Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2243462 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10275 на: 18 Септември 2021, 20:20:10 pm »
Најверојатно е од прашина т.е. изедена гуртна, а за тоа што фаќа високо рачната провери го механизмот да не  еизеден, најчесто е тоа проблемот, џабе ќе мењаш добош. Има еден конус внатре кај што стои тој може да е изедено или запечено, и кај што шири полугата од рачната. Тука треба да е постојано подмачкано и да се ппдмачкува на секој сервис, но ретко кој се замара. Се подмачкува со посебна маст (бакарна) како би се спречило протекување на лубрикантот што би довело до катастрофа.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #10276 на: 18 Септември 2021, 20:40:26 pm »
Другари едно прашање молам:

Некое искуство со рамнење добоши? Дали да рамнам на Полото 200 ден од тркало или да си купам нови за 1100 денари од тркало.
Бааги во разлика на цена, ама имав лошо искуство со рамнење дискови, па на крај купив нови и излезе сиромавиот дупло плаќа..... Гуртни ќе менувам посекако.
Купи си нови. Јас на пунтото истата дилема ја имав. Кај еден пријател ги рамневме и ништо не искочи, пак не кочеа како што треба. Си купив нови и сите проблеми околу кочењето исчезнаа.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Zile na puntoto menuvase diskovi ili dobosi?
Добоши, позади имаше добоши, а и дискови сменив пред да го продадам.

Едит: Добошите не ги обработуваат внатрешно туку ги стругаат ивиците Као демек подобро ке налегнувале гуртните. Јас ги сменив од причина што и внатрешно беа изедени па за ножната да фаќа како што треба, требаше на секои 10 000 км да менувам нови гуртни. Чим малку се поизедеа гуртните, запците за штелување се отвараа до крај ама не кочеа како што треба.

Со новите добоши и нови гуртни запците си почнуваа од прв заб.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
« Последно менување: 18 Септември 2021, 20:48:55 pm Zile »

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1140
« Одговори #10277 на: 19 Септември 2021, 23:25:41 pm »
Едно прашање на мазда 3 дизел со 1.6 110кс и мазда 6 2.2 160кс исто дизел и двете 2010г ,од која групација возат мотори и како се покажани?

Sent from my SM-G770F using Tapatalk

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10278 на: 20 Септември 2021, 12:27:58 pm »
Едно прашање на мазда 3 дизел со 1.6 110кс и мазда 6 2.2 160кс исто дизел и двете 2010г ,од која групација возат мотори и како се покажани?

Моторите се на Мазда.

Како се покажале не знам, но по форуми и трач-муабети не сум слушнал жалачки и плачачки.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_Diesel_engine#RF_2002_(2.0_MZR-CD)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5935
« Одговори #10279 на: 20 Септември 2021, 12:36:57 pm »
1.6 е истиот HDI/TDCI колку шо знам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Marquess

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #10280 на: 20 Септември 2021, 13:22:38 pm »
Некој што се бави со чипување да ми пише порака?
Ви благодарам.

пс.Може и телефон од некој проверен "чипувач" да ми пуштите,многу би ценел  :)

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #10281 на: 20 Септември 2021, 14:11:50 pm »

Моторите се на Мазда.

Како се покажале не знам, но по форуми и трач-муабети не сум слушнал жалачки и плачачки.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_Diesel_engine#RF_2002_(2.0_MZR-CD)

The Mazda Y6 engine (called 1.6 MZ-CD or 1.6 CiTD) is a rebadged PSA DV6 engine, produced in the PSA engine plant in Trémery and the Ford engine plant in Dagenham.

Зошто немаш преден браник ?

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1037
« Одговори #10282 на: 20 Септември 2021, 14:36:29 pm »
Mnogu prodavnici za delovi nudat niven servis I promena gratis so delovite. Pa nekako mi e cudno sto dobiva prodavnicata ako go napravi servisot gratis?

Dali gi repariraat starite delovi pa gi vgraduvaat nekade ili pak ne menuvaat se sto ke se kupi, nekako cudno e sto delovite sekako gi kupuva musterijata od tamu, profit oni ke zemat, zosto bi se zamarale za istite pari plus da servisiraat?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Отсутен runcev

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
« Одговори #10283 на: 20 Септември 2021, 18:15:22 pm »

1.6  е  HDI од PSA групација, неуништив мотор. Рој од 110 би требало со варијабилен замаец, и варијабилна геометрија на турбината.
Инаку не е се во моторот, предницата исто е скапа работа, електрониката исто, а не знам маздата како стои во тој поглед.

Sent from my M2003J15SC using Tapatalk

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10284 на: 20 Септември 2021, 18:35:53 pm »
Моторот е многу уништлив ако не се фатат следните два дефекти:

Шајбни на дизни, избива дизелот над дизната, собира ѓубре, ѓубрето како што се докрајчува шајбната може да заврши во мотор и моторот после тоа да си ја заврши кариерата.

Сито на црево за довод на масло до турбина, се запушува од недоволно чести промени на масло, и несоодветна спецификација на масло. Препорачливо е одма да се извади.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #10285 на: 20 Септември 2021, 18:56:20 pm »
Моторот е многу уништлив ако не се фатат следните два дефекти:

Шајбни на дизни, избива дизелот над дизната, собира ѓубре, ѓубрето како што се докрајчува шајбната може да заврши во мотор и моторот после тоа да си ја заврши кариерата.

Сито на црево за довод на масло до турбина, се запушува од недоволно чести промени на масло, и несоодветна спецификација на масло. Препорачливо е одма да се извади.

Да се извади или редовно т.с со секој сервис да се чисти?
New blood of old school

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10286 на: 20 Септември 2021, 19:38:18 pm »
Ако направиш флаш на мотор, исчистиш картер, хладњак за масло и сите црева низ кои поминува масло, слободно остави го ситото (ама тогаш па нема ни да ти треба, реално). :)

Знаејќи дека никој нема да се замара до тој степен, препорака е да се извади.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10287 на: 21 Септември 2021, 07:10:40 am »
Mnogu prodavnici za delovi nudat niven servis I promena gratis so delovite. Pa nekako mi e cudno sto dobiva prodavnicata ako go napravi servisot gratis?

Dali gi repariraat starite delovi pa gi vgraduvaat nekade ili pak ne menuvaat se sto ke se kupi, nekako cudno e sto delovite sekako gi kupuva musterijata od tamu, profit oni ke zemat, zosto bi se zamarale za istite pari plus da servisiraat?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Ќе ти го наплатат поскапо делот и тамам ќе излези работната рака.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #10288 на: 21 Септември 2021, 17:21:16 pm »
The Mazda Y6 engine (called 1.6 MZ-CD or 1.6 CiTD) is a rebadged PSA DV6 engine, produced in the PSA engine plant in Trémery and the Ford engine plant in Dagenham.

aaa ok jas za pogolemiot :-\ pardoniram

Зошто немаш преден браник ?

pri paralelno parkiranje potkaciv edna nevidliva armatura po toa tesnite ulicki vo krusevo i morav na lice mesto da go doizvadam skroz za da se vratam do skopje, pa sega branikot ceka termin za farbanje i montiranje :)

Отсутен ceki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 52
« Одговори #10289 на: 21 Септември 2021, 17:47:14 pm »
zdravo decki dali nekoj znae kade se naogja centralniot modul na alfa 147 fala