Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2238172 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #8310 на: 15 Април 2020, 21:07:08 pm »
Здравје боже понатаму би си зел момент клуч.
Али дотогаш може некој со момент клуч да каже колку ги притега, нели не е на одмет ? :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #8311 на: 15 Април 2020, 21:12:09 pm »
На сите коли е различно. Ете, кај Симо е 150, кај мене на Голфот брзинско гуглање вика 120 Nm.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8312 на: 15 Април 2020, 21:13:30 pm »
Не гледаш степени ни одокативно. Местиш на 120Nm за 159-ката И стегаш полека додека не кликне. Кога ќе кликне, престануваш веќе со стегање, што се потврдува со уште еден клик. 

На сите коли е различно. Ете, кај Симо е 150, кај мене на Голфот брзинско гуглање вика 120 Nm.
120Nm и кај мене.. 100 Nm ми се чини на 147-цата

Видео:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8313 на: 15 Април 2020, 21:23:11 pm »
Не гледаш степени ни одокативно. Местиш на 120Nm за 159-ката И стегаш полека додека не кликне. Кога ќе кликне, престануваш веќе со стегање, што се потврдува со уште еден клик. 

Видео:

Видов од видеово тоа што ми требаше, т.е колку степени притега за 100 Nm (така го подеси)
Таа информација ми требаше.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8314 на: 15 Април 2020, 21:31:15 pm »
На двете Хјундаи ги стегам со клучот (без цевка) што си доаѓа со колата, од око 30 цм. е рачката.
На вулканизер кога ќе ги стегнат морам плус со цевка 50 цм на клучот да ги одвртувам.

На i10ката ми ги имаа пореметено мутерите со престегнување на вулканизери и скинав еден од штифшрафовите, но не ми се случило да ми се разлабавуваат.

« Последно менување: 15 Април 2020, 21:39:08 pm Mikius »

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #8315 на: 15 Април 2020, 21:44:46 pm »
idi bre simo,  :-X me natera da stanam i da gi proveram sita strafovi,  ;D ebem ti tork kluc, zimas + kluc stavas na straf, stegas so dvete race i koga ke zategne pustas gorno torzo na kluc, se olabavuvas na nego i gotovo, volku onolku njutn metri, ke se zaebela glavcinata, taa e dizajnirana da drzi, strafot se poebue, toj e pomek, stegni tamo ko balkanec ne se zaebavaj  ;D

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #8316 на: 15 Април 2020, 21:50:32 pm »

Видео:

Видов од видеово тоа што ми требаше, т.е колку степени притега за 100 Nm (така го подеси)

А како ти играат улога колку степени притега кога не знаеш дали должината на клуч кај тебе и кај него е иста?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8317 на: 15 Април 2020, 21:57:17 pm »

Видео:

https://www.youtube.com/watch?v=5XzKvEnk1FY[/youtube]

100 lbf се 135Nm одприлика...Аголот нема никаква врска. Јас со рака може ќе стенгам 80Nm еден штраф, а другиот можеби 60Nm, Па различен агол ќе биде до 120Nm на двата штрафа

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8318 на: 15 Април 2020, 21:58:25 pm »
А како ти играат улога колку степени притега кога не знаеш дали должината на клуч кај тебе и кај него е иста?

Имаш 2 штрафа.

Едниот го стегаме пример со ваков момент клуч, другиот ете со додадена шипка од 1 метро.

Замисли ја следнава ситуација:
Двата штрафа првин ги стегаш со прстите се додека можеш.

Потоа едниот штраф го притегаш 90 степени (или 1/4 круг) со момент клучот.
Другиот штраф со додаден цефка од 1 метро го притегаш исто така 90 степени (1/4 круг)

Дали се исто стегнати двата штрафа ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8319 на: 15 Април 2020, 21:59:49 pm »
Повторно: Двата штрафа со прст може различно да ги стегнам. Едниот 60, другиот 90Nm, со момент клучот ќе свртам различно степени додека се стегнат до бараниот момент на затегање. Ако свртам 90 степени на едниот, може ќе го стегнам 100, другиот 140nm. Момент клучот е инструмент за точно подесување на моментот на затегање.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #8320 на: 15 Април 2020, 22:06:07 pm »

Имаш 2 штрафа.

Едниот го стегаме пример со ваков момент клуч, другиот ете со додадена шипка од 1 метро.

Замисли ја следнава ситуација:
Двата штрафа првин ги стегаш со прстите се додека можеш.

Потоа едниот штраф го притегаш 90 степени (или 1/4 круг) со момент клучот.
Другиот штраф со додаден цефка од 1 метро го притегаш исто така 90 степени (1/4 круг)

Дали се исто стегнати двата штрафа ?
Теоретски да, во пракса малце потешко. Ако имаш барем мало шпонче на навојот ќе мислиш дека си го стегнал со рака колку што можеш, ќе достегнеш за онолку степени колку што мислиш и дали е штрафот стегнат колку што треба? Со момент клуч ова не може да се случи

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8321 на: 15 Април 2020, 22:07:50 pm »
Ок, нема везе.
Како што кажав, методот на кој ја сега ги притегнав ќе покаже на следното вадење колку сум ги стегнал/не стегнал/престегнал.

А здравје боже кога би си купил момент клуч баш ке направам споредба да видам колку реално треба да се притега во степени.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8322 на: 15 Април 2020, 22:12:34 pm »
Отшрафувањето во  никој случај нема да покаже колку правилно си ги стегнал.
Во секој случај, логиката за стегање без момент клуч многу се разликува од онаа со момент клуч. Без момент клуч, веруваш на осетот, со момент клуч веруваш на инструментот. Во двата случаи, не препорачувам стегање со едно метро шипка. Таа се користи за отштрафување запечени или престегнати штрафови. Недајбоже на пат ќе ти се дупне гума, шипка од метро у гепек ќе носиш за да отшрафиш?! 

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8323 на: 15 Април 2020, 22:13:16 pm »
Ги навртувам шрафовите со прсти до каде иде, не кинам прсти да ги стегам :)
Кога ќе го затегнам со клуч првиот мутер, бандажот се прилепува поцврсто. Како резултата на тоа, останатите мутери се полабави од претходно.

Последното стегање го правам откако ќе ја спуштам колата.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8324 на: 15 Април 2020, 22:22:20 pm »
Отшрафувањето во  никој случај нема да покаже колку правилно си ги стегнал.
Во секој случај, логиката за стегање без момент клуч многу се разликува од онаа со момент клуч. Без момент клуч, веруваш на осетот, со момент клуч веруваш на инструментот. Во двата случаи, не препорачувам стегање со едно метро шипка. Таа се користи за отштрафување запечени или престегнати штрафови. Недајбоже на пат ќе ти се дупне гума, шипка од метро у гепек ќе носиш за да отшрафиш?! 

Секогаш ја носам таа шипка со која сега ги стегав.