Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1990225 пати)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10815 на: 29 Јануари 2022, 13:18:02 pm »
Некој искуство со Hutchinson авто делови ? Пошто не сум задоволен од Febi  држачот, го рекламирав и ми вратија пари во форма на кредит, за повторно користење од кај нив, ама друго освем Febi и Hutchinson немаат...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #10816 на: 29 Јануари 2022, 13:42:47 pm »
Викав ја не ги мењај. Све што е афтермаркет е ѓубре невидено. ОЕМ се од платина изглеа, затоа се 3 пати поскапи. Купи си ОЕМ од тука: https://www.alfaworkshop.co.uk/parts/Giulietta_Engine_mount.shtml  а со кредитот купи си средсво за пенџери.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #10817 на: 29 Јануари 2022, 15:39:05 pm »
Мораше да се смени тој, имаше вибрации на надворешниот совозачки ретровизор што е знак за промена...сегашниот е добар, еднино само на 1000 до 1200 рпм ми пренесува вибрација директно на волан и ме нервира.  Најверојатно ќе порачам од тие од Англија, штрафовите веќе ги набавив од порано, само ќе почекам да стигни и резерварчето за антифриз па да го сменам заедно, секако тоа треба да се тргни за пристап до држачот

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5886
« Одговори #10818 на: 29 Јануари 2022, 16:11:46 pm »
Хммм сеа баш се вртам околу фиато и гледам мал луфт од 5мм кај чашките шо се стега амортизерот,тие гумиците се здрави не се распаднани.
Прашање дали да набавам од тие гумици (strut mount/spring cap) или со нешто да се попуни луфтата со некој гумен матреал,на неасфалтиран пат се осеќа мало клопкање,предницата летово се контролираше и ми рекоа се е ОК,чисто сега загледав...(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk
Да се цитирам самиот.
Елегантно пополнето со 6мм гума 😁.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2389
« Одговори #10819 на: 29 Јануари 2022, 21:16:26 pm »
После менување  на масло на колата, кога ќе загрее, излегува малку чад од моторниот простор, дали е можно при ставање на масло да има малку истечено врз моторот и тоа да дими кога согорува? Едвај го наместив капакот врз моторот, има 2 скршени држачи, па да не растурам пак за да проверувам. Друго не ми текнува, ептен после менување се појави ова.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
« Одговори #10820 на: 29 Јануари 2022, 21:35:03 pm »
и то е можно и можно е новото масло да не е добро.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #10821 на: 29 Јануари 2022, 21:38:06 pm »
Ако е истечено по некоја логика би требало да прегори пар пати и толку, ако е во континуитет вади капакот да не истекува од некаде и најдобро ке видиш од каде доага чадот

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
« Одговори #10822 на: 30 Јануари 2022, 03:35:24 am »
Хммм сеа баш се вртам околу фиато и гледам мал луфт од 5мм кај чашките шо се стега амортизерот,тие гумиците се здрави не се распаднани.
Прашање дали да набавам од тие гумици (strut mount/spring cap) или со нешто да се попуни луфтата со некој гумен матреал,на неасфалтиран пат се осеќа мало клопкање,предницата летово се контролираше и ми рекоа се е ОК,чисто сега загледав...(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Да се цитирам самиот.
Елегантно пополнето со 6мм гума 😁.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не треба да има луфта?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5886
« Одговори #10823 на: 30 Јануари 2022, 03:42:08 am »
Не треба.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43792
  • Il Moderatore
« Одговори #10824 на: 30 Јануари 2022, 08:24:00 am »
Не треба.

Сигурен? Ако си сигурен, тогаш реши ја луфтата, не ја маскирај со сунгер.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #10825 на: 30 Јануари 2022, 11:44:36 am »
Колку што гледам и тука имаат луфта, а овај нови ги монтира, ќе да треба да има  :)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1800
« Одговори #10826 на: 30 Јануари 2022, 11:55:30 am »
Да не знаете каде можам да најдам алат за менување спирали низ Скопјево? Не ваков профи како на видеово, туку како на сликава

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #10827 на: 30 Јануари 2022, 11:59:14 am »
Сигурен сум дека и во аутолидер ќе ги најдеш поефтини.

http://www.premiumtools.com.mk/racen-alat/avtomehanicharski-alat/stegachi-za-pruzhini

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 583
« Одговори #10828 на: 30 Јануари 2022, 12:11:41 pm »
Сакам на своја лична кола да вратам километража, не ми треба никакви прикривања во компјутерот само промена на борд компјутерот.
Дали некој од форумов може да го заврши или пак да препорача кај кој човек да одам?
Некој?

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #10829 на: 30 Јануари 2022, 12:44:16 pm »
Не треба.

Фабрички има луфта, вашка гумата на која допира и лежи амортизерот е од долната страна на бубањот.  Со ова си го поравил моментот кога едно од предните тркала ти е во вис (само на дизалица).