Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1955436 пати)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1413
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8610 на: 14 Јули 2020, 13:27:04 pm »
Иста ситуација во Киа Спортаж. Не ти треба алат никаков, за 3 минути изваден и ставен нов филтер.
Мене повеќе ми треба зелениот картон да го извадам од касета на алфата :D
Мене во Ланчијата кога ќе ја отворев касетата се ми паѓаше надвор

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1023
« Одговори #8611 на: 14 Јули 2020, 23:04:15 pm »
Сакам на колата да вградам еурокука да си монтирам држач за велосипеди. Ако знае некој колку од прилика одат цените и каде може да се вгради ? Се работи за Hyudai Elantra 2016-2017 модел.

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #8612 на: 15 Јули 2020, 01:52:58 am »
Абе не знам која будала го дизајнирала под касетата и плус да нема ни запче да стои само барем еден шрад дури да наместиш, душата ми ја извај
Еве ги старите читам на нив 31/12/2012 производство (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Дали ја пушти вентилацијата на макс. да ги издува насобраните ливчиња и такви ствари? Ако не, тогаш одма ке се залепат на новиот филтер.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #8613 на: 15 Јули 2020, 13:36:32 pm »
Прашањево малку ти нема логика  :-\

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8614 на: 15 Јули 2020, 13:42:26 pm »
Ако е изведбата како кај Меган2, секако има логика :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #8615 на: 15 Јули 2020, 13:43:02 pm »
Како е изведбата, баш ме интересира?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8616 на: 15 Јули 2020, 13:44:31 pm »
Вентилаторот поставен пред филтерот :'(

Тутун колку штека цигари издувува откако ќе го извадиш филтерот.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #8617 на: 15 Јули 2020, 15:32:46 pm »
Каква глупост направиле ако е така...

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8618 на: 15 Јули 2020, 16:16:30 pm »
Каква глупост направиле ако е така...
02:10  ;D ;D ;D

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
« Одговори #8619 на: 15 Јули 2020, 16:23:53 pm »

Потражи на нет па ќе видиш дали има или нема, не зборам на памет.  ;)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
« Одговори #8620 на: 15 Јули 2020, 17:37:54 pm »

Потражи на нет па ќе видиш дали има или нема, не зборам на памет.  ;)
Да не се сфатиме погрешно, само стварно ми беше чудно. Немора на нет, еве и на форум ќе се објасниме :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8621 на: 16 Јули 2020, 08:23:17 am »
Според мене поглупа работа од пуштање на вентилација со изваден филтер за да се извади ѓубрето нема!

Не ги знам конфигурациите на воздушните канали на колите, ама на овој начин, дел од ѓубрето што останало го тераш да продолжи после позицијата на филтерот каде што треба да тера чист воздух. Сам си ги контаминираш каналите, логика 0. Не е нешто за потресување, ама зошто да биди така.

Кај меганот после филтерот одма по 1цм е радијаторот од парното, па затоа кога ќе се пушти фанот излегува низ отворот за филтерот ѓубрето, покрупното,
поситното ќе си продолжи низ отворите во колата, нешто ќе излези и низ нив, нешто ќе се наталожи.
Ништо страшно, освен само ако се погоди некое ливче да заглави некаде, па да на секое пуштање на вентилација да ти свири или вибрира, оди најди го после.

Правилно според мене е, правосмукалка после вадење филтер.

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
« Одговори #8622 на: 16 Јули 2020, 08:44:24 am »
Според мене поглупа работа од пуштање на вентилација со изваден филтер за да се извади ѓубрето нема!

Не ги знам конфигурациите на воздушните канали на колите, ама на овој начин, дел од ѓубрето што останало го тераш да продолжи после позицијата на филтерот каде што треба да тера чист воздух. Сам си ги контаминираш каналите, логика 0. Не е нешто за потресување, ама зошто да биди така.

Кај меганот после филтерот одма по 1цм е радијаторот од парното, па затоа кога ќе се пушти фанот излегува низ отворот за филтерот ѓубрето, покрупното,
поситното ќе си продолжи низ отворите во колата, нешто ќе излези и низ нив, нешто ќе се наталожи.
Ништо страшно, освен само ако се погоди некое ливче да заглави некаде, па да на секое пуштање на вентилација да ти свири или вибрира, оди најди го после.

Правилно според мене е, правосмукалка после вадење филтер.

Со правосмукалка и треба, пред да се намести новиот филтер, но не верувам дека некој ќе го направи тоа освен ако не го местиш сам а пет минути работа е, муабетот беше дека цела таа насобрана прашина или ливчиња ако не направиш ништо од ова веднаш ќе бидат на новиот филтер.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8623 на: 16 Јули 2020, 08:52:00 am »
Toa e и поентата на филтерот, на него да застанат, а 5мин работа како шо гледам само кај хјундаи е, кај мене минимум 30мин. а кога веќе сум извадил правосмукалка ќе ја поминам цела кола и дури да се свестам 1 сат заминал.  :o  ::)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8624 на: 16 Јули 2020, 09:02:44 am »
Воден од истата логика имам пробано со правосмукалка, останува некаде да лежи ѓубре.

Имено, по усисавањето и ставањето нов филтер, се појави звук од вентилаторот дека закачува нешто. Го извадив повторно филтерот, веќе имаше собрано ливчиња. Го пуштив вентилаторот на макс, почнаа да излетуваат ѓубренца од отворот од филтерот, во еден момент се откачи тоа што предизвикуваше звук.

Ова за Меган 2, за други коли не знам.
Кај Хјундаи конкретно, нема потреба од усисавање, дување, бидејки вентилаторот е позади филтерот, воедно филтерот е поставен хоризонтално и евентуалните парчиња лисја се таложат врз него.