Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2231718 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #13515 на: 15 Мај 2024, 22:58:55 pm »
Барајќи мало гратско возилце, пред се за нежна половина, изборот го сведов на Фиат 500... Отпаднаа 107/ајго/ц1, смарт оти е скутер со 4 тркала...

Што мотор да барам, со оглед дека и јас ќе го возам, најмногу око ме фаќа 1.4 и 1.3 JTD 95... Абарт апсолутно не е во буџет за кола низ Велес и еднаш месечно максимум до Скопје :)

Некои предлози, совети, думи, се е добредојдено :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

1.4 поарно од 1.2. мултиер ако најдеш уште поарно.  jtd 95 е исто убав, мада мислам дека бензинец подобро му стои на аутото :) Кај нас ретко ќе најдеш t-jet, ама ако најдеш, тој е правиот мотор!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 813
  • The best or nothing.
« Одговори #13516 на: 15 Мај 2024, 23:09:36 pm »
Јас мислам 1.2 да земеш. 1.4 трошеа уље некои серии, е сега дали имаше некаква ревизија, искрено не знам. Знам дека во типо се жалеа дека околу 1л на 3к км трошел уље, а мислам дека се истите мотори. Плус, и форд ка, што е иста кола како фиат 500, само 1.2 мотор го има/ше во понуда. (Барај и форд ка, иста кола, различни знаци и внатрешност)

Опција број 2 : Фиат панда.
Опција број 3 : Тојота јарис. Комшија има јарис 1.0, 2008-ма. Магаре од кола. Се гази, вози од повеќе луѓе, и презадоволен е.

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #13517 на: 15 Мај 2024, 23:37:41 pm »
Барајќи мало гратско возилце, пред се за нежна половина, изборот го сведов на Фиат 500... Отпаднаа 107/ајго/ц1, смарт оти е скутер со 4 тркала...

Што мотор да барам, со оглед дека и јас ќе го возам, најмногу око ме фаќа 1.4 и 1.3 JTD 95... Абарт апсолутно не е во буџет за кола низ Велес и еднаш месечно максимум до Скопје :)

1.4 поарно од 1.2. мултиер ако најдеш уште поарно.  jtd 95 е исто убав, мада мислам дека бензинец подобро му стои на аутото :) Кај нас ретко ќе најдеш t-jet, ама ако најдеш, тој е правиот мотор!
Има еден мултиаир 0.9, ама е скоро 10к, гледам модели до околу 5, макс 6.000еур. Може и поефтино, ама не верувам дека ќе биде во коректна состојба. Симо, ти си по минувачите, има некој со фамозниот М32? И не читам некои добри мислења за роботизираниот, а добро би дошол и автоматски :)
Јас мислам 1.2 да земеш. 1.4 трошеа уље некои серии, е сега дали имаше некаква ревизија, искрено не знам. Знам дека во типо се жалеа дека околу 1л на 3к км трошел уље, а мислам дека се истите мотори. Плус, и форд ка, што е иста кола како фиат 500, само 1.2 мотор го има/ше во понуда. (Барај и форд ка, иста кола, различни знаци и внатрешност)

Опција број 2 : Фиат панда.
Опција број 3 : Тојота јарис. Комшија има јарис 1.0, 2008-ма. Магаре од кола. Се гази, вози од повеќе луѓе, и презадоволен е.
Го гледав покојни Мирко Неовлашчени, вика 1.2 од фабрика излегува со 5-6 мртви коњи :) Инаку да, пофалби за издржливост и ниска потрошувачка.

Вето од мене за Форд Ка, вето од невестата за Панда, Јарис класа погоре инаку супер предлог.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #13518 на: 16 Мај 2024, 00:14:02 am »
Докторе Нумер уно https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=5023236 тука ти е @Diesel бој. Он е тата мата за коливе.
Нумер дуо https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4989558 Ова ти е пунто 2. Само по луксузно. Со екстра парите, почастете се до малдиви.
Никогаш не вели никогаш.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13519 на: 16 Мај 2024, 08:08:41 am »

Има еден мултиаир 0.9, ама е скоро 10к, гледам модели до околу 5, макс 6.000еур. Може и поефтино, ама не верувам дека ќе биде во коректна состојба. Симо, ти си по минувачите, има некој со фамозниот М32? И не читам некои добри мислења за роботизираниот, а добро би дошол и автоматски :)

Немаш гајле со менувачите. Нема m32 колку што памтам во 500. Dualogic-ot е супер кога е нова колата, после - оди најди му го крајот :) Големо НЕ за роботизираниот.
0.9 моторот е интересен, ама не знам како е покажан, многу кратко им беше во програма, изгледа не е баш-баш, пошто брзо го исфрлија од понуда. Мултиер 1.4 е прекрасен 100 кс мотор кој има убав торк на ниски и високи вртежи. 0.9 turbo има нешто ситно повеќе торк, и 105кс, што не му дава некоја предност, ни во забрзувања ни во макс брзина. 1.4 е идеален. Колата е околу 1 тон тешка. За потрошувачката на уље, со господ напред :D И 1.2 знаат да пијат, ако ти се погоди таков :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен PetarPano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #13520 на: 16 Мај 2024, 08:41:49 am »
Дечки да прашам за мислење за проблем со светлосна сигализација на сеат леон. Едниот фар работи, другиот не, трепкачите почнуваат да трепкаат нормално првата секунда па потоа трепкаат забрзано. Десниот фар е целосно „мртов“ т.е. не работи ниту долго светло ниту трепкач. Задната сигнализација на сличен начин. На едната страна работи само позицијата, а на другата само позиција со стоп светло. Вчера до оставање на колата пред зграда се работеше нормално. Некој искуство или знаење пред да одам на електричар?

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13521 на: 16 Мај 2024, 08:42:54 am »
Маса

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3928
« Одговори #13522 на: 16 Мај 2024, 14:35:04 pm »
Фиат е најдобар ама вака ако се вози

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #13523 на: 18 Мај 2024, 00:45:24 am »
Дечки да прашам за мислење за проблем со светлосна сигализација на сеат леон. Едниот фар работи, другиот не, трепкачите почнуваат да трепкаат нормално првата секунда па потоа трепкаат забрзано. Десниот фар е целосно „мртов“ т.е. не работи ниту долго светло ниту трепкач. Задната сигнализација на сличен начин. На едната страна работи само позицијата, а на другата само позиција со стоп светло. Вчера до оставање на колата пред зграда се работеше нормално. Некој искуство или знаење пред да одам на електричар?

Пробај размрдај го конекторот на фарот, откачи го и закачи го неколку пати, имав таква ситуација со Леон.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
« Одговори #13524 на: 18 Мај 2024, 14:28:37 pm »

Немаш гајле со менувачите. Нема m32 колку што памтам во 500. Dualogic-ot е супер кога е нова колата, после - оди најди му го крајот :) Големо НЕ за роботизираниот.
0.9 моторот е интересен, ама не знам како е покажан, многу кратко им беше во програма, изгледа не е баш-баш, пошто брзо го исфрлија од понуда. Мултиер 1.4 е прекрасен 100 кс мотор кој има убав торк на ниски и високи вртежи. 0.9 turbo има нешто ситно повеќе торк, и 105кс, што не му дава некоја предност, ни во забрзувања ни во макс брзина. 1.4 е идеален. Колата е околу 1 тон тешка. За потрошувачката на уље, со господ напред :D И 1.2 знаат да пијат, ако ти се погоди таков :)

Да не сте некоја грешка со моторот 0.9 на фиат 500? Како шо видов 0.9 е со 2 цилиндри Twinair а не mulituair. И со катастрофален звук како дизел да е  :D

Присутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13525 на: 18 Мај 2024, 19:42:53 pm »

Да не сте некоја грешка со моторот 0.9 на фиат 500? Како шо видов 0.9 е со 2 цилиндри Twinair а не mulituair. И со катастрофален звук како дизел да е  :D

Мултиер мисли Симо на 1.4, не за 0.9.

Бев денес до Скопје, видов еден 1.4 крш, еден куп 1.2 што ги продава еден човек во Бутел... Со оглед на тоа што ќе се вози низ Велес и ретко до Скопје, ќе баталам избор на мотор, ќе барам само сочуван примерок... Ако ви налета некој, кажувајте :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13526 на: 18 Мај 2024, 20:08:32 pm »
Ти го имаш згрешено 0.9 мултирр во предходната твоја порака, ама се разбравме ние, ништо страшно.
Инаку, паметен избор! Барај сочувано, а моторот ако се погоди - се погоди, ако не, здравје! Не е лош и 1.2 за низ град, му фали забрзување, што ќе го осетиш на автопат, ама ќе брка работа.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #13527 на: 18 Мај 2024, 20:15:22 pm »
0.9 во Panda нова кај другар троши како лудо уље. На 10.000 по два пати достава. А собира 3 литри и на поминати 5.000 се пали лампичка за уље, проверувам на шипка нема ни капка.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13528 на: 18 Мај 2024, 20:21:50 pm »
На фиат уље проверуваш под кола, не на шипка! Ако има под кола има и у мотор :D

Присутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13529 на: 18 Мај 2024, 20:55:24 pm »
На фиат уље проверуваш под кола, не на шипка! Ако има под кола има и у мотор :D
Сега може и цела Stellantis групација да ја зафати заразата :)