителен ?
Држи прскалки подолго од 2 секунди, на кратко прснување мислам не се палат.
Посебна пумпа се активира за прскалките на фарови, не е истата со таа на прозорите. Види дали стига струја до таа пумпа кога ќе активираш прскање, па осигурач, реле, самата пумпа провери ги.
За второто, прекидачот за кочници е со два контакти, три жички водат до него, прво провери ја функционалноста со мултиметар, ми се чини двата контакти работат обратнопропорционално. Едниот е активен кога е присинат прекидачот, и се деактивира при отпуштање, а другиот обратно. Прочитај и грешки со Multiecuscan, може и нешто друго да е проблем, не мора да е прекидачов.
« Последно менување: 07 Февруари 2025, 07:55:42 am Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Kimura

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #14396 на: 08 Февруари 2025, 09:32:45 am »
Здраво дечки,

VW Polo 6r 2010 1.4, кога колата е во место (бар тогаш слушам) прави еден многу суптилен тивок звук, (humming noise) незнам како да го опишам, како напојување звук, електрика звук, истиот кога го вртам воланот исчезнува, истиот звук го лоцирам дека доаѓа од левиот дел од предницата.
Немам проблеми со воланот, пред некој ден да напоменам ја земав од сервис каде и беа сменети комплет, напред и назад амортизери.
Дали имал некој искуство со ова ?
Ви благодарам
Некој? :))

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6914
« Одговори #14397 на: 08 Февруари 2025, 10:06:30 am »
Климата климатроник да не е ?
Кај мене таков звук тука од под маска доаѓаше од моторчињата за климатроникот бидејки искршени механизни, па вртеа во празно.

Отсутен vladimir123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #14398 на: 09 Февруари 2025, 20:02:24 pm »
Последно време преметувам бучење од колата при забрзување особено околу 50 до 80/90км/ч. Околу 100 км/ч не иде толку до израз бучено. Дали се работи за лагер на тркало или можно е да е нешто друго. Ако е лагер колку да очекувам да ме репнат за Ауди а3 8п 2011?

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
  • МАЗДАШ
« Одговори #14399 на: 10 Февруари 2025, 11:05:26 am »
Дечки едно прашање, дали ке ми прават проблем на граница ако направам нарачка од autodoc.bg и стигне на адреса кај другар во Благоевград, и со фактурата на мое име пробам да си ги внесам работите во мк, нарачката ке биде 300евра, за мое ауто.(филтри дискови вилушки плочки)
Фала на инф
Mazda's never die, they just get faster.