Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1955470 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8400 на: 12 Мај 2020, 22:42:33 pm »
Се е во ред, и фабриката вика една поголема дупка со дома режен навој, тркало е тоа, не е битен компонент под многу стрес.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8401 на: 12 Мај 2020, 22:54:33 pm »
Abe uste 3 zivotni veka ke vozi taka bez gajle,se drugo ke otkazi toa nema da ima maka.
Kakvi raboti sum prepraval i sum videl prepravani na teski masini i vozila koi si rabotat bez problem,duri sram mi e da zboram za ova.
Koj stres koi crni kamenja.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zlatko1982

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #8402 на: 13 Мај 2020, 01:55:14 am »
Може не е за овде прашањето ама дали некој знае која големина на звучници се оригиналните во вратите на Гранде Пунто и да ми препорача звучници

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #8403 на: 13 Мај 2020, 02:32:30 am »
Може не е за овде прашањето ама дали некој знае која големина на звучници се оригиналните во вратите на Гранде Пунто и да ми препорача звучници

https://www.fiatforum.com/i-c-e/325362-grande-punto-front-rear-speaker-size.html

https://www.fiatforum.com/i-c-e/2750...ml#post1187871

So 16.5cm up front and 13cm at the back. This is also valid for a 5dr.

Отсутен MilfHunter

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 123
« Одговори #8404 на: 13 Мај 2020, 05:29:48 am »
Nekoj da pishi ili video od youtube da pushti kako se resetira interval za promena na maslo na alfa 147 2008 g

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6445
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8405 на: 13 Мај 2020, 07:25:45 am »
А за исти пари ко опција Б да пробаш половна главчина да најдеш и да не се ебааш со животот свој и на сопатниците? ;D

Aко е за половна, цел рукавец (ако се вика така) иди заедно сосе лагер и главина. Цена половна очекувам 2000ден, и 500ден за монтажа пример... (под услов лагерот да е во ред и главината права)

А кога веќе ја вадам старата можам на дребонг цел дел да го однесам и тој да ми нарежи нов навој. Така е најубаво, само оди договори се со мајстор кога да одам да ја извади, па на дребонг неколку саати за да ми заврши работа од 10мин, па другиот ден на мајстор да се монтира се. 3 дена работа, плус можи да му излези нешто на мајсторот, се скрши ова, се скина она.

А си велам дома за сат, два со 1500ден бургија и врезница ќе го направам, со вадење на клештата и дискот само.

Не би требало да се убијам, пошто овде ве читам со лабави штрафови како имате возено, и истото не можам да го речам иако се само три, никогаш не се олабавиле во овие 6 години, каде овој дефектниот беше на 60-70% затегнат.

Фала @MecheTo за искуството, и јас мислам не е ништо страшно.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #8406 на: 13 Мај 2020, 08:28:45 am »
Nekoj da pishi ili video od youtube da pushti kako se resetira interval za promena na maslo na alfa 147 2008 g
Со Multiecuscan, мислам и со оние Delphi диагностиките дека може. Закачиш дијагностика, ресетираш oil quality, ресетираш сервисен интервал и шибаш. Однеси ја на некој мајстор што се занимава со фиати/алфи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #8407 на: 13 Мај 2020, 08:33:13 am »

Сервисниот интервал се ресетира само преку компјутер. Односно овластен сервис или некој кој има Фиат Еку Скан и знае да ракова со него.

ЕДИТ: Симо ме претркал.

Отсутен atimofejev

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #8408 на: 13 Мај 2020, 11:59:56 am »
Една дупка на тркалото е прошлајфуван внатрешно на главината, па моментално ја возам на 3 штрафови, тој 4-от стои ама не можам да го стегнам прописно, префрлува.
М12х1.5мм е навојот, а од поодамна (години) имам купено штраф М14х1.5мм, ама не го средив на дребонг оти требаше да го вадам рукавецот, не можел на кола да бушел.

Е сега мора да се среди, па имам две опции или повеќе?:
- Нова главина, лагер и работна рака, ~6000ден.
- поголема дупка со нов навој, М12 во М14.

Би требало рачно да ја избушам постоечката дупка и дали ќе можам навој да му нарежам со рачна нарезинца во главината?

Си пробал дека подебелиот штраф ќе помине низ бандажот и дискот за да стигне до главината?
Што ќе ја држи главината да не се врти додека бушиш/режеш во неа?

• Сениор
« Одговори #8409 на: 13 Мај 2020, 12:33:46 pm »
Си пробал дека подебелиот штраф ќе помине низ бандажот и дискот за да стигне до главината?
Што ќе ја држи главината да не се врти додека бушиш/режеш во неа?

Да, поминува низ бандажот, меѓутоа не сум сигурен дека поминува низ дискот, а пошто морам да го вадам, за една дупка на дребонг би требало да ме услужи за брзо. Од сликите не сум сигурен дека можам да го избушам дискот прецизно башка и 14.5/ 15-ка бургија немам. Инаку ќе стигни до главина и до навој.

Не би требало да се врти главината во бушењето, па и да се врти, еден штраф и на контра потпора со летве, или нешто слично ќе се смисли.  :)

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #8410 на: 13 Мај 2020, 21:42:49 pm »
А за исти пари ко опција Б да пробаш половна главчина да најдеш и да не се ебааш со животот свој и на сопатниците? ;D

Aко е за половна, цел рукавец (ако се вика така) иди заедно сосе лагер и главина. Цена половна очекувам 2000ден, и 500ден за монтажа пример... (под услов лагерот да е во ред и главината права)

А кога веќе ја вадам старата можам на дребонг цел дел да го однесам и тој да ми нарежи нов навој. Така е најубаво, само оди договори се со мајстор кога да одам да ја извади, па на дребонг неколку саати за да ми заврши работа од 10мин, па другиот ден на мајстор да се монтира се. 3 дена работа, плус можи да му излези нешто на мајсторот, се скрши ова, се скина она.

А си велам дома за сат, два со 1500ден бургија и врезница ќе го направам, со вадење на клештата и дискот само.

Не би требало да се убијам, пошто овде ве читам со лабави штрафови како имате возено, и истото не можам да го речам иако се само три, никогаш не се олабавиле во овие 6 години, каде овој дефектниот беше на 60-70% затегнат.

Фала @MecheTo за искуството, и јас мислам не е ништо страшно.

Многу тешко дека право ќе избушиш така од рака, второ главината е доста тврд челик и ќе ти треба многу време а и можда две три бургии да потрошиш (или една ама да ја наоструваш).

Ако стварно сакаш буџет опција, види назад зад главината дали има место да се навари мутер м12/1.5 и штрафот во него ќе држи (можда
ќе треба подолг штраф да најдеш), макар да не знам, јас никогаш не би правел импровизации од таков тип.
« Последно менување: 13 Мај 2020, 21:54:45 pm Johnny625 »

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8411 на: 14 Мај 2020, 14:12:39 pm »
Сум видел најразлични комбинации ама како овој последниов предлог,не само шо не сум видел,не само шо  незнам како ти текна,туку неможи по скапано пд тоа да биди.
Не ке отвора нова дупка,старата да ја прочисти и да нарежи навој,ништо страшно ништо сложено.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сениор
« Одговори #8412 на: 15 Мај 2020, 07:26:34 am »
Толку долг конусен штраф не постои што ќе фати преку главина и на мутер, башка можно е да фаќа назад некаде.   :D

12-ка дупка за штраф треба да ја дупнам со 12.5мм бургија, за 14-ка штраф навој да направам. Нема шанси настрана да издупам, бургијата сама ќе се центрира. Ако заебам нешто ќе постирам, не се срамам.

Викендов ќе се провери ситуацијата убаво и ако е изводливо се ќе зависи од врезница ако можам да најдам по нормална цена, мк или онлајн.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #8413 на: 15 Мај 2020, 12:27:39 pm »
Се е во ред, и фабриката вика една поголема дупка со дома режен навој, тркало е тоа, не е битен компонент под многу стрес.

Отсутен DMirceski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 200
« Одговори #8414 на: 18 Мај 2020, 20:17:00 pm »
Ми блокира задно тркало на сеат кое е со добош,не е скроз блокирано но загрева бандаш и потоа почнува да свири, не че да е лагер шо останува шоима во добош гуртна??
Некој да помогни
« Последно менување: 18 Мај 2020, 20:26:58 pm DMirceski »
Good Year